Οικονομία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί η Δύση φοβάται ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει τις εξαγωγές τροφίμων ως “όπλο”

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί η Δύση φοβάται ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει τις εξαγωγές τροφίμων ως “όπλο”
Πόλεμος στην Ουκρανία: Έντονη ανησυχία επικρατεί στην αγορά καθώς εδώ και ένα μήνα που διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτοξευθεί οι τιμές του σιταριού και το ηλιέλαιο έχει γίνει ένα “εκλεκτό” είδος.

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην αγορά καθώς εδώ και ένα μήνα που διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτοξευθεί οι τιμές του σιταριού και το ηλιέλαιο έχει γίνει ένα “εκλεκτό” είδος.

Ρωσία και Ουκρανία γίγαντες στα σιτηρά

Ρωσία και Ουκρανία σύμφωνα με το Gzero αντιπροσωπεύουν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού. Πλέον, οι δύο χώρες έχουν αποκλειστεί από την παγκόσμια αγορά. Είναι αδύνατον πλέον να πληρωθεί η Ρωσία για εξαγωγές αγροτικών προϊόντων λόγω των κυρώσεων, ενώ η Ουκρανία έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές τροφίμων, όπως το σιτάρι, για να αντέξει τον πόλεμο. Δεκάδες χώρες του λεγόμενου Τρίτου και Δεύτερου Κόσμου βλέπουν με ανησυχία τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Επιπλέον, όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο πιο αληθινό γίνεται το σενάριο ότι θα χαθούν κρίσιμες σοδειές αυτό το καλοκαίρι.

Ακόμα και στις πλούσιες χώρες τα σενάρια είναι δυσοίωνα. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι καταναλωτές – οι οποίοι μετά βίας είχαν ξεπεράσει τον πανικό της πανδημίας – έχουν αρχίσει να κάνουν προμήθειες τροφίμων. Σε αρκετές χώρες έχει αρχίσει να μπαίνει πλαφόν ή δελτίο στις αγορές ηλιελαίου, αλεύρων και ζάχαρης. Οι τιμές των τροφίμων είναι στα ύψη.

Υπάρχουν φόβοι ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα χρησιμοποιήσει τις εξαγωγές τροφίμων ως όπλο ενάντια στη Δύση. Η Μόσχα έχει ήδη μπλοκάρει πλοία με εμπορεύματα από το να φύγουν από τη Μαύρη Θάλασσα και έχει δεσμευτεί ότι θα υπάρξουν αντίποινα στις δυτικές κυρώσεις. Η κατάληψη της Οδησσού θα επέτρεπε στους Ρώσους να ελέγχουν τις εμπορευματικές αποστολές τροφίμων στην περιοχή. Aν ο Πούτιν πραγματοποιήσει τις απειλές του, τότε το φαγητό θα γίνει πιο ακριβό σε πολλά μέρη του κόσμου, ειδικά στις φτωχότερες χώρες.

Ποια χώρα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα

Η Κίνα διαθέτει τα μισά αποθέματα του κόσμου σε σιτάρι και το 70% του καλαμποκιού. Μετά από πέντε συνεχόμενες σοδειές-ρεκόρ, η Ινδία έχει σχεδόν το 1/10 των παγκόσμιων αποθεμάτων σιταριού. Οι ΗΠΑ κατέχουν το 6% και το 12% των παγκόσμιων αποθεμάτων σιταριού και καλαμποκιού, αντίστοιχα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments