Ευρώπη Οικονομία: Άκαρπο το Eurogroup της Τρίτης
Πηγή Φωτογραφίας: Φωτό Αρχείου
Υπό πίεση βρίσκεται η Ευρώπη, με την παγκόσμια οικονομία να προετοιμάζεται για μία νέα μεγάλη ύφεση. Υπό την σκιά της κατάστασης αυτής κλήθηκαν να συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup και του Ecofin.
Οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι από την μία πλευρά η διπλή κρίση πανδημίας και πληθωρισμού, και από την άλλη πλευρά η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλα αυτά δεν υπήρξε καμία λύση στο Eurogroup της Τρίτης.
Η πρόταση για τα δημοσιονομικά της Ένωσης
Ολλανδία και Ισπανία κατέβασαν μία πρόταση για το πως θα πρέπει να κινηθεί η ΕΕ δημοσιονομικά, η οποία είχε γνωστοποιηθεί, τόσο στο Βερολίνο, όσο και στην Ευρώπη χωρίς να υπάρχει κάποια απάντηση.
Η πρόταση αυτή πάντως σκιαγραφεί μία προσέγγιση με τρία σημεία αναφοράς:
- Προτείνεται μία «αλά καρτ» προγραμματική προσαρμογή για κάθε χώρα, που θα συμφωνηθεί μεταξύ της χώρας και της κοινοτικών θεσμών (δηλαδή της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου). H λογική αυτής της πρότασης προσεγγίζει την παλαιότερη πρόταση που είχε αρχίσει να συζητάει η Κομισιόν για δεκαετή συμβόλαια προσαρμογής των χωρών μελών για χρέος και ελλείμματα…
- Την εξειδίκευση δαπανών που αφορούν την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και των δαπανών για άμυνα σε ένα ειδικό καθεστώς που δεν θα επιβαρύνει την «αλά καρτ» προγραμματική προσαρμογή της κάθε χώρας και ειδικά των χωρών με υψηλές αμυντικές δαπάνες και χρέος.
- Την προσαρμογή της χρηματοδότησης μέσω του NGEU μέσα από την εποπτεία της Κομισιόν με τρόπο που θα ενεργοποιεί την σταδιακή απομείωση της χρηματοδότησης από χώρους του ιδιωτικού τομέα που δεν παρουσιάζουν αυτοδύναμη ισχύ ανάπτυξης.
Αλλάζουν οι προτεραιότητες του Eurogroup
Η πρόταση αυτή βέβαια έρχεται σε μία στιγμή που έχουν αλλάξει οι προτεραιότητςς καθώς η Ευρωζώνη βρίσκεται κάτω από την σκιά των αυξημένων πιέσεων (ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ) για λήψη νέων μέτρων κατά της Ρωσίας εξαιτίας της «σφαγής στην Μπούσα» κατά τα λεγόμενα της ουκρανικής κυβέρνησης.
Η πίεση στοχεύει στην άμεση διακοπή της τροφοδοσίας φυσικού αερίου και πετρελαίου από την Ρωσία στην Ευρώπη.Προς το παρόν η «αποφασιστικότητα» του Eurogroup περιορίστηκε στη διακοπή αγοράς άνθρακα από τη Ρωσία και άφησε εκτός συζήτησης το ενδεχόμενο διακοπής της τροφοδοσίας με ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Οι αντιδράσεις για το ενδεχόμενο διακοπής του ρωσικού αερίου
Χαρακτηριστικές ήταν οι αντιδράσεις δύο εκ των «σκληρών» της Ευρωζώνης αλλά ταυτόχρονα και εκ των πλέον εξαρτημένων από το ρωσικό φυσικό αέριο, Γερμανίας και Αυστρίας. «Πρέπει να αυξήσουμε την πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και στη Ρωσία, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να περικοπούν οι προμήθειες φυσικού αερίου» ήταν το σχόλιο του ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ.
Σύμφωνα με τον Λίντνερ, μία τέτοια κίνηση δηλαδή διακοπή προμήθειας από το ρωσικό φυσικό αέριο «χρειάζεται λίγο χρόνο». Η Γερμανία εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο για το 40% της εθνικής κατανάλωσης. Η Αυστρία, η οποία εξαρτάται ακόμη περισσότερο από το ρωσικό αέριο (80%), βρίσκεται επίσης σε περίπλοκη θέση, αλλά «διαβεβαιώνει» ότι θα προσπαθήσει να μειώσει – όχι να διακόψει – τις ποσοστώσεις από τη Μόσχα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας