Τζο Μπάιντεν: Ο λόγος που επισκέφτηκε την Ευρώπη
Πηγή Φωτογραφίας: Gzero media
Ο Τζο Μπάιντεν επισκέφτηκε την Ευρώπη όχι μόνο λόγω της ρωσικής εισβολής, αλλά και για έναν άλλο λόγο. Η αιτία ήταν να αναθερμάνει τις σχέσεις ΗΠΑ- ΕΕ μετά από το σχίσμα που δημιουργήθηκε επί της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.
Σίγουρα η ρωσική εισβολή επιτάχυνε τις διεργασίες αναθέρμανσης και διευκόλυνε το έργο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος στοχεύει στην κατάρτιση σχεδίων έκτακτης ανάγκης για πιθανή χρήση χημικών ή πυρηνικών όπλων, πράγμα που στην πρώτη μέρα της Συνόδου αναφέρθηκε χωρίς να αποφασιστεί κάτι συγκεκριμένο.
Επιχείρηση άρσης των επιφυλάξεων
Ένας ακόμα στόχος του Μπάιντεν είναι να άρει κάποιες επιφυλάξεις των Ευρωπαίων για περισσότερα βήματα στις κυρώσεις. Όσο εκτεταμένες κι αν είναι οι κυρώσεις εναντίον του Κρεμλίνου, χρειάζεται χρόνος για να αποδώσουν καρπούς κι η αποτελεσματικότητα τους αμφισβητείται απέναντι στους βομβαρδισμούς και τη σκληρή ισχύ των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Πάντως ο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει αύριο νέες κυρώσεις εναντίον Ρώσων πολιτικών και ολιγαρχών, ώστε να δώσει τον τόνο για την επόμενη ημέρα.
Το ζήτημα της της ενέργειας είναι βέβαια ο νούμερο ένα στόχος, καθώς τα δεδομένα είναι διαφορετικά στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Έχοντας πλούσιους φυσικούς πόρους, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να ανταπεξέλθουν στην απομόνωση της ρωσικής οικονομίας και μπορεί να εξετάζεται θετικά σε ορισμένα μέρη των αμερικανικών ελίτ. Αντίθετα, στην Ευρώπη το αυξημένο κόστος της ενέργειας και οι συνεπακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, ωθούν σε απροθυμία για επέκταση των κυρώσεων, όσον αφορά στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Κατά πόσο θα καταφέρει ο Λευκός Οίκος να αξιοποίησει την απαίτηση του Βλαντίμιρ Πούτιν για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια, η οποία ωστόσο δεν έγινε δεκτή από τη Γερμανία και την Ιταλία, μένει να αποδειχθεί.
Μόνη η Ουάσινγκτον στο σχέδιο ενεργειακής απομόνωσης της Ρωσίας
Παράλληλα, η Ουάσιγκτον δεν έχει βρει την αναμενόμενη υποστήριξη διεθνώς στα σχέδια της για την ενεργειακή απομόνωση της Ρωσίας. Κατά συνέπεια, ο Μπάιντεν θέλει να θέσει επί τάπητος νέους τρόπους για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης, συμπεριλαμβανόμενου της αύξησης μεταφοράς αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Στο πίσω μέρος του μυαλού του Αμερικανού προέδρου βρίσκεται πάντα η Κίνα, καθώς στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών, συζητείται ευρέως, πως αποτελεί τον βασικό κίνδυνο μακροπρόθεσμα, λόγω και της διακριτικής, προς το παρών, υποστήριξης της προς τη Ρωσία. Αντίθετα στην Ευρώπη, η Κίνα αντιμετωπίζεται περισσότερο σαν εταίρος, παρά σαν στρατηγικός αντίπαλος. Χαρακτηριστικό είναι πως στο Παρίσι για παράδειγμα δεν θεωρείται δεδομένο πως η Κίνα θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της Ρωσίας το επόμενο διάστημα. Για την Ουάσιγκτον, θεωρείται σημαντικό ωστόσο να μεταδώσει στην Ευρώπη τον δικό της τρόπο σκέψης απέναντι στο Πεκίνο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας