Κόσμος

Κρυπτονομίσματα: H Ρωσία στα χνάρια της Δύσης  

Ο Μανώλης Σταυρουλάκης γράφει στο pagenews.gr για το έργο που έχει δρομολογηθεί ,με τις υπηρεσίες και την αποφασιστική συνδρομή του Κρεμλίνου, για τη δημιουργία κρυπτονομίσματος.

Η Ρωσία στρέφεται προς τα κρυπτονομίσματα κάτω από την πίεση των Ρώσων ολιγαρχών και υπό την πίεση που της ασκούν οι συνέπειες της πολεμικής εισβολής της στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, τα κεφάλαια των Ρώσων ολιγαρχών και προστατευομένων του Πούτιν βρίσκονται μπλοκαρισμένα σε μεγάλο βαθμό. Αυτό είναι συνέπεια της στρατιωτικής εισβολής και των επαγόμενων κυρώσεων που έλαβαν Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ. Μια σειρά από διεθνείς συναλλαγές είναι πλέον αδύνατη στην πράξη μετά την αναστολή του δικτύου Swift. Η Visaκαι η Mastercard έχουν αποσυρθεί από την Χώρα.

Μία από τις λύσεις είναι η χρήση κρυπτονομισμάτων. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπλοκάρουν τις μεταφορές χρημάτων σε ρούβλια, ευρώ και δολάρια. Αλλά δεν μπορούν να απαγορεύσουν την πρόσβαση στο κρυπτονόμισμα.

Το bitcoin βρίσκεται σε παράλληλα κυκλώματα, σε διαδικτυακές πλατφόρμες, οι οποίες δεν ελέγχονται πραγματικά από τις κρατικές αρχές. Είναι αρκετά εύκολη η πρόσβαση στο bitcoin, αφού οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει κρυπτονομίσματα σε αυτές τις πλατφόρμες.

Μετά τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, οι αγορές κρυπτονομισμάτων με ρωσικά ρούβλια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Μπορεί να οφείλεται στις κυρώσεις, αλλά δυνητικά είναι και οι Ρώσοι που πωλούν τα ρούβλια τους, επειδή το νόμισμά τους χάνει μεγάλο μέρος της αξίας του.

Ιδιαίτερα, το ρούβλι έχει χάσει περισσότερο από το 30% της αξίας του από την αρχή της πολεμικής σύγκρουσης. Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων φαντάζει όλο και πιο ελκυστικός στα μάτια των Ρώσων ολιγαρχών.

Το ερώτημα που γεννάται είναι αν θα μπορούσαν οι Ρώσοι ολιγάρχες να χρησιμοποιήσουν κρυπτονομίσματα για να παρακάμψουν τον αποκλεισμό των λογαριασμών τους στο εξωτερικό;

Εκ πρώτης όψεως, αυτό φαίνεται ιδιαίτερα περίπλοκο. Για να αγοράσουν κρυπτονομίσματα, οι Ρώσοι ολιγάρχες πρέπει πρώτα να προβούν σε έμβασμα από τον τραπεζικό τους λογαριασμό. Εάν αυτός ο λογαριασμός έχει αποκλειστεί, δύσκολα μπορούν να αγοράσουν κρυπτονομίσματα.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυστηροποιήσει περαιτέρω τις κυρώσεις της στο Κρεμλίνο. Και οι κυρώσεις φαίνεται ότι  θα ισχύουν και για τις πλατφόρμες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων

Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ολιγάρχες είναι η χρήση αυτών των κρυπτονομισμάτων. Στην πραγματικότητα, σήμερα, δεν μπορούμε να αγοράσουμε πολλά αγαθά με κρυπτονομίσματα . Όταν επιθυμούμε να ανακτήσουμε ρούβλια ή δολάρια, πρέπει να περάσουμε ξανά από το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα. Και έτσι, επιστρέφουμε στην αρχή του άρθρου, αφού το ρωσικό τραπεζικό σύστημα είναι εντελώς απομονωμένο.

Λίγο πριν από την έναρξη της σύγκρουσης, οι ρωσικές αρχές είχαν χαλαρώσει τις δυνατότητες αγοράς κρυπτονομισμάτων.

Αυτό που θα πρέπει επίσης να προσέξουμε είναι το έργο κρυπτο-ρούβλι. Είναι ένα έργο που έχει δρομολογηθεί με τις υπηρεσίες και την αποφασιστική συνδρομή του Κρεμλίνου, το οποίο σκοπεύει να δημιουργήσει το δικό του κρυπτονόμισμα, όπως μόλις έκανε μια άλλη μεγάλη χώρα, η Κίνα, η οποία δημιούργησε το κρυπτο-γουάν.

Η Ρωσία του Πούτιν κινείται στα χνάρια της Δύσης και σε αυτόν τομέα, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις του καθεστώτος Πούτιν. Έτσι, ένα νέο, παράλληλο νομισματικό σύστημα φαίνεται λοιπόν ότι διαμορφώνεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο