Κόσμος

Η Κίνα αρνείται κοινό χρηματοπιστωτικό σύστημα με τη Ρωσία

Ο Πούτιν έχει εισηγηθεί στην Κίνα και την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση να αναπτύξουν ένα κοινό διεθνές χρηματοπιστωτικό και οικονομικό σύστημα - Η Κίνα έχει διαμηνύσει, ωστόσο, στο Κρεμλίνο τις έντονες επιφυλάξεις της. 

Αντιμέτωπη με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και τα περιοριστικά μέτρα που στοχεύουν στη Ρωσία στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία επιθυμεί να δημιουργήσει ένα διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα με την Κίνα.

Η απόφαση αυτή κοινοποιήθηκε μετά από τηλεδιάσκεψη που διοργανώθηκε στις 11 Μαρτίου μεταξύ της Κίνας και των μελών της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Αρμενία, το  Καζακστάν και η Κιργιζία.

Η επιθυμία αυτή της Ρωσίας εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο του Κρεμλίνου  για τη δημιουργία μιας τελωνειακής ένωσης που να συμπεριλαμβάνει όλες τις προαναφερόμενες χώρες.

Σύμφωνα με την προσέγγιση του Πούτιν, αυτό το σύστημα θα βασίζεται σε ένα νέο διεθνές νόμισμα, το οποίο θα υπολογίζεται ως δείκτης των εθνικών νομισμάτων των συμμετεχουσών χωρών και των τιμών των εμπορευμάτων.

«Δεδομένων των κοινών προκλήσεων και κινδύνων που συνδέονται με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και τα περιοριστικά μέτρα κατά των κρατών της ΕΑΕΕ και της Κίνας, οι χώρες μας θα πρέπει να εντείνουν την πρακτική συνεργασία μεταξύ τους τόσο σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων όσο και αναφορικά με κοινές πολιτικές και κοινές πρωτοβουλίες», υποστηρίζει ο Γκλάζιεβ,  μέλος του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ρωσίας και σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν από το 2012 έως το 2019.

Μάλιστα, ο Γκλάζιεβ τόνισε ακόμη ότι η Κίνα ήταν η πρώτη στον κόσμο που πέρασε στο στάδιο της ανάκαμψης της εθνικής της  οικονομίας μετά τον περιορισμό της πανδημίας.

Ωστόσο, το Πεκίνο φέρεται να είναι ιδιαίτερα σκεπτικό απέναντι στην πρόταση αυτή του Πούτιν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο