Ελλάδα

Φυσικό αέριο: Το σχέδιο της Ελλάδας για επάρκεια και αποθήκευση

Φυσικό αέριο: Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που έχουν επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία και ήδη ετοιμάζεται για ενδεχόμενη διακοπή προμήθειας φυσικού αερίου.

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που προμηθεύονται φυσικό αέριο από την Ρωσία. Μετά τον πόλεμο, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει ότι η Ελλάδα θα επιβάλλει και εκείνη κυρώσεις στην Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που διακοπεί η ροή από την Ρωσία η Αθήνα έχει επεξεργαστεί εναλλακτικό σχέδιο. Το σχέδιο θα έχει δύο άξονες για τη διασφάλιση επάρκειας φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα, σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει τις ροές που προβλέπει σύμβαση της ΔΕΠΑ με την Gazprom.

Οι δύο άξονες

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο πρώτος άξονας προβλέπει την αύξηση της δυναμικότητας του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, με τη μόνιμη αγκυροβόληση στον προβλήτα του νησιού ενός ειδικά διαμορφωμένου δεξαμενόπλοιου.

Αυτό θα προσθέσει χωρητικότητα 100.000 κυβικών μέτρων αερίου στην υφιστάμενη των 225.000 κυβικών μέτρων των τριών δεξαμενών του τερματικού σταθμού, αυξάνοντας την αποθηκευτική δυναμικότητα της Ρεβυθούσας από τις 19-21 ημέρες στον ενάμιση μήνα.

Επίσης, η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ διερευνά πρωτίστως τις δυνατότητες χρήσης αποθηκών της Ιταλίας για την αποθήκευση 500 εκατ. κυβικών μέτρων αερίου, που θα αποδεσμεύσει η Ιταλία από τον Tap, για λογαριασμό της Ελλάδας. Δευτερευόντως εξετάζεται σενάριο με δέσμευση αποθηκευτικού χώρου στη Βουλγαρία.

Η συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ για το LNG

Πέρα όμως από τα παραπάνω, μετά την Σύνοδο Κορυφής ο Μπάιντεν υπέγραψε συμφωνία με την ΕΕ για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η συμφωνία προβλέπει ότι η ΕΕ θα προμηθευτεί 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου έως το τέλος του 2022.

Στόχος της συμφωνίας είναι να βοηθηθεί η ΕΕ να περιορίσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία. Τα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν ότι το 2021, οι ΗΠΑ προμήθευσαν την Ευρώπη με 22 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου. «Πρόκειται για επιπλέον LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντικαθιστώντας έτσι το ρωσικό LNG που είχαμε μέχρι στιγμής», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη, ωστόσο ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.

H μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ άλλων και μέσω επιπλέον προμηθειών παραδόσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες.

«Η δέσμευση των ΗΠΑ να παράσχουν στην ΕΕ επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG φέτος είναι ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό θα αντικαταστήσει την προμήθεια LNG που λαμβάνουμε επί του παρόντος από τη Ρωσία» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και προσέθεσε ότι «η Ευρώπη θα εργαστεί για να εξασφαλίσει σταθερή ζήτηση για επιπλέον LNG των ΗΠΑ τουλάχιστον έως το 2030. Στοχεύουμε σε περίπου 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο