Focus

Διάσημοι Ρώσοι εγκαταλείπουν την πατρίδα τους

Ορισμένοι εξ αυτών χαίρουν μιας διεθνούς αναγνωρισιμότητας και αποδοχής, όπως ακριβώς είναι οι περιπτώσεις των ανθρώπων που παρουσιάζονται.

Είναι πράγματι «αποβράσματα και προδότες», σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό του Πούτιν, οι χιλιάδες άνθρωποι που εγκαταλείπουν την Ρωσία λόγω της στρατιωτική εισβολής στο ουκρανικό έδαφος που αποφάσισε το Κρεμλίνο;

Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς που εναντιώνονται στον πόλεμο έχει μεταβεί στην Τουρκία, καθώς και στη Γεωργία, την Κιργιζία και τη Φινλανδία. Ορισμένοι εξ αυτών χαίρουν μιας διεθνούς αναγνωρισιμότητας και αποδοχής, όπως ακριβώς είναι οι περιπτώσεις των ανθρώπων που παρουσιάζονται.

Αρκάντι Ντβόρκοβιτς

Ο Ντβόρκοβιτς είναι πρόεδρος της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE), ενώ ο πατέρας του, Βλαντιμίρ, ήταν παγκόσμιος διαιτητής στο σκάκι.

Είναι στενός έμπιστος του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος και πρωθυπουργός κατά την άνοδο του κ. Πούτιν στην εξουσία.

Ο Ντβόρκοβιτς, 49 ετών, ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Μεντβέντεφ από το 2012 έως το 2018.

Υπήρξε πρόεδρος του ρωσικού κρατικού ιδρύματος επιστήμης και τεχνολογίας Skolkovo μέχρι την έναρξη του πολέμου.

Μετά την εισβολή, όμως, στην Ουκρανία, ο κορυφαίος σκακιστής έλαβε δημόσια θέση κατά του πολέμου, τέθηκε στο «στόχαστρο» του Πούτιν και υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τα πάτρια εδάφη.

Ο Ρώσος ράπερ Face

Οι δημοφιλείς στίχοι του συχνά αναφέρονται στον έρωτα και αξιωματούχοι δημοσίων σχέσεων του Κρεμλίνου του προσέφεραν την ευκαιρία να παράγει φιλοκυβερνητικό περιεχόμενο – κάτι που αρνήθηκε, όμως.

Απαντώντας στην λογοκρισία, ο 24χρονος ράπερκυκλοφόρησε μια συλλογή με τίτλο «MysteriousWays» το 2018, το οποίο αναφέρεται στη διαφθορά και περιγράφει τη Ρωσία ως «χώρα του τρίτου κόσμου».

«Δεν σκοπεύω να επιστρέψω στη Ρωσία. Η κρατική εξουσία ανάγκασε εμένα και τους αγαπημένους μου να εγκαταλείψουμε το σπίτι μας, τη γη μας».

Λίλια Γκιλντέγιεβα

Η Γκιλντεγιέβα, 45 ετών, ήταν γνωστή παρουσιάστρια του κρατικά χρηματοδοτούμενου ρωσικού τηλεοπτικού καναλιού NTV, το οποίο τασσόταν σθεναρά και αταλάντευτα υπέρ του Κρεμλίνου από την άνοδο του Πούτιν στην εξουσία το 2000.

Ωστόσο, παράτησε τη δουλειά της και έφυγε από τη Ρωσία λίγο μετά την εισβολή.

Η κυρία Γκιλντεγιέβα είπε ότι η κάλυψη ειδήσεων του καναλιού ελέγχεται από την κυβέρνηση και πανίσχυρους ολιγάρχες που λαμβάνουν άμεσες εντολές από τους κρατικούς αξιωματούχους.

Ζάννα Αγκαλάκοβα

Η Αγκαλάκοβα εργάστηκε για το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Channel One, κυρίως ως ξένη ανταποκρίτρια, με έδρα το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη και άλλες δυτικές χώρες.

Η 56χρονη δημοσιογράφος έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, υποστηρίζοντας ότι «έφυγε από το Channel One ακριβώς επειδή ξεκίνησε ο πόλεμος» και ότι δεν σκόπευε να επιστρέψει στη Ρωσία.

Η Αγκαλάκοβα πρόσθεσε: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που στην τηλεόραση, στις ειδήσεις, βλέπουμε την ιστορία ενός μόνο ατόμου – ή της ομάδας ανθρώπων γύρω από τον Πούτιν. Μου επιτρέπεται να μιλάω μόνο για δυσμενείς εξελίξεις που γίνονται στις ΗΠΑ. Οι αναφορές μου δεν περιείχαν ψέματα, αλλά έτσι ακριβώς λειτουργεί η προπαγάνδα: Παίρνετε αξιόπιστα γεγονότα, τα ανακατεύετε και ένα μεγάλο ψέμα συγκεντρώνεται. Τα γεγονότα είναι αλήθεια, αλλά το μείγμα τους είναι προπαγάνδα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο