Διεθνή

Κύπρος: Εντάσεις για το ουκρανικό πριν από την ομιλία του Ζελένσκι

Κύπρος: Εντάσεις για το ουκρανικό πριν από την ομιλία του Ζελένσκι
Δύο μέρες πριν από την ομιλία, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Βλαντιμίρ Ζελένσκι στη κυπριακή Βουλή, είναι έντονες οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της χώρας για το αίτημα των Η.Π.Α να στείλει η Κύπρος οπλισμό στην Ουκρανία.

Την αποστολή ρωσικού οπλισμού στην Ουκρανία έχουν ζητήσει οι Η.Π.Α από την κυβέρνηση της Κύπρου και το γεγονός αυτό προκαλεί έντονες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Την επομένη του αμερικανικού αιτήματος, το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου, σε σχετικό ερώτημα, αρκέστηκε να ανακοινώσει πως “δεν πρόκειται να μειωθούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο οι αποτρεπτικές αμυντικές δυνατότητες μιας υπό κατοχή χώρας”.

Σε τηλεοπτικές δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης συνέδεσε το αμερικανικό αίτημα με τη διαδικασία πλήρους άρσης του εμπάργκο πωλήσεων στην Κύπρο από τις ΗΠΑ. Την ίδια θέση για ευκαιρίες για πλήρη άρση του αμερικανικού εμπάργκο επανέλαβε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ικανοποίησης του αμερικανικού αιτήματος και της στήριξης της Ουκρανίας έναντι της ρωσικής εισβολής με όλα τα μέσα.

Τα ρωσικά οπλικά συστήματα που διαθέτουν ο κυπριακός στρατός είναι κυρίως αντιαεροπορικά TOR/M1 και BUK-M1-2, άρματα μάχης Τ-80 και BMP3 και ελικόπτερα.

Αντιπαράθεση στο εσωτερικό

Η μη διάψευση της πληροφορίας από το υπουργείο Άμυνας έριξε λάδι στην πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό για τη στάση της Κύπρου στο Ουκρανικό.

Από την πλευρά του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση κλήθηκε να τοποθετηθεί επί των δημοσιευμάτων. Χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά σοβαρό» το αμερικανικό αίτημα, η αντιπολίτευση υπενθύμισε τη  δήλωση του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη ενώπιον της Βουλής στις 8 Μαρτίου 2022, σύμφωνα με την οποία “απαγόρευσε το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία”.

«Η εμπλοκή της Κύπρου στην στρατιωτική αντιπαράθεση στην Ουκρανία ούτε συμβάλλει στην ειρήνη και τον τερματισμό της αιματοχυσίας, ούτε προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας», σημειώνεται στην ανακοίνωση του κόμματος της Αριστεράς.

Με την απάντηση στο αμερικανικό αίτημα για αποστολή ρωσικού οπλισμού της Κύπρου προς την Ουκρανία να εκκρεμεί από πλευράς κυβέρνησης, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι θα μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στην ειδική συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη (7/4) στις 6μμ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments