Οικονομία

ΔΝΤ Ελλάδα: Προβλέπει 3,5% ανάπτυξη για το 2022 και πληθωρισμό 4,5%

ΔΝΤ Ελλάδα: Προβλέπει 3,5% ανάπτυξη για το 2022 και πληθωρισμό 4,5%
ΔΝΤ Ελλάδα: Αναμένει πλέον αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% το 2022 ενώ σχετικά με τον πληθωρισμό αναμένεται να φθάσει στο 4,5% φέτος

Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ελληνική οικονομία προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το 2022. Έτσι αναμένει πλέον αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% το 2022 ενώ σχετικά με τον πληθωρισμό αναμένεται να φθάσει στο 4,5% φέτος, προτού αρχίσει να υποχωρεί.

Τι ζητά από την Ελλάδα

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ καλεί την Ελλάδα να πάρει πίσω την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ή εναλλακτικά να βρει από άλλου πόρους χρηματοδότηση των μέτρων. Ζητεί όμως παράλληλα σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή με φιλικό τρόπο για την ανάπτυξη και αύξηση των κονδυλίων για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να είναι σταδιακή και φιλική προς την ανάπτυξη. Συστήνει μια σταδιακή πορεία με στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2% του ΑΕΠ έως το 2027.

Τα σχέδια για μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και στην εισφορά αλληλεγγύης για όλους θα πρέπει να ακυρωθούν, καθώς μεταφέρουν το βάρος στις επόμενες γενιές και είναι κακώς στοχευμένες ή τουλάχιστον δεν χρηματοδοτούνται πλήρως μέσω προσαρμογών στις παροχές και μέτρων διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.

Τα θετικά

Η αποστολή χαιρέτισε τις βελτιώσεις στο δημοσιονομικό μείγμα που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ιδίως τις υψηλότερες δαπάνες για την υγεία και τις δημόσιες επενδύσεις, και τόνισε ότι αυτά τα κέρδη δεν πρέπει να θυσιαστούν για την επίτευξη των στόχων εξυγίανσης.

Σχετικά με τις πιέσεις για περισσότερες δαπάνες στις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να περιοριστούν, μεταξύ άλλων με σεβασμό του παγώματος των συντάξεων φέτος και μιας φόρμουλας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής από το επόμενο έτος και μετά.

Περιθώριο για περαιτέρω βελτιώσεις βλέπει το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ σημειώνει ακόμη πως παραμένει μεγάλο περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής με τη σταδιακή κατάργηση της μεταφοράς πόρων προς τις δημόσιες επιχειρήσεις και τις επιδοτήσεις καυσίμων μεσοπρόθεσμα και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από τους αυτοαπασχολούμενους, ώστε να δημιουργηθεί περιθώριο για κρίσιμες κοινωνικές δαπάνες και επενδύσεις μόλις λήξει η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments