Πολιτισμός

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει εάν ο Γουόρχολ διέπραξε παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

Η απόφαση του Δικαστηρίου θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη «δίκαιη χρήση» υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα επανεξετάσει προσεχώς μια αγωγή για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων που φέρνει το Ίδρυμα Andy Warhol εναντίον της φωτογράφου Lynn Goldsmith. Η απόφαση του Δικαστηρίου θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη «δίκαιη χρήση» υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών.

Λίγες υποθέσεις που σχετίζονται με τη σύγχρονη τέχνη έχουν εκδικαστεί στα χρονικά από το Ανώτατο Δικαστήριο

Το 1984, ο Warhol χρησιμοποίησε μια φωτογραφία του 1981 που είχε τραβήξει η Goldsmith του ποπ σταρ Prince ως βάση για μια σειρά από πίνακες. Η φωτογραφία της Goldsmith του Prince τραβήχτηκε σε ανάθεση για το Newsweek. Κατόπιν παραγγελίας για το Vanity Fair, ο Γουόρχολ χρησιμοποίησε τη φωτογραφία ως αναφορά, χωρίς να γνωρίζει η Γκόλντσμιθ το έργο. Ισχυρίστηκε δεκαετίες αργότερα ότι ο Γουόρχολ είχε διαπράξει παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων χρησιμοποιώντας το.

Η αγωγή του Ιδρύματος Γουόρχολ έχει ήδη θεωρηθεί σημαντική. Όποια απόφαση κι αν λάβει το Ανώτατο Δικαστήριο για την αγωγή είναι πιθανό να αποδειχθεί καθοριστική, καθώς θα διευκρινίσει τι συνιστά «δίκαιη χρήση» για καλλιτέχνες που βασίζονται σε κατάλληλες έτοιμες εικόνες στις πρακτικές τους, μια διαβόητη κολλώδη καλλιτεχνική στρατηγική που έχει προσγειώσει φιγούρες όπως ο Τζεφ Ο Κουνς και ο Ρίτσαρντ Πρινς που είχαν βρεθεί και εκείνοι στο δικαστήριο.

«Δεχόμαστε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να επανεξέτασει  αυτή την υπόθεση», δήλωσε ο Roman Martinez, δικηγόρος της εταιρείας Latham’s Supreme Court & Appellate Practice, η οποία εκπροσωπεί το Ίδρυμα Warhol. «Το δόγμα της «δίκαιης χρήσης» διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην προστασία της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης και στην προώθηση των βασικών αξιών της Πρώτης Τροποποίησης».

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2017 όταν το Ίδρυμα Γουόρχολ μήνυσε προληπτικά την Γκόλντσμιθ στη Νέα Υόρκη με στόχο να πάρει απόφαση ότι ο καλλιτέχνης της ποπ δεν είχε διαπράξει παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων με τη «Σειρά του Πρίγκιπα».

Το Νότιο Περιφερειακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης αποφάσισε υπέρ του ιδρύματος το 2019

Όμως η Goldsmith άσκησε έφεση στην υπόθεση και κατέγραψε νομική νίκη το 2021, όταν το 2ο περιφερειακό εφετείο είπε ότι η φωτογραφία της ήταν το «αναγνωριζόμενο θεμέλιο» για τους πίνακες «Prince Series». Βασίζοντας την απόφασή του στις οπτικές ιδιότητες των πινάκων του Γουόρχολ, ο δικαστής Τζέραλντ Λιντς είπε ότι ο Γουόρχολ μπορεί να άλλαξε την εμφάνιση ορισμένων τμημάτων του πορτρέτου ττης Γκόλντσμιθ —τους χρωματικούς τόνους, για παράδειγμα— αλλά ότι δεν το είχε κάνει με «μεταμορφωτικό» τρόπο. .

Μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους, το Ίδρυμα Γουόρχολ είχε αρχίσει να ζητά επανεξέταση της υπόθεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο

Τα νέα έρχονται εν μέσω μιας περιόδου αυξημένου ενδιαφέροντος για τον Γουόρχολ. Το Netflix κυκλοφόρησε πρόσφατα μια σειρά ντοκιμαντέρ για τον καλλιτέχνη, με τίτλο The Andy Warhol Diaries, και η Christie’s αποκάλυψε σχέδια την περασμένη εβδομάδα να δημοπρατήσει ένα πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων που θα μπορούσε να γίνει ένα από τα πιο ακριβά έργα τέχνης που πουλήθηκαν ποτέ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο