Διεθνή

Καζακστάν: Συνομιλίες με Ρωσία για πιθανή εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Καζακστάν: Έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με την Ρωσική Ομοσπονδία για πιθανή εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ενδεχόμενο συζητείται σε περίπτωση πιθανούς έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, το Καζακστάν διαπραγματεύεται ένα χρονοδιάγραμμα εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη Ρωσία, προκειμένου «να αποτρέψει πιθανή έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της φθοράς των τοπικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Ενέργειας του Καζακστάν Μ. Ακτσουλάκωφ την Παρασκευή σε ενημέρωση προς δημοσιογράφου.

«Τώρα έχουμε συνομιλίες με τη Ρωσία για προγραμματισμένες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Διαπραγματευόμαστε τον όγκο των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας», συνέχισεο υπουργός κατά την ενημέρωση.

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής του Καζακστάν είναι αρκετά παλαιοί και ότι ο κίνδυνος βιομηχανικών ατυχημάτων είναι μάλλον υψηλός.

Επιπλέον, λόγω της τρέχουσας πολεμικής κατάστασης που επικρατεί στην Ουκρανία, έχει γίνει πιο δύσκολη η εισαγωγή ανταλλακτικών και η πρόσκληση ειδικών από τη χώρα.

«Για να αποφύγουμε τέτοια γεγονότα, πρέπει να σκεφτούμε τις προγραμματισμένες εισαγωγές. Ωστόσο, δεν υπάρχει έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ακτσουλάκοφ.

Ο Υπουργός διευκρίνισε ότι υπήρχε έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας στο Καζακστάν από τον Ιούνιο του 2021, η οποία ξεπεράστηκε αφού η δημοκρατία έλαβε περίπου 300 εκατομμύρια kWh από τη Ρωσία. Η έλλειψη προκλήθηκε κυρίως από τη λειτουργία παράνομων εξορύξεων κρυπτο-εξόρυξης και έκτακτης ανάγκης στα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής του Καζακστάν.

Το Καζακστάν σχεδιάζει να διατηρήσει την παραγωγή το 2022 στα επίπεδα του περασμένου έτους, που κυμάνθηκαν σε 114,4 δισεκατομμύρια kWh.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο