Κόσμος

DW: Η πολιτική των παραχωρήσεων στη Μόσχα ήταν λάθος

Βαριές ευθύνες στην απερχόμενη καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ επέρριψε ο Βολοντίμιρ Ζελέσνκι, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας να αναφέρετε στην πολιτική που είχε στη Ρωσία,

Βαριές ευθύνες στην απερχόμενη καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ επέρριψε ο Βολοντίμιρ Ζελέσνκι, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας να αναφέρετε στην πολιτική που είχε στη Ρωσία, κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Παράλληλα την κάλεσε να βρεθεί στο Κίεβο, αλλά και στις κατεστραμένες πόλεις που υπάρχουν λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα της χώρας, ώστε να δει από κοντά τα δεινά που έκανε και όπως επισήμανε ο Ζελέσνκι “που οδήγησε η πολιτική των παραχωρήσεων έναντι της Ρωσίας τα τελευταία 14 χρόνια”.

“Πριν από 14 χρόνια η τότε καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο τότε Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχαν ταχθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι κατά της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για να μην προκαλέσουν την Ρωσία. Σήμερα ο  πρόεδρος Ζελένσκι χαρακτηρίζει την απόφαση «εσφαλμένο υπολογισμό», ο οποίος επέφερε στην Ευρώπη «τον χειρότερο πόλεμο από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου”.

Η κυβέρνηση Μέρκελ απέκλεισε επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία και μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και έδωσε πράσινο φως στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, με τον οποίο παρακάμπτονταν η Ουκρανία. Μάλιστα ο Χένινγκ Χοφ αναρωτιέται: «Πως αλλιώς να ερμηνεύσουμε τη στάση αυτή εκτός από σιωπηλή αποδοχή βίαιης μετατόπισης συνόρων από τη Μόσχα;».

Ουδέποτε Ομοσπονδιακός Πρόεδρος επικρίθηκε τόσο έντονα από πρέσβη

Ο Ουκρανός πρέσβης στη Γερμανία Άντριγ Μέλνικ, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Tagesspiegel, κατηγόρησε τον νυν Ομοσπονδιακό Πρόεδρο και τότε υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ ότι αντιμετώπισε «την σχέση με τη Ρωσία ως ιερή, ανεξάρτητα από όσα συμβαίνουν, όπου ακόμα και ένας επιθετικός πόλεμος δεν παίζει σημαντικό ρόλο». Ουδέποτε στο παρελθόν στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας ο πρώτος πολίτης της χώρας έχει επικριθεί τόσο έντονα από έναν ξένο πρέσβη.

Η κριτική δεν αφορά μεμονωμένους πολιτικούς, αλλά την γερμανική εξωτερική πολιτική, την πολιτική ασφαλείας και την πολιτική εμπορίου των τελευταίων 30 ετών. Ο ουκρανός πρέσβης Μέλνικ συνοψίζει: «Υπερβολικά πολύς διάλογος και υπερβολικά λίγη σκληρότητα έναντι του Κρεμλίνου».

Την εκτίμηση του Άντριγ Μέλνικ μοιράζεται ο πολιτικός επιστήμονας Στέφαν Μπίρλινκ από το Πανεπιστήμιο Ρέγκενσμπουργκ. Μιλώντας στην DW δηλώνει: «Από τότε που ο Πούτιν ανέλαβε πρόεδρος οι καλές, χωρίς προστριβές, σχέσεις με τη Ρωσία ήταν σημαντικότερες απ΄ ότι η μοίρα της Ουκρανία. Η στάση αυτή ενθάρρυνε εν τέλει το Κρεμλίνο να εισβάλει στην Ουκρανία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο