Εισβολή στην Ουκρανία: Με έξι κρουζ χτύπησε την Λβιβ η Ρωσία
Πηγή Φωτογραφίας: LIFO
Μαίνεται ο πόλεμος για 32η μέρα στην Ουκρανία με τον ρωσικό στρατό να έχει “κολλήσει” και τον ουκρανικό να αντιστέκεται. Συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σε μια σειρά από κομβικές πόλεις, ακόμα και στα δυτικά της χώρας, όπως στη Λβιβ. Η Ρωσία έπληξε στρατιωτικούς στόχους στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας με υψηλής ακρίβειας πυραύλους κρουζ, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Ενδεικτικά, επλήγη χώρος αποθήκευσης καυσίμων που χρησιμοποιείται από τις ουκρανικές δυνάμεις κοντά στη Λβιβ με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και χρησιμοποίησε πυραύλους κρουζ για να χτυπήσει ένα εργοστάσιο στην πόλη που χρησιμοποιείται για την επισκευή αντιαεροπορικών συστημάτων, σταθμών ραντάρ και σκοπεύτρων για άρματα μάχης.
Η επίθεση με έξι πυραύλους Κρουζ
Σε δική της ανακοίνωση, η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας κάνει λόγο για επίθεση με έξι συνολικά πυραύλους, και επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί ανθρώπινες απώλειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αρχές της Λβιβ ανακοίνωσαν εχθές ότι συνελήφθη έναν ύποπτος για κατασκοπεία κοντά σε ένα από τα σημεία της πόλης που απλήγησαν από πυραύλους.
Σύμφωνα με το Fox News, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μακσίμ Κοζίτσκι είπε ότι πάνω στον συλληφθέντα βρέθηκαν πληροφορίες για την τοποθεσία της επίθεσης και το κινητό του περιείχε ύποπτες πληροφορίες για την περιοχή, αλλά και βίντεο που έδειχνε τον πύραυλο να κατευθύνεται προς τον στόχο του.
Τα τρία σενάρια για χρήση πυρηνικών
Στο ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, σχολιάζοντας πως δεν αποκλείεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν να κάνει χρήση ακόμη και πυρηνικών μικρότερης εμβέλειας. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί στην εφημερίδα, αν και το ρωσικό πολεμικό δόγμα προβλέπει την πιθανότητα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων, μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί κάποια μετακίνησή τους από τους χώρους αποθήκευσης στη Ρωσία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν τρία σενάρια, κατά τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα.
Πρώτον, η Ρωσία θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα «τακτικό» πυρηνικό όπλο για σκοπούς επίδειξης δύναμης, πιθανότατα πάνω από θάλασσα, προκειμένου να μην υπάρξουν θύματα.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου στην Ουκρανία, για να καταστρέψει έναν μεγάλο στρατιωτικό ή πολιτικό στόχο. Εδώ ο κ.Φούτερ σημειώνει ότι αυτό δε μοιάζει να είναι απαραίτητο δεδομένης της σημαντικής δύναμης πυρός που διαθέτει η Ρωσία.
Τέλος, η Ρωσία θα αποτολμούσε ένα χτύπημα με τακτικό πυρηνικό όπλο κατά χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ.
Maria Radionova survived the bombing of a theatre in Mariupol and has said she believes the panic of the crowd rushing to escape killed more people than the strike itself.
Read more: https://t.co/cDl5DSpcBE pic.twitter.com/nVltubXzh0
— Sky News (@SkyNews) March 26, 2022
Οι επιθέσεις στο Χάρκοβο, Λβιβ και γύρω από το Κίεβο
Μόνο χθες, οι ρωσικές δυνάμεις επιδόθηκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο, στο Λβιβ και στο Χάρκοβο. Ειδικά στην τελευταία αυτή μαρτυρική πόλη, που πολιορκείται από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο στόχος ήταν ένα πυρηνικό ερευνητικό κέντρο, το οποίο δέχθηκε πυρ εναντίον πυρηνικού ερευνητικού κέντρου στο Χάρκοβο.
«Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να εκτιμηθεί το εύρος των ζημιών λόγω των εχθροπραξιών που δεν σταματούν στην περιοχή της πυρηνικής εγκατάστασης», ανακοινώθηκε από το ρωσικό κοινοβούλιο, το οποίο επικαλέστηκε την κρατική ρυθμιστική αρχή επιθεώρησης των πυρηνικών.
Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι οι Ρώσοι κατέλαβαν και το Σλάβουτικ, την πόλη στην οποία ζει το προσωπικό του Τσερνόμπιλ. Οι Ρώσοι βομβάρδισαν όμως και αποθήκες πετρελαίου στο Ρίβνε, που είναι μερικά χιλιόμετρο βορειανατολικά του Λβιβ.
Στόχοι έγιναν και πόλεις κοντά στο Κίεβο, όπως το Τσερνίχιβ, όπου καταστράφηκε η γέφυρα που το ενώνει με την πρωτεύουσα. Πρόκειται για μία πόλη 130.000 κατοίκων, οι οποίοι έμειναν χωρίς τις βασικές παροχές – ρεύμα, θέρμανση, πόσιμο νερό. Η πόλη είναι κοντά και στα σύνορα με τη Λευκορωσία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας