Η Ρωσία στη δίνη του πληθωρισμού
Το ζήτημα της αύξησης των τιμών αγαθών δεν απασχολεί μόνον τις ευρωπαϊκές οικονομίες λόγω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος. Το πρόβλημα επεκτείνεται και στο εσωτερικό της ρωσικής οικονομίας και κοινωνίας.
Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι, σήμερα, οι Ρώσοι πολίτες ξοδεύουν κατά μέσο όρο το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους σε τρόφιμα, περίπου το διπλάσιο από ό,τι πριν από τον πόλεμο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου διασύνδεσης της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ.
Και πράγματι, τα στοιχεία της ρωσικής κυβέρνησης δείχνουν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός των τροφίμων έφτασε στο 18,75% την 1η Απριλίου, καθώς η οικονομία παρασύρεται από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Απριλίου.
Με βάση τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, πολλά ρωσικά νοικοκυριά είναι πλέον υποχρεωμένα να χαράξουν στρατηγικές αντιμετώπισης της κρίσης, με μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους να πηγαίνει σε αγορές βασικών αναγκών, όπως είναι τα τρόφιμα. Οι Ρώσοι άνθρωποι αναβάλλουν πράγματα όπως το να αγοράσουν ένα σπίτι. Προτιμούν, διαρκώς και περισσότερο, έλλογες συμπεριφορές, όπως είναι η αποταμίευση.
Ως προς το μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό, αυτό ξοδεύει το 12% του εισοδήματός του σε τρόφιμα, ενώ η στέρηση σε στοιχειώδη υλικά αγαθά εμφανίζεται ήδη στη Ρωσία, με τα φτωχότερα νοικοκυριά θα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αυξημένα επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας.
Για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, η Μόσχα σχεδιάζει να ρυθμίσει τις τιμές των τροφίμων, των φαρμάκων και άλλων προϊόντων και έχει ήδη απαγορεύσει προσωρινά ορισμένες εξαγωγές γεωργικών προϊόντων. Η ρωσική Κυβέρνηση σκέφτεται, επίσης, σοβαρά να αποφασίσει να τιμολογήσει όλες σχεδόν τις εξαγωγές βασικών τροφίμων σε ρούβλια.
Το σχόλιο σας