Αφρικανική σκόνη: Νέο “σύννεφο” – Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο/ Eurokinissi
Το “σίριαλ” της αφρικανική σκόνης θα απασχολήσει τουλάχιστον έως και την Παρασκευή, οπότε και δείχνει σημάδια υποχώρησης. Ωστόσο σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, την Πέμπτη 7 Απριλίου, οι συγκεντρώσεις θα παραμείνουν αυξημένες. Περισσότερο αναμένεται να επηρεαστούν το Ιόνιο, η Πελοπόννησος, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Πώς προφυλασσόμαστε
Για το πόσο επικίνδυνο είναι για το αναπνευστικό και πόσο κινδυνεύουν όσοι έχουν ευαισθησία μίλησε στην ΕΡΤ, ο πνευμονολόγος- φυματιολόγος, Γεώργιος Μ. Κρομμύδας, Μ. D, Ph.D,, ο οποίος τόνισε ότι «Η έκθεση στην αφρικανική σκόνη δύναται να επιφέρει συμπτώματα μεταξύ των ατόμων με πνευμονικές νόσους, όπως κρίσεις άσθματος, παροξύνσεις της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), δυσκολία στην αναπνοή, συριγμό, βήχα και ερεθισμό».
Όσο για τον μηχανισμό που οδηγεί σε αυτή την απόκριση, διευκρινίζει, ότι είναι σχετικά ασαφής, και εξηγεί ότι: «οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα μικροσωματίδια της σκόνης φαίνεται να καταστρέφουν τα ανοσοκύτταρα που ονομάζονται μακροφάγα, τα οποία κατόπιν απελευθερώνουν μια ουσία που ονομάζεται ιντερλευκίνη η οποία σχετίζεται με φλεγμονή. Στη συνέχεια προκαλείται μια αλληλουχία συμβάντων που προκαλεί κοινά συμπτώματα μεταξύ ατόμων με πνευμονικές νόσους».
Συμβουλές προς τους ασθενείς
1. Αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων
2. Χρήση προστατευτικής μάσκας, κατά προτίμηση τύπου ffp2
3. Ορθή και συνεπής χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων(εισπνεόμενων)
4. Καθαρισμός προσώπου κατά την επιστροφή μας στην οικία προς απομάκρυνση της σκόνης από το πρόσωπο
5. Κατά αντιστοιχία ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό για τον ίδιο σκοπό
6. Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών για σωστή ενυδάτωση του οργανισμού
7. Συνεννόηση με το θεράποντα πνευμονολόγο επί έντονων συμπτωμάτων
Η συχνότητα εμφάνισης της αφρικανικής σκόνης έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και έχει την εξήγησή της.
Πρόσφατα η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, Ζωή Δεμέστιχα είχε επισημάνει ως «Αιτία του φαινομένου την ταχέως εξελισσόμενη ερημοποίηση της Σαχάρας, η οποία αναλόγως των μετεωρολογικών συνθηκών, συμπαρασύρει βαρέα μέταλλα, μύκητες και βακτήρια. Στα βαρέα μέταλλα αναφέρονται, ο μόλυβδος, το αρσενικό, ο σίδηρος, το μαγγάνιο, το χρώμιο, ο ψευδάργυρος, το καίσιο και διοξίνες».
Η επίπτωση στον ανθρώπινο οργανισμό, λέει η κυρία Δεμέστιχα, εξαρτάται από την πυκνότητα του νέφους και τη χρονική διάρκεια κατά την οποία εκτείθονται οι άνθρωποι σε αυτό.
«Το μέγεθος των σωματιδίων τα οποία ταξιδεύουν και τελικά φθάνουν στον ελλαδικό χώρο, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδη αντίδραση στο επιθήλιο του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού. Είναι μεγέθους 10mm και διεισδύουν στο ανώτερο αναπνευστικό. Στους βρόγχους είναι έως 2,5mm και διεισδύουν στις κυψελίδες».
Στην ερώτηση γιατί η άνοιξη επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση, η κυρία Δεμέστιχα μας είπε:
« Την άνοιξη οι γύρεις ενσωματώνονται στα σωματίδια του νέφους και γίνονται περισσότερο διεισδυτικές και επιθετικές με αποτέλεσμα να προκαλούν έντονα σε βαρύτητα συμπτώματα στα άτομα που ήδη έχουν αναπνευστικά αλλεργικά νοσήματα, όπως αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργική, επιπεφυκίτιδα αλλεργικό άσθμα.
Οι αλλεργικοί θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να επικοινωνούν με τον αλλεργιολόγο τους για προσαρμογή της θεραπείας τους εφόσον αυτό επιβάλλεται», επισήμανε.
Όσο για τις ευπαθείς ομάδες η κυρία Δεμέστιχα ήταν σαφής:
«Οι ηλικιωμένοι και ιδιαιτέρως τα παιδιά όπως και ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι με πνευμονοπάθειες, καρδιοπαθείς και γενικά άνθρωποι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να αποφεύγουν την παρατεταμένη έκθεση σε εξωτερικούς χώρους και να συμβουλεύονται τους θεράποντες ιατρούς τους».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας