Κόσμος

DW: Γιατί δεν φεύγουν οι γερμανικές εταιρίες από τη Ρωσία

DW: Γιατί δεν φεύγουν οι γερμανικές εταιρίες από τη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: Νikkei Αsia

Την ώρα που εταιρίες της Δύσης έφυγαν μαζικά από τη Ρωσία, κάποιες, ιδιαίτερα οι γερμανικές. επιμένουν να παραμένουν στη χώρα, επικαλούμενες δικαιολογίες χωρίς αντίκρυσμα όπως επισημαίνεται σε άρθρο γνώμης

Με κάθε μέρα της εισβολής, αυξάνεται η πίεση στις δυτικές εταιρείες να κλείσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία. 

Οι επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν εκεί θα πρέπει να αποσυρθούν αργά ή γρήγορα, γράφει ο Miodrag Soric της DW.

Πολλές δυτικές εταιρείες έχουν ήδη εγκαταλείψει τη ρωσική αγορά λόγω της εισβολής του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Επενδύσεις αξίας δισεκατομμυρίων που δημιουργήθηκαν σε διάστημα 30 ετών έχουν εξαλειφθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες. Η Γερμανική Ένωση Ανατολικών Επιχειρήσεων ζητά οικονομική βοήθεια για τις πληγείσες εταιρείες.

Σε αντίθετη περίπτωση, η ενίσχυση θα πρέπει να χορηγείται μόνο σε εταιρείες που έχουν σταματήσει να συναλλάσσονται με τη Ρωσία και έχουν εγκαταλείψει την αγορά. Δεν πρέπει να υπάρχει κρατική ενίσχυση για εταιρείες όπως η Ritter Sport, η Metro, η Globus, η Bayer, η Henkel ή η Knauf, οι οποίες συνεχίζουν να κερδίζουν χρήματα στη Ρωσία. Με τις φορολογικές πληρωμές τους στη Μόσχα, βοηθούν στη χρηματοδότηση των απάνθρωπων ενεργειών της Ρωσίας και έχουν γίνει συνεργάτες του πολέμου. Ακριβώς όπως οι γαλλικές εταιρείες Leroy Merlin, Total ή Auchan.

Αυτές οι εταιρείες συνεχίζουν να προσκολλώνται στο Κρεμλίνο — συχνά χρησιμοποιώντας σαθρές δικαιολογίες, όπως η ευθύνη απέναντι στους Ρώσους υπαλλήλους, οι οποίοι δεν ευθύνονται προσωπικά για την αιματοχυσία.

Αλλά εδώ τίθεται ένα ερώτημα: Εννοούν υπαλλήλους που, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό, ψήφισαν το καθεστώς του Πούτιν; Ή εκείνοι οι Ρώσοι που υποστηρίζουν τη λεγόμενη ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία ; Η κρατική προπαγάνδα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για τα πάντα, γιατί ένα μεγάλο μέρος του ρωσικού πληθυσμού υποστηρίζει τον Πούτιν.

Οι εταιρείες που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία αντιμετωπίζουν ένα ηθικό δίλημμα: Συνεχίζουν να αποκομίζουν κέρδη και έτσι διασφαλίζουν το οικονομικό μέλλον της εταιρείας  ή δέχονται ζημίες και θέτουν θέσεις εργασίας σε κίνδυνο ;

Αλλά όποιος κοιτάζει στα μάτια μητέρες που πεθαίνουν στη Μαριούπολη ή εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένα παιδιά που τρέχουν θα πρέπει να συνειδητοποιήσει γρήγορα τι πρέπει να γίνει: Η οικονομική πίεση στη Ρωσία δεν είναι αυτοσκοπός. Εξυπηρετεί τον στόχο του τερματισμού της δολοφονίας στην Ουκρανία. Αξίες όπως η ανθρωπιά ή ο σεβασμός για τη ζωή.

Οι δυτικές εταιρείες που θέλουν να παραμείνουν στη Ρωσία έχουν επίσης ευθύνη έναντι των υπαλλήλων τους στη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τελικά, ποιος θέλει να εργαστεί σε μια εταιρεία που συναλλάσσεται με εγκληματίες πολέμου; Επομένως, αργά ή γρήγορα, όλες οι δυτικές εταιρείες θα εγκαταλείψουν τη Ρωσία.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει εκκλήσεις στη Δύση να μποϊκοτάρουν αυτές τις εταιρείες. Όμως οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Επιπλέον, οι αντικυρώσεις του Κρεμλίνου διασφαλίζουν ότι οι δυτικές εταιρείες δεν έχουν καθόλου μέλλον στη Ρωσία : τα εταιρικά κέρδη μπορούν πλέον να εξάγονται σε σκληρό νόμισμα. Και ποιος χρειάζεται άχρηστα χαρτονομίσματα με τη λέξη ρούβλι;

Μαθαίνοντας από τα ιστορικά λάθη των άλλων

Είναι επίσης σαφές ότι με μια κατάπαυση του πυρός, για παράδειγμα, οι οικονομικές συνθήκες θα γίνουν ακόμη χειρότερες. Για να επιβιώσει, ο Πούτιν πρέπει να επιστρέψει σε μια σχεδιασμένη οικονομία, έναν απόλυτο έλεγχο της πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Αυτό θα ευνοήσει τις εγχώριες εταιρείες, όπως έκανε κάποτε στη Σοβιετική Ένωση. Η Ρωσία, η οποία εξαρτάται από την εξαγωγή πρώτων υλών, θα μετατραπεί στο φθηνό βενζινάδικο της Κίνας. Το Πεκίνο θα εκμεταλλευτεί ανεμπόδιστα την αυτοκρατορία του Πούτιν — μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες.

Στο μεταξύ, υπάρχει μικρή ελπίδα ότι οι Ρώσοι θα ανατρέψουν με κάποιο τρόπο αυτό το καθεστώς. Όποιος το πιστεύει αυτό είναι αφελής και δεν έχει ζήσει ποτέ στη Ρωσία. Η πλειονότητα θα υποχωρήσει σιωπηλά στην ιδιωτική  ζωή της ή θα μεταναστεύσει, όπως και στη σοβιετική εποχή. Όσο κάθε οικογένεια έχει μια ντάτσα, κανείς δεν θα πεινάει μεταξύ Καλίνινγκραντ και Βλαδιβοστόκ.

Το όνειρο του Πούτιν για την ανανεωμένη άνοδο της Σοβιετικής Ένωσης μπορεί να γίνει πραγματικότητα για μερικά χρόνια. Όμως οι δυτικές εταιρείες δεν πρέπει να συμβάλλουν σε αυτό το όνειρο. Αντίθετα, θα πρέπει να μάθουν από τα ιστορικά λάθη των άλλων: η IBM και η Ford συναλλάσσονταν με τη ναζιστική δικτατορία στη Γερμανία μέχρι το 1938. Αργότερα, είχαν πολλές άβολες εξηγήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments