Οικονομία

Τράπεζες: “Γεμίζουν” με ρευστότητα τις επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις , το τελευταίο διάστημα έχουν σταματήσει τις αποπληρωμές γραμμών ρευστότητας που διατηρούν στις τράπεζες. Αντιθέτως, ενεργοποιούν εκ νέου τις γραμμές χρηματοδότησης εξαντλώντας το όριο πίστωσης που έχουν με την τράπεζά τους, προκειμένου να βρίσκονται με υπερεπάρκεια ρευστότητας.

Σε απροσδόκητη αύξηση των εκταμιεύσεων επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες έχει οδηγήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση.

Αν και υπό συνθήκες έντονης αβεβαιότητας, όπως αυτή της περιόδου που διανύουμε, θα ήταν αφύσικα τα νέα ανοίγματα επιχειρήσεων και τραπεζών, εντούτοις οι τράπεζες διαπιστώνουν αύξηση στη ζήτηση ρευστότητας από τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για τη ρευστότητα που μπορούν να αντλήσουν οι επιχειρήσεις μέσω των ανοιχτών, αλληλόχρεων λογαριασμών τους, σπεύδοντας να εξαντλήσουν τα όρια στις γραμμές χρηματοδότησης που έχουν με τις τράπεζες.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο insider.gr, το τελευταίο διάστημα οι επιχειρήσεις έχουν σταματήσει τις αποπληρωμές γραμμών ρευστότητας που διατηρούν στις τράπεζες. Αντιθέτως, ενεργοποιούν εκ νέου τις γραμμές χρηματοδότησης εξαντλώντας το όριο πίστωσης που έχουν με την τράπεζά τους, προκειμένου να βρίσκονται με υπερεπάρκεια ρευστότητας.

Η στρατηγική των επιχειρήσεων

Οι επιχειρήσεις – μεγάλες αλλά και μικρομεσαίες – δεν θέλουν να μειώσουν την ήδη υπάρχουσα ρευστότητά τους, αποπληρώνοντας δανεισμό που έχουν λάβει μέσω ανοιχτών γραμμών χρηματοδότησης. Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός και η έντονη αβεβαιότητα έχουν διαταράξει για κάποιες επιχειρήσεις ή απειλούν να διαταράξουν για άλλες τη ροή της παραγωγής και των συναλλαγών με τους προμηθευτές, η στρατηγική των επιχειρήσεων είναι η αύξηση ρευστότητας μέσω του πλήρους δανεισμού τους από τις γραμμές που έχουν με τις τράπεζες. Οι επιχειρήσεις μεταφέρουν στις τράπεζες την εικόνα ασφυξίας στις πιστώσεις με τους προμηθευτές κατά την εμπορική τους δραστηριότητα. Οι παραγγελίες εκτελούνται και λαμβάνονται μόνο εφόσον έχουν προπληρωθεί ή στην καλύτερη περίπτωση η πίστωση που δίνεται δεν ξεπερνά τις 30 ημέρες με πληρωμή σε μετρητά.

Επιπλέον, κάνοντας πλήρη χρήση των ορίων των αλληλόχρεων λογαριασμών τους στις τράπεζες, οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να κλείσουν τώρα τις τιμές για τα εμπορεύματα και να προπληρώσουν παραγγελίες, προλαβαίνοντας ανατιμήσεις λόγω πληθωρισμού. Η κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία έχει επιτείνει τις πληθωριστικές προκλήσεις, οδηγώντας τις τιμές ενέργειας και βασικών πρώτων υλών σε νέα ιστορικά υψηλά.

Αυξημένη ρευστότητα

Εκτός των παραπάνω, οι επιχειρήσεις θέλουν να έχουν αυξημένη ρευστότητα για να καλύψουν τα μεγαλύτερα έξοδα λειτουργίας τους που είναι απόρροια της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Όπως διαπίστωνε σε πρόσφατη μελέτη της η Εθνική Τράπεζα, αν και δε διαφαίνεται κίνδυνος αναφορικά με την ενεργειακή επάρκεια της ελληνικής αγοράς, η διάχυση των εισαγόμενων πληθωριστικών επιδράσεων είναι ταχεία, μειώνοντας το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και αυξάνοντας το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι η ΕΤΕ προβλέπει στο βασικό της σενάριο – στο οποίο οι ενεργειακές ανατιμήσεις αποκλιμακώνονται σταδιακά, στα πλαίσια μιας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής απεξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία και χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης – ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί πλησίον του 8% ετησίως τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2022 και θα σημειώσει μικρή υποχώρηση στο 5,4% ετησίως το 3ο τρίμηνο και στο 3,6% ετησίως το 4ο τρίμηνο.

Καθώς οι επιχειρήσεις τραβάνε όλη τη διαθέσιμη ρευστότητα, εξαντλώντας τα όρια των πιστωτικών γραμμών που διατηρούν στις τράπεζες, οι τελευταίες πραγματοποιούν τον τελευταίο μήνα πολλές νέες εκταμιεύσεις δανείων. Στον αντίποδα, κάμψη της τάξεως του 20% διαπιστώνουν οι τράπεζες στα δάνεια λιανικής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο