Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θέτει υπό αμφισβήτηση τα μακροπρόθεσμα σχέδια του Πενταγώνου για την Ευρώπη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θέτει υπό αμφισβήτηση τα μακροπρόθεσμα σχέδια του Πενταγώνου για την Ευρώπη
Πόλεμος στην Ουκρανία: Όπως υποστηρίζει η Washington Post αξιωματούχοι της Αμερικανικής Άμυνας είναι πολύ πιθανό το προσεχές διάστημα να επανεξετάσουν τη μορφή της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής.

Υπό αμφισβήτηση έχει θέσει ο πόλεμος την Ουκρανία τα σχέδια του Πενταγώνου για την Ευρώπη. Όπως υποστηρίζει η Washington Post αξιωματούχοι της Αμερικανικής Άμυνας είναι πολύ πιθανό το προσεχές διάστημα να επανεξετάσουν τη μορφή της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής.

Τι δήλωσε ο επικεφαλής των Ενιαίων Προσωπαρχών

Ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, επικεφαλής των Ενιαίων Προσωπαρχών, δήλωσε ότι προκρίνει τη δημιουργία σταθερών αμερικανικών βάσεων στην περιοχή, με το προσωπικό, ωστόσο, να τις στελεχώνει εκ περιτροπής, «ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα της μονιμότητας» με μικρότερο κόστος, αποφεύγοντας έξοδα όπως η οικογενειακή στέγαση και η εκπαίδευση των παιδιών.

«Πιστεύω ότι πολλοί από τους συμμάχους μας, όπως εκείνοι στη Βαλτική και στην Πολωνία ή τη Ρουμανία, είναι πολύ πρόθυμοι να εγκαταστήσουν σταθερές βάσεις», δήλωσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Στρατιωτικών Υπηρεσιών. «Θα τις χτίσουν οι ίδιοι και θα πληρώσουν για αυτές».

Οι συζητήσεις αυτές γίνονται σε μια στιγμή όπου οι ρωσικές δυνάμεις “κάνουν πίσω” στην κατάληψη μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας. Το Πεντάγωνο έχει αυξήσει δραστικά τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών στην Ευρώπη, από περίπου 60.000 σε 100.000 ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα και της εισβολής που ακολούθησε.

Στο βάθος αναμένονται συζητήσεις

Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υπάρξει επιφυλακτικοί στις περιγραφές τους για τη μελλοντική στρατηγική του αμερικανικού στρατού, τονίζοντας παράλληλα ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ένα σημείο καμπής που έχει ανατρέψει την παγκόσμια τάξη. Υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στη Washington Post με τον όρο της ανωνυμίας του, δήλωσε ότι «θα υπάρξει αλλαγή στάσης στην Ευρώπη» ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία και ότι «αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και την αμερικανική παρουσία». Όμως η Ανατολική Ευρώπη θα οχυρωθεί και με στρατιώτες από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ που εκτιμούν ότι ο περιορισμός της Ρωσίας θα αποδειχθεί αναγκαίος στους επόμενους μήνες και χρόνια.

ΗΠΑ: “Ναι” στην πώληση F16 στην Τουρκία

Εκτός από την κατάσταση στην Ουκρανία οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν και στην πώληση F16 στην Τουρκία. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών με επιστολή του προς το Κογκρέσο, αναφέρει ότι η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι η πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα είναι σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετήσει επίσης τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ. Η επιστολή του Υπουργείου Εξωτερικών, υπογράφεται από τη Ναζ Ντουράκογλου, υφυπουργό στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Αν και αναγνωρίζει τις τεταμένες σχέσεις, η επιστολή της 17ης Μαρτίου περιγράφει την υποστήριξη της Τουρκίας προς την Ουκρανία ως «σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για την κακόβουλη επιρροή στην περιοχή».

Αν και η επιστολή δεν παρέχει διαβεβαιώσεις ή χρονοδιαγράμματα για την πώληση, τονίζει ότι οι η Άγκυρα «έχει πληρώσει ένα σημαντικό τίμημα» από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον για την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 . «Η κυβέρνηση πιστεύει ότι αυτή η πώληση είναι προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον της ενότητας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, των οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων καθώς και της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Η προτεινόμενη πώληση απαιτεί έγκριση από το Κογκρέσο», ανέφερε η επιστολή .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments