Διεθνή

Τσερνόμπιλ: Επίθεση Ρώσων σε σπίτια εργαζομένων του εργοστασίου

Η Ρωσία βομβαρδίζει σημεία ελέγχου στην πόλη Σλάβουτικ όπου ζουν πολλοί εργαζόμενοι του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ

Ο πανικός επέστρεψε στο Τσερνόμπιλ. Ρωσικά στρατεύματα  άρχισαν να βομβαρδίζουν την ουκρανική πόλη Σλάβουτικ, όπου ζει μεγάλο μέρος του προσωπικού του εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ. Ειδικοί εκτιμούν ότι οι βομβαρδισμοί γίνονται με σκοπό να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αντικατάστασης των εργαζομένων που βρίσκονται μέσα στο εργοστάσιο, κάτι που φουντώνει ξανά τις ανησυχίες για πυρηνική καταστροφή.

Η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων έρχεται μόλις λίγες ημέρες αφότου Ουκρανοί τεχνικοί που κρατούνταν αιχμάλωτοι για να συντηρήσουν τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό, για σχεδόν τέσσερις εβδομάδες χωρίς να εναλλάσσονται, κατάφεραν τελικά να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο Σλάβουτικ.

Το προσωπικό στο εργοστάσιο του Τσερνομπίλ εργάζεται υπό την απειλή όπλου από τότε που η Ρωσία κατέλαβε τον τόπο της καταστροφής, την πρώτη ημέρα της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Προκειμένου να διασφαλιστεί έναντι τυχόν ραδιενεργών κινδύνων, το επιχειρησιακό προσωπικό πρέπει να ξεκουράζεται και να έχει την ικανότητα να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς πίεση, ελευθερία που το προσωπικό του εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ τη στερείται λόγω του ελέγχου από τους Ρώσους.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) εξέφρασε «ανησυχία» μετά την προειδοποίηση της Ουκρανίας για τον βομβαρδισμό του Σλάβουτικ  της πόλης που χτίστηκε για να στεγάσει τους εργάτες του Τσερνομπίλ μετά την καταστροφή του 1986.

Οι αρχές της Ουκρανίας επισήμαναν ότι ο βομβαρδισμός θέτει σε κίνδυνο τους εργάτες και “εμποδίζει την περαιτέρω εναλλαγή του προσωπικού από και προς την τοποθεσία».

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε ότι το περιστατικό σημειώθηκε «λίγες μόλις ημέρες αφότου το τεχνικό προσωπικό στο Τσερνόμπιλ μπόρεσε τελικά να αποχωρήσει μετά από τέσσερις εβδομάδες χωρίς αλλαγή. της βάρδιας» και λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση των ηγετών της G7 ότι “η επίθεση της Ρωσίας στη συγκεκριμένη τοποθεσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλη μια πυρηνική καταστροφή».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα εργαστήριο στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ που λειτουργούσε για  τη βελτίωση της διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων.

Η ουκρανική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ είπε ότι το εργαστήριο, που κατασκευάστηκε με κόστος 6 εκατομμυρίων ευρώ με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, άνοιξε το 2015.

“Το εργαστήριο περιείχε «πολύ ενεργά δείγματα  ραδιονουκλεϊδίων που βρίσκονται τώρα στα χέρια του εχθρού, τα οποία ελπίζουμε να βλάψουν τον εαυτό τους και όχι τον πολιτισμένο κόσμο», ανέφερε η ουκρανική υπηρεσία στην ανακοίνωσή της.

Τα ραδιονουκλίδια είναι ασταθή άτομα χημικών στοιχείων που απελευθερώνουν ακτινοβολία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο