Αφρική: Διαμαρτυρία ακτιβιστών κατά του ντάμπινγκ της Ευρώπης
Πηγή Φωτογραφίας: DW
Οι ακτιβιστές στην Αφρική ανησυχούν για το πόσο γρήγορα η ήπειρος έχει μετατραπεί σε χωματερή για την Ευρώπη — για τα πάντα, από ηλεκτρονικά απορρίμματα μέχρι μεταχειρισμένα ρούχα. Είναι μια τεράστια περιβαλλοντική απειλή.
Ο David Kumordzi είναι συνθέτης και μουσικός με έδρα την πρωτεύουσα της Γκάνας, Άκρα. Ξοδεύει πολύ χρόνο κινητοποιώντας κόσμο για να καθαρίσει τις παραλίες της χώρας του.
Τα απόβλητα που συλλέγουν ο Kumordzi και η ομάδα του περιλαμβάνουν πλαστικά και πεταμένα ρούχα.
“Τα περισσότερα από τα απόβλητα προέρχονται από την Ευρώπη επειδή είμαστε συνδεδεμένοι με τον Ατλαντικό Ωκεανό. Τα περισσότερα από τα απόβλητα που βλέπουμε γύρω από τις παραλίες μας δεν είναι από την Γκάνα”, είπε στην DW από την Άκρα.
Κατηγόρησε την Ευρώπη για τους τόνους απορριμμάτων που ξεβράζονται συνεχώς στην ξηρά.
Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές στην Αφρική εκφράζουν εδώ και χρόνια ανησυχίες για το πόσο γρήγορα η ήπειρος μετατρέπεται σε σκουπιδότοπο για την Ευρώπη.
Περισσότερα κουρέλια παρά πλούτη
Η ήπειρος δέχεται μια σχεδόν συνεχή ροή εισερχόμενων δοχείων γεμάτα με πεταμένα αντικείμενα — από ηλεκτρονικά απορρίμματα μέχρι μεταχειρισμένα ρούχα. Δεν είναι απλώς ενόχληση, αποτελεί επίσης απειλή τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για το περιβάλλον.
Ο κόμβος της Δυτικής Αφρικής για μεταχειρισμένα ρούχα από το εξωτερικό είναι η αγορά Kantamanto της Άκρα.
Οι σωροί από εισαγόμενα ρούχα ταξινομούνται από εμπόρους που αναζητούν ποιοτικά είδη, αλλά συνήθως υπάρχουν περισσότερα κουρέλια παρά πλούτη.
Κάθε εβδομάδα, περίπου 15 εκατομμύρια μεμονωμένα είδη μεταχειρισμένων ρούχων φτάνουν στην Γκάνα, σύμφωνα με το Or Foundation, μια ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τόνοι ρούχων από την Ευρώπη
Το 40% αυτών των αντικειμένων καταλήγουν να απορρίπτονται λόγω της κακής ποιότητάς τους. Βρίσκουν το δρόμο τους προς τους χώρους υγειονομικής ταφής από όπου συχνά ξεβράζονται στον ωκεανό.
Η Liz Ricketts, η συνιδρύτρια του Or Foundation, δήλωσε στην DW ότι ορισμένα από τα ρούχα είναι απλώς σκουπίδια από νοικοκυριά στην Ευρώπη.
«Το 6% των ρούχων που έρχονται [στην Αφρική] είναι ήδη σκουπίδια και αυτός ο αριθμός στην πραγματικότητα έχει αυξηθεί από ό,τι έχουμε ανακαλύψει προηγουμένως — και αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πουκάμισο με το οποίο κάποιος έβαψε το σπίτι του και σκούπισε τα χέρια του παντού , και μετά καταλήγουν εδώ [στη Γκάνα]», λέει με θλίψη ο Ricketts.
«Τσουνάνι» ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών απορριμμάτων
Πολλές αφρικανικές χώρες —όπως η Νιγηρία, η Ζιμπάμπουε, η Γκάνα, η Δημοκρατία του Μπενίν, μεταξύ άλλων— λαμβάνουν τεράστια κοντέινερ γεμάτα με χρησιμοποιημένες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τηλέφωνα, συσκευές κουζίνας, ακόμη και αυτοκίνητα που δεν ανταποκρίνονται πλέον στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και πρότυπα.
Τα αυτοκίνητα —συχνά σε άθλια κατάσταση— έχουν εμπλακεί συχνά σε φρικτά ατυχήματα στην Ευρώπη προτού αποσταλούν στην Αφρική.
Τα περισσότερα αντικείμενα που προσγειώνονται εδώ έχουν απορριφθεί ως άχρηστα στην Ευρώπη, αλλά αποστέλλονται στην Αφρική με τη δικαιολογία ότι είναι κατά κάποιο τρόπο χρήσιμα στους ανθρώπους εκεί.
Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, ο κόσμος παρήγαγε πάνω από 53 εκατομμύρια τόνους ηλεκτρονικών απορριμμάτων μόνο το 2019 — αύξηση κατά 21% σε μόλις πέντε χρόνια.
Το Global E-Wate Monitor 2020 του ΟΗΕ έχει προβλέψει επίσης ότι τα παγκόσμια ηλεκτρονικά απόβλητα —απορριπτόμενα προϊόντα με μπαταρία ή βύσμα— θα φτάσουν τους 74 μετρικούς τόνους έως το 2030. Σχεδόν διπλασιασμός των ηλεκτρονικών αποβλήτων σε μόλις 16 χρόνια.
Τα ηλεκτρονικά απόβλητα η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ροή οικιακών απορριμμάτων
Τα ηλεκτρονικά απόβλητα μπορεί να είναι εξαιρετικά τοξικά και επιβλαβή για την υγεία των ανθρώπων και παρόλο που η Αφρική δεν είναι απαραίτητα υπεύθυνη, καταλήγουν ούτως ή άλλως στην ήπειρο — ειδικά στη Δυτική Αφρική.
Ο αφρικανός περιβαλλοντικός εμπειρογνώμονας Nnimmo Bassey μίλησε στη DW από τη Νιγηρία, λέγοντας ότι «η τάση δεν είναι απλώς ανησυχητική, αλλά συνάδει με αυτό που συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό».
Ο Bassey είπε ότι η Αφρική μετατρέπεται σε χωματερή για όλα τα είδη απορριμμάτων, επειδή ο υπόλοιπος κόσμος απορρίπτει τα σκουπίδια της Δύσης.
«Άλλα έθνη αποκτούν μεγαλύτερη συνείδηση σχετικά με τα απόβλητα στα εδάφη τους και απορρίπτουν τα τοξικά απόβλητα από ρυπογόνες χώρες και ξαφνικά η Αφρική έχει γίνει μια ελκυστική τοποθεσία», είπε.
Για τον Bassey, η Αφρική δεν διαθέτει ισχυρούς νόμους που αφορούν στη μεταφορά απορριμμάτων από τη Δύση στα εδάφη της.
«Οι πολιτικοί μας, οι κυβερνήσεις μας δεν παίρνουν σοβαρή θέση σχετικά με αυτό το φαινόμενο, επειδή πιθανώς αναζητούν πληρωμές για τοξικά απόβλητα που θα πεταχτούν στην ήπειρο», εξήγησε ο Bassey.
Επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής
Ο θύλακας Agbogbloshie της Γκάνας είναι διαβόητος για τη ρύπανση από τοξικά απόβλητα — κυρίως από ηλεκτρονικά απόβλητα. Οι νεαροί κάτοικοι της Γκάνας διακινδυνεύουν την υγεία τους για να εξάγουν αλουμίνιο και χαλκό, μεταξύ άλλων, από τα απόβλητα.
Ο Bassey είπε ότι η Αφρική υποφέρει ήδη από υψηλά επίπεδα ρύπανσης από την απειλή των ηλεκτρονικών αποβλήτων καθώς «βιώνει τον άνευ προηγουμένου αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, προσθέτοντας σε αυτό τη ρύπανση από την εξορυκτική βιομηχανία».
Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ σε σχέση με το περιβάλλον αποσκοπούν στο να κάνουν τον κόσμο να εργαστεί σκληρά για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Η Αφρική βιώνει ήδη τις δραστικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και καθώς πολλές από τις χώρες της γίνονται χωματερές για την Ευρώπη, οι αναλυτές φοβούνται ότι η ήπειρος δεν θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους της.
“Δεν μπορείτε να έχετε ένα καθαρό περιβάλλον όταν δέχεστε τα απόβλητα να πεταχτούν στο περιβάλλον σας, επομένως είναι σαφές ότι αυτοί οι στόχοι καθαριότητας δεν μπορούν να επιτευχθούν”, είπε ο Bassey.
Η Ευρώπη πρέπει να πληρώσει για την απόρριψη απορριμμάτων στην Αφρική
Για πολλούς περιβαλλοντικούς ακτιβιστές φαίνεται ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη πρέπει να αποζημιώσει τις αφρικανικές χώρες για τα απόβλητα που ρίχνει στην ήπειρο. Μια τέτοια αποζημίωση, σύμφωνα με ακτιβιστές όπως ο Kumordzi, θα πρέπει να διοχετευθεί για να γίνει η Αφρική ασφαλέστερη για τον λαό της.
Πρότεινε, “άνθρωποι που δεν συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος μας πρέπει να προβλέπουν προϋπολογισμό για αυτό. Κάθε εταιρεία στην Ευρώπη που παράγει απορρίμματα — πλαστικά, ηλεκτρονικά απορρίμματα και ρούχα πρέπει να αντλεί χρηματοδότηση από αφρικανικές χώρες.”
Ο Bassey είπε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αρνηθεί την ευθύνη για το επίπεδο των απορριμμάτων που παράγει και στέλνει στην Αφρική.
«Δεν μπορούν [οι ευρωπαϊκές χώρες] να αρνηθούν» ότι είναι υπεύθυνες για τα απόβλητα που βρέθηκαν στην αφρικανική ήπειρο», δηλώνει ο Bassey.
Κάθε έθνος πρέπει να αρχίσει να κατέχει τα απόβλητά του, λέει.
“Κάθε έθνος πρέπει να φροντίζει τα απόβλητά του. Καταναλώστε λιγότερα, παράγετε λιγότερα απόβλητα και όταν παράγετε τα απόβλητα, ανακυκλώστε τα ή φροντίστε αυτά τα απόβλητα στα δικά σας εδάφη”, είπε ο Bassey.
«Είναι εγκληματικό για οποιαδήποτε χώρα να πετάει τοξικά απόβλητα σε άλλη περιοχή, γιατί γνωρίζει ξεκάθαρα τις επιπτώσεις στην υγεία».
Φαίνεται ότι αυτή η απειλή μπορεί να επιλυθεί μόνο από τις χώρες που παράγουν τα απόβλητα και τα αφρικανικά έθνη που τα αποδέχονται.
Τελειώνει ο χρόνος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας