«Κλειδιά» για την απανθρακοποίηση οι ΑΠΕ και το υδρογόνο
Πηγή Φωτογραφίας: E-PTOLEMEOS
Την ανάγκη λήψης ταχύτατων αποφάσεων από τους ηγέτες της Ευρώπης για την ενεργειακή μετάβαση σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας ανέδειξαν διακεκριμένοι ομιλητές στο 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς.
Άπαντες συμφώνησαν ότι η ενεργειακή κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα είναι επωφελής για την πράσινη μετάβαση. Χαρακτήρισαν, δε, αναγκαίο, η Ευρώπη να επιταχύνει τον βηματισμό και να λάβει γρήγορα αποφάσεις, όπως έκανε για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power και πρόεδρο της SolarPower Europe, Αριστοτέλη Χαντάβα, «ο άνεμος και ο ήλιος πρέπει να είναι αυτά που θα μας καθοδηγούν στην προσπάθεια ενεργειακής μετάβασης, από τη στιγμή μάλιστα που παράγουν ενέργεια με χαμηλότερο κόστος». Σημείωσε ότι «πρέπει να επιταχύνουμε την αξιοποίηση των ΑΠΕ, καθώς υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια».
Ο επικεφαλής των επενδύσεων για την ενεργειακή μετάβαση στην RWE Supply & Trading, Κώστας Παπαμαντέλλος υπογράμμισε πως «χρειάζεται ένας συνδυασμός όλων των εναλλακτικών μορφών ενέργειας για την πράσινη μετάβαση». Υποστήριξε ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε την οικονομία του υδρογόνου και να βοηθήσουμε τη βιομηχανία να απανθρακοποιηθεί, κάτι που μπορεί να γίνει μέσω του υδρογόνου».
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Blue Grid, Σοφοκλής Παπανικολάου υποστήριξε ότι «καμία τεχνολογία μέχρι σήμερα δεν υπήρξε τόσο αποτελεσματική στη μείωση των εκπομπών αερίων όσο η ηλιακή». Έθεσε ως προτεραιότητα την περαιτέρω διείσδυση του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην αγορά, προσθέτοντας ότι σημαίνων ρόλο μπορούν επίσης να διαδραματίσουν το βιοαέριο και η αμμωνία.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και σύμβουλος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Τσακίρης εξέφρασε την άποψη ότι οι ΑΠΕ δεν μπορούν να σηκώσουν μόνες τους το βάρος της πράσινης μετάβασης, λέγοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν έντονες αντιδράσεις κατά της αδειοδότησης μονάδων ΑΠΕ, ειδικά για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Στάθηκε κι αυτός στη σημασία να προχωρήσουν επενδύσεις στο υδρογόνο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας