Φυσικό αέριο: Στο μικροσκόπιο το δίλημμα για την αποθήκευσή του
Σενάρια και για µόνιμη αποθήκευση στρατηγικών αποθεμάτων στην Ιταλία εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει ο διαγωνισμός για την υπόγεια αποθήκη Καβάλας.
Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της Ε.Ε. που δεν διαθέτει εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου και σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν θα πρέπει να διατηρήσει για τον χειμώνα 2022-2023 σε αποθέματα το 15% της ετήσιας κατανάλωσής της σε φυσικό αέριο, ποσότητα που με βάση τις καταναλώσεις του 2021 (6 δισ. κ.μ.) αντιστοιχεί σε 900 εκατ. κ.μ.
Στην περίπτωση που η Ε.Ε. καταστήσει υποχρεωτική την αποθήκευση στρατηγικών αποθεμάτων μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την kathimerini.gr η Ελλάδα θα μπορούσε σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ να εξετάσει εάν η λύση αυτή είναι οικονομικότερη σε σχέση με την επένδυση της υπόγειας αποθήκης, το κόστος της οποίας ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ, και εάν συνυπολογιστεί και το κόστος του μη αντλήσιμου φυσικού αερίου (cushion gas), που σε σημερινές τιμές ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ, θα προσεγγίσει το 1 δισ. Το cushion gas είναι το αέριο που πρέπει να παραμένει μόνιμα μέσα στην αποθήκη, για να μπορούν τεχνικά να αντληθούν τα αποθέματα, και αντιπροσωπεύει συνήθως μια ποσότητα της τάξης του 10% της δυναμικότητάς της.
Σε κάθε περίπτωση, η άποψη που επικρατεί στο ΥΠΕΝ είναι ότι η ΡΑΕ και ο ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να επαναξιολογήσουν τα δεδομένα του κόστους της υπόγειας αποθήκης, υπό το πρίσμα της νέας κατάστασης που διαμορφώνει ο πόλεμος της Ουκρανίας. Το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει από τη ΡΑΕ τον κανονισμό τιμολόγησης της υπόγειας αποθήκης, η διαβούλευση του οποίου έπειτα από δύο παρατάσεις ολοκληρώνεται στις 11 Απριλίου, για να προχωρήσει στην πρόσκληση κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών από τους δύο υποψήφιους επενδυτές, Energean και ΔΕΣΦΑ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Ο ΔΕΣΦΑ συνεχίζει τις συζητήσεις με την ιταλική Snam για συμφωνία αποθήκευσης στρατηγικών αποθεμάτων στις εγκαταστάσεις της, αλλά και με την Italgas και την Εdison που διαθέτουν επίσης αποθηκευτικούς χώρους. Η Ιταλία διαθέτει συνολικά αποθηκευτική δυναμικότητα 20 δισ. κ.μ. αερίου, εκ των οποίων τα 17 δισ. κ.μ. σε εγκαταστάσεις της Stoggaggi Gas, θυγατρικής της Snam, που είναι ο διαχειριστής του ιταλικού συστήματος φυσικού αερίου και παράλληλα μέτοχος του ΔΕΣΦΑ.
Σε σχέση με την πρόσθετη αποθήκη στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, στις οποίες ξεναγήθηκε χθες από τον υπουργό Κώστα Σκρέκα και τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ κ. Μαρία Ρίτα Γκάλι η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, ο ΔΕΣΦΑ εξετάζει τόσο τη λύση της 12μηνης ενοικίασης όσο και τη λύση της αγοράς FSU που θα δέσει μόνιμα στο λιμάνι της Ρεβυθούσας. Η Ρεβυθούσα, σύμφωνα με την κ. Γκάλι, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την τροφοδοσία της ευρύτερης Βαλκανικής. Ηδη, όπως επιβεβαιώνουν Βουλγαρία και Ρουμανία κλείνουν χωρητικότητα στη Ρεβυθούσα, εισάγοντας στο σύστημά τους με αντίστροφη ροή από τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό LNG.
Στις προσπάθειες της Ε.Ε. για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο αναφέρθηκε η επίτροπος Σίμσον, αναγνωρίζοντας ότι δεν θα είναι εύκολες. H υποκατάσταση των 155 δισ. κ.μ. απαιτεί μια συγκροτημένη προσπάθεια, ανέφερε η κ. Σίμσον, αλλά η Ρωσία δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος εμπορικός εταίρος μετά τις κτηνωδίες που διαπράττει.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας