Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ρωσική επιχείρηση μπαίνει στη δεύτερη φάση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ρωσική επιχείρηση μπαίνει στη δεύτερη φάση

Πηγή Φωτογραφίας: Φώτο αρχείου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της ρωσικής επιχείρησης και δόθηκε εντολή για την δεύτερη φάση της «στρατιωτικής επιχείρησής».

Συνεχίζει για 32η μέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία με χιλιάδες νεκρούς αμάχους και στρατιώτες και στις δύο πλευρές. Βρετανικά δημοσιεύματα προσπαθούν να προβλέψουν το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.  Το ερώτημα που βάζουν πολλοί αναλυτές είναι τι θα κάνει η Ρωσία μετά την αποτυχία της να καταλάβει πόλεις – κλειδιά, πλην της Χερσώνας, τις οποίες πολιορκεί από την αρχή του πολέμου.

Την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της «στρατιωτικής επιχείρησής» της -όπως την αποκαλεί- στην Ουκρανία έχει ολοκληρώσει στο μεγαλύτερο μέρος της η Ρωσία και τώρα επικεντρώνεται στο να «απελευθερώσει πλήρως» την περιοχή του Ντονμπάς.

Η δεύτερη φάση

Πρώτον, οι στρατηγοί είπαν ότι η Ρωσία είχε πάντα πρόθεση μόνο να «απελευθερώσει» το Ντονμπάς, αυτό είχε σκοπό να κάνει. Είχαν δύο επιλογές: να πολεμήσουν στα ανατολικά, αλλά να επιτρέψουν στο Κίεβο να αναπληρώσει τις δυνάμεις του ή να ξεκινήσουν με τον αποκλεισμό των ουκρανικών στρατιωτικών ικανοτήτων σε ολόκληρη τη χώρα.

Κατά τη διάρκεια ενός μήνα πολέμου, η Ρωσία έχει χτυπήσει τις περισσότερες από τις στρατιωτικές ικανότητες της Ουκρανίας, ισχυρίστηκαν οι στρατηγοί, επομένως μπορεί τώρα να προχωρήσει στην επόμενη φάση, η οποία θα επικεντρωθεί μόνο στην ανατολή, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει ισχυρούς βομβαρδισμούς.

Η Ρωσία δεν είχε ποτέ σκοπό να καταλάβει το Κίεβο, το Χάρκοβο και άλλες πόλεις, είπαν οι στρατηγοί. Αυτά δεν είναι πισωγυρίσματα με άλλα λόγια, είναι όλα μέρος του σχεδίου. Και το σχέδιο ήταν να αποσπάσει την προσοχή των ουκρανικών δυνάμεων, ενώ η Ρωσία/Ντονέτσκ/Λουγκάνσκ είχαν εδαφικά κέρδη στα ανατολικά».

Πολλές δηλώσεις έγιναν για μη στόχευση πολιτικών υποδομών, αποφυγή απωλειών αμάχων. Το υπουργείο Άμυνας μοιράστηκε, επίσης, ένα νέο επίσημο νούμερο για τον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν, η δεύτερη δήλωση από τη ρωσική πλευρά κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου. Λέγεται ότι 1.351 σκοτώθηκαν – ο αριθμός είναι πολύ χαμηλότερος από τις ουκρανικές και διεθνείς εκτιμήσεις.

Ποιες περιοχές ελέγχουν οι Ρώσοι

Εν τω μεταξύ, ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν εργάτες του παροπλισμένου πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιοχής του Κιέβου, Ολεξάντρ Παβλιούκ. Σε δήλωσή του μέσω διαδικτύου ο Παβλιούκ ανέφερε πως ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το νοσοκομείο στο Σλάβουτιτς και απήγαγαν τον δήμαρχο.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές αυτές τις πληροφορίες. Χθες, Παρασκευή, η Ουκρανία δήλωσε πως τα στρατεύματά της είχαν απωθήσει μια πρώτη επίθεση ρωσικών στρατευμάτων που πλησίαζαν στην πόλη.

 map-31

Η δημιουργική ασάφεια της Κίνας

Έπειτα από μια περίοδο επιθετικότητας και τεταμένων δηλώσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, ΗΠΑ και Κίνα έκαναν ένα βήμα προσέγγισης το πρωί της περασμένης Παρασκευής.

Ο κινέζος πρόεδρος τόνισε ότι ΗΠΑ και Κίνα πρέπει καταβάλλουν προσπάθειες για την παγκόσμια ειρήνη, όμως δεν καταδίκασε ρητά την επιθετικότητα της Ρωσίας. Από την άλλη όμως η Κίνα δεν μπορεί να κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα με την οποία διατηρεί στενή συνεργασία εδώ και δεκαετίες.  Τα συμφέροντά της και οι ευρύτερες φιλοδοξίες της επιβάλλουν μια ουδέτερη – κατ’ ουσίαν διφορούμενη – στάση. Ιδανικά η Κίνα «θα διατηρούσε ισχυρούς δεσμούς με τη Μόσχα, θα διασφάλιζε την εμπορική της σχέση με την Ουκρανία, θα κρατούσε την ΕΕ στην οικονομική της σφαίρα […] θα απέτρεπε μια σημαντική επιδείνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ» σχολιάζει το Foreign Affairs.

Προς αναζήτηση εναλλακτικών ενεργειακών προμηθευτών η Ουάσινγκτον

Μετά το εμπάργκο που επέβαλε η κυβέρνηση Μπάιντεν στο ρωσικό πετρέλαιο την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσιγκτον αναζητεί εναλλακτικούς ενεργειακούς προμηθευτές που θα αποσυμπιέσουν την εκτίναξη των τιμών ενέργειας, όπως το Ιράν. Βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό και η χώρα να βγει και πάλι στις παγκόσμιες αγορές είναι η αποκατάσταση της ιστορικής συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ομως, την περασμένη εβδομάδα οι συνομιλίες κατέρρευσαν. Από τη μία η Ρωσία – που ανήκει στα 5+1 μέρη της συμφωνίας – ζήτησε γραπτές εγγυήσεις ότι το εμπόριο, οι επενδύσεις και η στρατιωτικο-τεχνολογική συνεργασία Μόσχας – Τεχεράνης δεν θα διαταραχθούν επ’ ουδενί από τις κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Πρόκειται για μια σαφή μόχλευση της Μόσχας με στόχο «να ανοίξει ένα παραθυράκι στις διεθνείς κυρώσεις» σχολιάζει ο Στίβεν Ερλάνγκερ των «New York Times». Από την άλλη, ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν, Αλί Μπαγιερί, αποχώρησε αιφνιδιαστικά από τις συνομιλίες, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα της Τεχεράνης – ιστορικού και στρατηγικού συμμάχου της Μόσχας – προς τη Δύση, ότι δεν μπορεί να υπάρξει διεθνής συνεργασία χωρίς τη Ρωσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments