Οικονομία

Υπεράκτια αιολικά: Μετά το Πάσχα σε διαβούλευση το νομοσχέδιο – Επενδύσεις 26 δις στην Ευρώπη

Υπεράκτια αιολικά: Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση μετά το Πάσχα, ώστε να γίνει έτσι το πρώτο βήμα που θα «ξεκλειδώσει» τις επενδύσεις σε αυτόν το νέο για τα ελληνικά δεδομένα κλάδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μετά την «έλευση» στη Βουλή του νομοσχεδίου για ΑΠΕ και αποθήκευση, το οποίο βρίσκεται ήδη στη Γραμματεία της Κυβέρνησης και αναμένεται να τεθεί το αμέσως προσεχές διάστημα σε διαβούλευση. Θα πάρει σειρά το σχέδιο νόμου για το πλαίσιο που θα δώσει τη δυνατότητα αξιοποίησης του πλούσιο αιολικού δυναμικού των ελληνικών θαλασσών.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση μετά το Πάσχα, ώστε να γίνει έτσι το πρώτο βήμα που θα «ξεκλειδώσει» τις επενδύσεις σε αυτόν το νέο για τα ελληνικά δεδομένα κλάδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δηλώσει πως στόχος είναι η Ελλάδα να έχει εγκαταστήσει έως το 2030 υπεράκτια πάρκα συνολικής ισχύος 2 GW. Μία δήλωση που δίνει ισχυρό επενδυτικό «σήμα» για την πρόθεση της Ελλάδας να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη των offshore αιολικών στην Ευρώπη.

Στοιχεία ρεκόρ για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό η WindEurope, πέρυσι έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ τα κεφάλαια που δεσμεύθηκαν για χρηματοδοτήσεις υπεράκτιων αιολικών στη «Γηραιά Ήπειρο», αγγίζοντας τα 26,3 δισ. ευρώ. Ένα ποσό πολλαπλάσιο από τα 6 δισ. ευρώ, στα οποία έφτασαν οι επενδύσεις το 2018, και αισθητά μεγαλύτερο από το προηγούμενο ρεκόρ (18,2 δισ.) το οποίο είχε σημειωθεί το 2016.

Το επενδυτικό ρεκόρ, όπως είναι φυσικό, συνοδεύτηκε και από ιστορικό υψηλό στο συνολικό μέγεθος των έργων που «ωρίμασαν» χρηματοοικονομικά πέρυσι, και τα οποία άγγιξαν τα 7,1 GW (Γιγαβάτ) σε συνολική ισχύ.

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός

Με βάση το σχεδιασμό, οι βασικοί άξονες της διαδικασίας είναι 5: χωροταξική ρύθμιση και επιλογή των θαλασσοτεμαχίων, επιλογή μοντέλου ανάπτυξης, πρόβλεψη για το φορέα διαχείρισης, διαδικασία σύνδεσης και καθορισμός της ενίσχυσης. Ως επικρατέστερη επιλογή για το μοντέλο ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, προτείνεται το μεικτό – υβριδικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο το κράτος επιλέγει περιοχές και ωριμάζει ως ένα σημείο τη διαδικασία και μετά  παραδίδει στον Επενδυτή για ολοκλήρωση.

Σύμφωνα με το υβριδικό μοντέλο το κράτος αναμένεται να επιλέξει θαλασσοτεμάχια και θα προχωρήσει την αρχική χωροταξική αδειοδοτική ωρίμανση και στη συνέχεια μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας θα προχωρήσει την παραχώρηση σε επενδυτές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο