Nέα της αγοράς

Ελβετία: Μετά την εισβολή στην Ουκρανία έχει δεσμεύσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 5,75 δισεκ. ευρώ

Ελβετία: Το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί - Γιατί δεν μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση

Η Ελβετία έχει δεσμεύσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 5,75 δισεκ. ελβετικών φράγκων (5,62 δισεκ. ευρώ) μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βέρνη, ο Έρβιν Μπόλινγκερ, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών (SECO) που είναι αρμόδια για την επιτήρηση των κυρώσεων, υπογράμμισε ότι το ποσό αυτό περιλαμβάνει χρηματικά ποσά και περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές της Ελβετία. Και διευκρίνισε ότι το ποσό είναι πιθανόν να αυξηθεί περαιτέρω, ανάλογα με τις πληροφορίες που φθάνουν στο υπουργείο Οικονομίας.

Στις 28 Φεβρουαρίου, η Ελβετία ευθυγραμμίστηκε με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά την παραδοσιακή ουδετερότητά της. Οι τράπεζες υποχρεούνται πλέον να αναφέρουν τα άτομα, τις επιχειρήσεις ή τις οντότητες που έχουν τεθεί στο στόχαστρο των κυρώσεων του υπουργείου Οικονομίας.

Τα κεφάλαια μπλοκάρονται αλλά δεν κατάσχονται, τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία παραμένουν στην ιδιοκτησία του προσώπου που αφορά το μέτρο στον βαθμό που δεν υπάρχει καμία νομική βάση που να επιτρέπει την κατάσχεση στην Ελβετία, εξήγησε ο Μπόλινγκερ, σύμφωνα με το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS.

Επικαιροποιημένα στοιχεία ανά ώρα για τα παγωμένα ρωσικά assets από τις ελβετικές τράπεζες

Οι ελβετικές τράπεζες παρέχουν επικαιροποιημένα στοιχεία κάθε ώρα σχετικά με την πρόοδο στην εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον Ρώσων και ρωσικών εταιρειών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γκι Παρμελέν εξηγώντας πως η ελβετική κυβέρνηση σκοπεύει να ανακοινώσει σύντομα το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που έχουν «παγώσει».

Η Ελβετία υιοθέτησε τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος Ρώσων και ρωσικών εταιρειών, σε μια σαφή παρέκκλιση από την παραδοσιακή ουδετερότητά της, δίνοντας εντολή για το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Κάθε ώρα λαμβάνουμε πολλές αναφορές από τράπεζες, χρηματοπιστωτικούς μεσάζοντες, ασφαλιστικές εταιρείες και θέλουμε να ενημερώσουμε πολύ σύντομα», είπε στο Παρμελέν στο ραδιοφωνικό δίκτυο SRF, σύμφωνα με το ΑΠΕ, προσθέτοντας πως είναι «νωρίς» να πει το ακριβές ύψος των περιουσιακών στοιχείων που έχει μέχρι στιγμής «παγώσει».

Οι Ρώσοι είχαν σχεδόν 10,4 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα στην Ελβετία το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας της χώρας.

Ερωτηθείς εάν με την επιβολή κυρώσεων η Ελβετία έχασε την πολιτική ουδετερότητά της, ο υπουργός Οικονομίας της χώρας απάντησε:

«Παραμένουμε ουδέτεροι».

Δύσκολη ισορροπία

Η Ελβετία είχε προσπαθήσει να ισορροπήσει ανάμεσα στην επίδειξη αλληλεγγύης προς τη Δύση ως προς αυτό που χαρακτηρίζει ηχηρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Μόσχα, και τη διατήρηση της παραδοσιακής της ουδετερότητας από την άλλη, που το πιο πιθανό θα ήταν να της προσδώσει ρόλο διαμεσολαβητή.

Ωστόσο, αντιμετώπισε αυξανόμενη πίεση να συνταχθεί ξεκάθαρα με τη Δύση ενάντια στη Μόσχα και να υιοθετήσει τις κυρώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο