Κόσμος

G7: Νέες κυρώσεις στη ρωσική οικονομία – Έρχονται και στον αμυντικό τομέα

Σε αυτό το στάδιο οι χώρες της G7 αν και δεν εξετάζουν ένα εμπάργκο στην εισαγωγή ενεργειακών προϊόντων, παρόλα αυτά προωθούν σχέδια για τη μείωση της εξάρτησής τους από τη ρωσική ενέργεια

Νέες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όπως την απαγόρευση κάθε νέας επένδυσης σε τομείς-κλειδιά, σε απάντηση για «τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση του πολέμου» στην Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι χώρες μέλη της G7.

«Απαγορεύουμε τις νέες επενδύσεις σε τομείς-κλειδιά της ρωσικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες. Προανήγγειλαν επίσης «πρόσθετες κυρώσεις στον ρωσικό αμυντικό τομέα» καθώς και «στα μέλη της ελίτ και τους συγγενείς τους» που στηρίζουν τον πόλεμο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Θα επεκταθεί επίσης η απαγόρευση εξαγωγής ορισμένων προϊόντων και οι κυρώσεις σε τράπεζες και δημόσιες ρωσικές εταιρείες.

Μολονότι δεν εξετάζεται σε αυτό το στάδιο ένα εμπάργκο στην εισαγωγή ενεργειακών προϊόντων, οι χώρες της G7 θέλουν να προωθήσουν τα σχέδιά τους για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια, κάτι που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη «σταδιακή αποδέσμευση από τον ρωσικό άνθρακα».

Ολικό και άμεσο εμπάργκο ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στο μεταξύ την επιβολή «ολικού και άμεσου» εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία ζήτησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφισμα του.

Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται από ένα σχέδιο για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, καθώς και μια στρατηγική «για την άρση των κυρώσεων σε περίπτωση που η Ρωσία λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφος της Ουκρανίας», τονίζει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τους ευρωπαίους ηγέτες να αποκλείσουν τη Ρωσία από την G20 και άλλους πολυμερείς οργανισμού. Ζήτησε επίσης την εξαίρεση των ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, να απαγορευθεί η είσοδος όλων των ρωσικών σκαφών στα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα και η πρόσβασή τους σε λιμένες της ΕΕ, καθώς και να απαγορευθούν οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές από και προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Απαιτούν, επίσης, την κατάσχεση «όλων των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε Ρώσους αξιωματούχους ή ολιγάρχες συνδεόμενους με το καθεστώς του Πούτιν, εκπροσώπους του ή αχυρανθρώπους του, καθώς και σε όσους συνδέονται με το καθεστώς Λουκασένκο στη Λευκορωσία».

Το Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει ότι οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν και υποστηρίζει την περαιτέρω παροχή αμυντικής βοήθειας στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μεμονωμένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ και συλλογικά μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη.

Τέλος, καταδικάζει τη ρωσική ρητορική για πιθανή προσφυγή στη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής και τονίζει ότι οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη θα είχε σοβαρότατες συνέπειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο