Ουκρανία: Στις 7 Απριλίου η ομιλία Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή
Πηγή Φωτογραφίας: Φώτο αρχείου
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να μιλήσει στην ελληνική Βουλή στις 7 Απριλίου. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως τα κόμμα της Βουλής είναι διχασμένα ως προς την πιθανότητα ομιλίας του προέδρου της Ουκρανίας.
Την Πέμπτη, 7 Απριλίου κλείδωσε η ομιλία του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελέσνκι στην Ελληνική Βουλή. Η ομιλία αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να γίνει στις 12 το μεσημέρι και θα διαρκέσει 15 λεπτά. Στη συνεδρίαση θα κληθούν να παραστούν και οι 300 βουλευτές και θα υπάρχει μετάφραση και στα ελληνικά και στα αγγλικά.
Θετική κίνηση αλληλεγγύης
Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος χαιρέτισε την πρόσκληση Μητσοτάκη σε Ζελένσκι κάνοντας λόγο για «θετική κίνηση αλληλεγγύης». «Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στη διπλωματική προσπάθεια για άμεσο τερματισμό του πολέμου, ως χώρα ειρήνης και ήπιας ισχύος» υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.
Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ έχει από την πρώτη στιγμή στηρίξει τόσο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας όσο και την αποστολή όπλων της χώρας μας στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και ως εκ τούτου δεν τίθεται κάποιο ζήτημα, αντιθέτως για τη Χαριλάου Τρικούπη θεωρείται μια κίνηση αυτονόητης αλληλεγγύης η παρουσία Ζελένσκι στην ελληνική βουλή.
Εκπροσωπεί μια αντιδραστική κυβέρνηση
Την αντίθεσή του εκφράζει το ΚΚΕ στην πρόσκληση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός στον Β. Ζελένσκι, ενώ προϊδεάζοντας για την αποχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ από την βουλή κατά την ομιλία Ζελένσκι, πηγές του Περισσού τονίζουν:
«Ο Ζελένσκι εκπροσωπεί μια αντιδραστική κυβέρνηση, που στηρίζεται από το στρατόπεδο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε. και ευθύνεται, όπως και η Ρωσία, για το δράμα του ουκρανικού λαού. Αυτή η κυβέρνηση εδώ και χρόνια έχει στηρίξει και ενσωματώσει ναζιστικές οργανώσεις, διώκει και φυλακίζει κομμουνιστές, έχει θέσει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας. Είναι προφανής η στάση μας και το ίδιο θα κάναμε αν ερχόταν ο Πούτιν, ο Μπάιντεν κλπ».
Κύμα διεθνούς συμπαράταξης
Αιχμές κατά του κ. Μητσοτάκη για έλλειψη συνεννόησης με τους πολιτικούς αρχηγούς πριν απευθύνει την πρόσκληση στον Ζελένσκι άφησε η «Ελληνική Λύση» τονίζοντας ότι «αναμένει τις εξηγήσεις του κ. Ζελένσκι για την αμυντική συμφωνία που είχε υπογράψει με την Τουρκία». Μένει να ξεκαθαριστεί και η στάση του ΜέΡΑ25 το οποίο ασκεί παράλληλα με την κριτική του προς τη Ρωσία, κριτική και στο ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επέλεξε να απευθύνει την πρόσκλησή του στον κ. Ζελένσκι κατά την ημέρα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ο πόθος για την ελευθερία του τότε, γίνεται αλληλεγγύη προς τους υπερασπιστές της Ουκρανίας σήμερα. Το όραμα των Ελλήνων για ένα σύγχρονο κράτος υψώνεται και πάλι ζωντανό στην Ευρώπη μπροστά στον αυταρχικό δεσποτισμό. Και τη θέση του παλαιού φιλελληνικού κινήματος, παίρνει τώρα ένα κύμα διεθνούς συμπαράταξης».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας