Ειδήσεις

Γερμανία: Αγοράζει 140 αεροσκάφη – “πολυεργαλεία” από το Ισραήλ

Γερμανία: Αγοράζει 140 αεροσκάφη – “πολυεργαλεία” από το Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: unmannedsy stems technology

Το υπουργείο Άμυνας προβλέπει να δαπανήσει 152,6 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση 140 τέτοιων αεροσκαφών UAVs από το Ισραήλ, 60 από τα οποία θα χρησιμεύσουν για εκπαίδευση με τα υπόλοιπα 80 να προορίζονται για χρήση στο πεδίο.

Με τα πολλαπλής χρήσης αεροσκάφη UAVs, ικανά να συλλέγουν πληροφορίες, να επιτηρούν, ν΄ αναγνωρίζουν αλλά και να εκτοξεύουν πυραύλους όταν κρίνεται απαραίτητο, θα ενισχυθεί σύντομα η Γερμανία που θα διαθέσει περίπου 152,6 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά τους από το Ισραήλ.

Τα άλλοτε “ανεπιθύμητα” αεροσκάφη, σε εποχές που οι Γερμανοί έκριναν ως πολυτέλεια τα μεγάλα κονδύλια για τον αμυντικό τους εξοπλισμό, τώρα γίνονται δεκτά με έκδηλη ικανοποίηση.  Η αγορά τους είχε έρθει αρκετές φορές στο “τραπέζι” αλλά πάντα αντιμετωπιζόταν σαν “καυτή πατάτα”…  Η απόφαση της κυβέρνησης του καγκελάριου Όλαφ Σολτς για τον επαναξοπλισμό της Γερμανίας, με φόντο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε άρδην το σκηνικό. Η δήλωση της Μαρί-Ανιές Στρακ-Τσίμερμαν, επικεφαλής της επιτροπής άμυνας της Μπούντεσταγκ, είναι χαρακτηριστική:

“Είμαι παραπάνω από ευτυχής για την απόφαση.  Τα UAVs «συγκεντρώνουν πληροφορίες», αλλά οι χειριστές τους «πρέπει να είναι επίσης έτοιμοι να υπερασπίσουν τους στρατιώτες στο πεδίο» και «γι’ αυτό είναι απαραίτητο να φέρουν όπλα»

Το πράσινο φως δόθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής. Το υπουργείο Άμυνας προβλέπει να δαπανήσει 152,6 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση περίπου 140 τέτοιων αεροσκαφών από το Ισραήλ, 60 από τα οποία θα χρησιμεύσουν για εκπαίδευση με τα υπόλοιπα 80 να προορίζονται για χρήση στο πεδίο. Σημειώνουμε ότι η αγορά οπλισμένων UAVs υπόκειται στην έγκριση της ισραηλινής κυβέρνησης.

Το κονδύλι περιλαμβάνει επίσης την αγορά άλλου εξοπλισμού, την εκπαίδευση των χειριστών, την προετοιμασία υποδομών και προσομοιωτών πτήσεων.

Υπήρξαν και διαφωνίες. Η Ζανίν Βίσλερ του κόμματος Die Linke τόνισε πως η γερμανική κυβέρνηση μοιάζει να έχει καταληφθεί από μανία για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, ενώ επισήμανε πως το να «τοποθετούνται όπλα σε UAVs δεν έχει σκοπό να προστατεύονται ζωές, αλλά να σκοτώνονται άνθρωποι».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments