Οικονομία

Σκυλακάκης για ΑΕΠ: Τουλάχιστον 1 μονάδα η επιβάρυνση λόγω πολέμου

Σκυλακάκης για ΑΕΠ: Τουλάχιστον 1 μονάδα η επιβάρυνση λόγω πολέμου
Σκυλακάκης για ΑΕΠ: Ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι η μίνιμουμ ζημιά στην ανάπτυξη από τη ρωσική εισβολή, θα είναι 1 ποσοστιαία μονάδα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να δημιουργήσει επιβάρυνση στο ΑΕΠ κατά μια μονάδα εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι η μίνιμουμ ζημιά στην ανάπτυξη από τη ρωσική εισβολή, θα είναι 1 ποσοστιαία μονάδα, ενώ το μέγιστο της επίπτωσης δεν μπορεί ακόμα να προβλεφθεί μιλώντας στο OT Forum.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι είναι πιθανό να πληγεί και το επενδυτικό κλίμα, λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει, σημειώνοντας ότι έχουν επηρεαστεί και οι τιμές των ελληνικών ομολόγων.

Σε κάθε περίπτωση «Το καλό σενάριο είναι να υπάρξει σοβαρή αποκλιμάκωση μέχρι αρχές Μαΐου . Το κακό να συμβεί πολύμηνη παράταση του πολέμου και της αβεβαιότητας», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Για τους έμμεσους φόρους

Για το ενδεχόμενο μείωσης έμμεσων φόρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας που πλήττει την Ελλάδα, ο κ. Σκυλακάκης επικαλέστηκε πρόσφατο δημοσίευμα του Economist, το οποίο ανέφερε ότι «θα είναι μεγάλο λάθος να χρησιμοποιήσουν οι χώρες την έμμεση φορολογία ως εργαλείο παρατηρώντας ότι ο ίδιος το είχε πει ακόμη νωρίτερα. Μάλιστα, εξήγησε ότι η μείωση της έμμεσης φορολογίας «επιδοτεί αυτά τα πανάκριβα προϊόντα, όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, ενώ στέλνει περισσότερα λεφτά σε Ρωσία και Σαουδική Αραβία», χωρίς όμως να ενισχύονται ουσιαστικά τα νοικοκυριά.

Από εκεί και πέρα, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης πρόσθεσε ότι δεν είναι εφικτή η μείωση έμμεσων φόρων διότι «Τώρα έχουμε μικρότερο δημοσιονομικό χώρο. Αν κάνεις μείωση θα πρέπει να πάρεις μαζικά δανεικά» είπε και τόνισε με νόημα: «Με αυξημένα επιτόκια και χωρίς επενδυτική βαθμίδα, κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικός δημοσιονομικός σχεδιασμός».

Για την κάρτα καυσίμων

Ο κ. Σκυλακάκης, ανέφερε ότι είναι ορθό το μέτρο της κάρτας καυσίμων. «Είτε ξοδεύεις 100 λίτρα είτε 60 λίτρα αυτό είναι το ποσό που έχεις. Αν κάνεις και λίγη οικονομία θα αποδώσει», σημείωσε, αναφέροντας ότι η μείωση των έμμεσων φόρων δε θα έκανε διαφορά.

Μάλιστα, κλείνοντας τις τοποθετήσεις του απηύθυνε το εξής μήνυμα προς τους πολίτες, λέγοντας: «Δεν είναι εύκολη εποχή για δημοσιονομικό σχεδιασμό και είναι εποχή που οι πολίτες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως η πίεση που έχουμε είναι πολύ μεγάλη και εξωγενής».

Σε 15-20 ημέρες τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Την ίδια ώρα, ο αναπλ. υπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα θα λάβει τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στις επόμενες 15-20 μέρς, καθότι όπως σημείωσε «περάσαμε και την τελευταία διαδικασία». Για φέτος τα συνολικά χρήματα αναμένεται να είναι περίπου 3,2 δισ. ευρώ σε επενδύσεις και περίπου 1,5 δισ. σε δάνεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments