UBS: Αυτά είναι τα τρία κρίσιμα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει η ΕΚΤ
Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας [ΕΚΤ] είναι προ των πυλών [15 Απριλίου] και η UBS θέτει τρία ερωτήματα,τα οποία ελπίζει ότι θα απαντηθούν.
Ο ελβετικός όμιλος τραπεζών γνωρίζει πολύ καλά πως οριστικές αποφάσεις δε θα παρθούν, καθώς θα απολέσει μια «ενδιάμεση συνεδρίαση» που δεν θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες αποφάσεις.
Όπως αναφέρει με συγκεκριμένο τρόπο το insider.gr, θα προσφέρει στο Διοικητικό Συμβούλιο την ευκαιρία να αναλύσει τα τελευταία δεδομένα ως προς τις οικονομικές προοπτικές και πιο συγκεκριμένα την ισορροπία μεταξύ της εύθραυστης αναπτυξιακής δυναμικής και του υψηλότερου, από το αναμενόμενο, πληθωρισμού (στο 7,5% «σκαρφάλωσε τον Μάρτιο).
Στην απροσδόκητα «επιθετική» συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου, η ΕΚΤ σηματοδότησε ότι θα μπορούσε να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) στο τρίτο τρίμηνο, εκτός εάν υπάρξει μια αποδυνάμωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών για τον πληθωρισμό.
Η UBS, λοιπόν, ξεχωρίζει τρία ερωτήματα για τα οποία ελπίζει να υπάρξει μια μεγαλύτερη σαφήνεια από την ΕΚΤ στις 14 Απριλίου. Πρώτον, αναγνωρίζει η ΕΚΤ ότι ο κίνδυνος γύρω από την εκτίμηση που έχει θέσει στο βασικό της σενάριο (με αύξηση του ΑΕΠ το 2022 στο 3,7% έναντι του consensus του Bloomberg στο 3,2% και της UBS στο 2,9%) υπόκειται πλέον σε έναν καθαρό καθοδικό κίνδυνο; Δεύτερον, η ΕΚΤ παραμένει προσηλωμένη στο βασικό της σενάριο περί τερματισμού του APP στο τρίτο τρίμηνο, όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου; Τρίτον, εάν συμβαίνει αυτό, η ΕΚΤ πιθανότατα θα τερματίσει το APP στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως αναμένει η UBS, ή ενδεχομένως νωρίτερα, για παράδειγμα στα τέλη Αυγούστου ή Ιουλίου (ή ίσως και Ιουνίου);
Δεδομένου ότι η UBS αναμένει από την ΕΚΤ να τηρήσει τη δέσμευσή της στο να μην προβεί σε αύξηση των επιτοκίων προτού τερματίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων της, ο χρονικός ορίζοντας λήξης του APP πιθανότατα θα καθορίσει εάν η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια μόνο τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του ελβετικού οίκου, ή αν θα αυξήσει τα επιτόκια ήδη από τον Σεπτέμβριο (ή πιθανώς και νωρίτερα).
Τις τελευταίες εβδομάδες, η ΕΚΤ τόνισε ότι, σε περιόδους υψηλής αβεβαιότητας, οι αρχές της «προαιρετικότητας, σταδιακότητας και ευελιξίας» είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη νομισματική πολιτική, γεγονός που συνεπάγεται μια υψηλή εξάρτηση από τα δεδομένα ενόψει των επικείμενων αποφάσεων της ΕΚΤ. Ακόμη και σε αυτό, η UBS αναρωτιέται εάν το τρέχον pricing της αγοράς στις αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ (μαζί με μια σημαντική άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων) έχει γίνει τόσο «επιθετικό» που η Κριστίν Λαγκάρντ θα καταβάλει κάποια προσπάθεια ώστε να αλλάξει κατεύθυνση (οι αγορές έχουν τιμολογήσει -σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων- 61 μονάδες βάσης για το 2022, 107 μονάδες βάσης για το 2023 και 10 μονάδες βάσης για το 2024).
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας