Κόσμος

Ουκρανία: Σκέψεις για νατοϊκό στρατό στα σύνορα της Συμμαχίας

Η Ουκρανία θέλει να ανακαταλάβει τις περιοχές που έχουν υπό την κυριαρχία της η Ρωσία, καθώς βλέπει πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος

Η Ουκρανία θέλει να ανακαταλάβει τις περιοχές που έχουν υπό την κυριαρχία της η Ρωσία, καθώς βλέπει πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την κατάληψη των ανατολικών περιοχών του Ντονμπάς ,στη νέα φάση του πολέμου, ενώ ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι επιμένει στο αίτημα ότι πρέπει να κλιμακωθούν οι κυρώσεις στη Μόσχα με πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Το θετικό είναι πως πλέον οι επιθέσεις στο Κίεβο και στα περίχωρα έχουν σταματήσει από τον ρωσικό στρατό  και σε συνδυασμό με την κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, ο  Ζελένσκι μπορεί να ελπίζει ότι η δυτική βοήθεια μπορεί να φτάσει πολύ πιο γρήγορα και να είναι αποτελεσματική.

Ήδη χθες Σάββατο, κατά τη διάρκεια μίας αιφνιδιαστικής επίσκεψης που έκανε στο Κίεβο ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ανακοινώθηκε ότι το Λονδίνο θα παράσχει σημαντική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, μαζί και οικονομική.

Η βοήθεια περιλαμβάνει 120 τεθωρακισμένα οχήματα και νέα αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα, αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών, ενώ παράλληλα η Βρετανία θα αυξήσει τις εγγυήσεις, ώστε η Ουκρανία να λάβει επιπλέον δάνειο 500 εκατομμυρίων ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Στρατό στα εξωτερικά σύνορά του αναπτύσσει το ΝΑΤΟ

Πάντως με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να συνεχίζεται και να στοχεύει στη διχοτόμηση της χώρας, με την αυτονόμηση των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, κάτι που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μία μακρά πολεμική διαμάχη, αστάθεια και κινδύνους για την ασφάλεια στην Ευρώπη, η Δύση επανεξετάζει όλες τις πολιτικές άμυνας.

Σχέδια για την ανάπτυξη μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας στα εξωτερικά του σύνορα για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση της Ρωσίας επεξεργάζεται το NATO, αποκάλυψε ο επικεφαλής της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ μίλησε το Σάββατο για «θεμελιακής μεταμόρφωσης του Συμφώνου και για την εκπόνηση σχεδίων, που προβλέπουν την ανάπτυξη μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας του στα εξωτερικά σύνορα των χωρών μελών του. Όπως διευκρίνισε, η στρατιωτική αυτή δύναμη θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι οι συγκεκριμένες σκέψεις του ΝΑΤΟ γίνονται επειδή οι ενέργειες του Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχουν «μακροπρόθεσμες συνέπειες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο