Ζαχαράκη: “Ο οινοτουρισμός μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός ποιοτικού τουριστικού προϊόντος”
To δικό της πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης, εστιάζοντας στην ποιότητα, την ισορροπία και στην διαφορετικότητα, μπορεί και οφείλει να δημιουργήσει η ελληνική περιφέρεια, τόνισε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη από το βήμα του 3ου συνεδρίου οινοτουρισμού που πραγματοποιήθηκε 1-3 Απριλίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ΕΟΤ.
Προς αυτή την κατεύθυνση η υφυπουργός περιέγραψε τους εξής στρατηγικούς στόχους: Ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού και αύξηση της μέσης δαπάνης ανά τουρίστα (η οποία σημειωτέον φέτος ανέβηκε κατά 25% σε σχέση με το προ πανδημίας 2019), επέκταση της τουριστικής περιόδου, διάχυση της ανάπτυξης στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας, αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη σε αρμονία με το περιβάλλον (φυσικό & πολιτιστικό).
Στην προσπάθειά αυτή, όπως είπε η Σοφία Ζαχαράκη, αξιοποιούνται όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, με κορυφαίο το Ταμείο Ανάκαμψης που περιλαμβάνει έργα άνω των 100 εκατ. ευρώ για υποδομές στις ειδικές μορφές τουρισμού, δίνοντας παράλληλα έμφαση και στο ανθρώπινο μας δυναμικό, στην εκπαίδευση, μετεκπαίδευση και δια βίου μάθηση, με πρόγραμμα reskilling & upskilling 20.000 θέσεων -ύψους 46 εκατ. ευρώ. Μάλιστα υπάρχει ειδική πρόβλεψη άνω των 17 εκατ. για Γαστρονομικό και Αγροτουρισμό, με δημιουργία εθνικού DMMO, διεξαγωγή σχετικών μελετών, ψηφιακή χαρτογράφηση κ.α, όπως εξήγησε.
Σήμερα, η χώρα μας έχει πάνω από 1.300 οινοποιεία με τουλάχιστον 180.000 ανθρώπους να απασχολούνται στον κλάδο. Όμως οίνος δεν σημαίνει αυτομάτως και οινοτουρισμός, τόνισε η κ. Ζαχαράκη. Για την ανάπτυξη του οινοτουρισμού χρειάζονται ακόμα περισσότερα βήματα και προϋποθέσεις.
Μάλιστα κατόπιν των συμπερασμάτων που εξήχθησαν από τα δυο προηγούμενα συνέδρια οινοτουρισμού και τη σχετική έρευνα που έκανε το υπουργείο Τουρισμού, η κ. Ζαχαράκη ανακοίνωσε, την αναβάθμιση και επέκταση του Σήματος, την λειτουργία του portal οινοτουρισμού για τα οινοποιεία με Σήμα και την θέσπιση βραβείου καλύτερου Οινοποιείου για τα οινοποιεία με Σήμα. Στο μεταξύ άμεσα αναμένεται και η συγκρότηση του Εθνικού Συμβούλιο Οινοτουρισμού, με το υπουργείο να είναι σε διάλογο με τους φορείς για τη δημιουργία του.
Στα πλαίσια του συνεδρίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια ξεχωριστή εμπειρία μέσα από ένα «ταξίδι» στον οίνο στην ιστορία και στον πολιτισμό του τόπου αλλά και την ευκαιρία να γνωρίσουν τις τοπικές ποικιλίες της Πελοποννήσου, να ξεναγηθούν σε επισκέψιμα οινοποιεία σε Αργολίδα, Κορινθία, Αρκαδία, να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους και να συμμετάσχουν σε αγροτουριστικές δραστηριότητες της αμπέλου.
Από το πάνελ του συνεδρίου στο οποίο συμμετείχε ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, επίκουρος καθηγητής του Παν/μίου Δυτικής Αττικής Κων/νος Μαρινάκος αναφορικά με το Πρότυπο Τουριστικής Ανάπτυξης αλλά και τις συνέργειες που πρέπει να αναπτυχθούν στην Πελοπόννησο, επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό, οι άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενοι με την τουριστική ανάπτυξη φορείς (του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, να συμφωνήσουν προς ποια κατεύθυνση θέλουν να στρέψουν την τουριστική ανάπτυξη.
Σε κάθε περίπτωση το πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης θα πρέπει να είναι αυτό που θα συντίθεται από έναν τουρισμό ήπιας ανάπτυξης και τον αγροτοδιατροφικό τομέα, με στραμμένο πάντα το νου μας στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες και στο περιβάλλον, εξήγησε. Επόμενος σταθμός του Οδοιπορικού θα είναι η Αττική και λίγο αργότερα η Κρήτη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας