Η αλλαγή στάση της Σανγκάης και το καθολικό lockdown
Πηγή Φωτογραφίας: CNN
Για δεύτερη εβδομάδα συνεχίζεται το καθολικό lockdown στη Σαγκάη και περίπου 25 εκατομμύρια κάτοικοι του τρίτου μεγαλύτερου οικονομικού κέντρο στον κόσμο, παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, λόγο της αύξησης κρουσμάτων της μετάλλαξης Omicron του κορονοϊού.
Είναι η πρώτη φορά που, η Σαγκάη επιβάλλει τόσο σκληρά περιοριστικά μέτρα. Μέχρι τον περασμένο μήνα, η πόλη είχε υιοθετήσει μια πιο χαλαρή πολιτική αντιμετώπισης της Covid-19, συγκριτικά με άλλες κινεζικές πόλεις.
Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Σαγκάη;
Οι πολίτες υποχρεούνται να μείνουν στο σπίτι. Όπως αναφέρει το newsmoney.gr, περισσότεροι μάλιστα, καλούνται να παραγγείλουν απέξω φαγητό και νερό. Παράλληλα, περιμένουν την κυβέρνηση να τους παραδώσει τρόφιμα όπως λαχανικά, κρέας και αυγά. Τα βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν δυσαρεστημένους και θυμωμένους πολίτες να κάνουν λόγο για ελλείψεις σε τρόφιμα καθώς και ανεπαρκείς ιατρικές προμήθειες.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Σαγκάη επιβάλλει ένα καθολικό lockdown. Μέχρι πρότινος, αντιμετώπιζε την αυξανόμενη θετικότητα του ιού με μικρότερα τοπικά lockdown. Ακόμη και όταν οι αριθμοί των κρουσμάτων αυξήθηκαν σε σχεδόν 1.800 τον Μάρτιο του 2021, η Σαγκάη δεν επέβαλε ένα γενικευμένο και καθολικό lockdown.
Συγκριτικά, η Xi’an, η οποία φιλοξενεί σχεδόν 13 εκατομμύρια ανθρώπους, αποφάσισε να σφραγίσει ολόκληρη την πόλη, λίγο αφότου κατέγραψε σχεδόν 100 κρούσματα τον Δεκέμβριο του 2021. Συγχρόνως, η πόλη Yuzhou, επέβαλε lockdown σε πάνω από 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους έπειτα από την εμφάνιση μόλις τριών κρουσμάτων Covid-19.
Αλλά στα τέλη Μαρτίου, στη Σαγκάη παρατηρήθηκε εκρηκτική άνοδος των κρουσμάτων. Ενδεικτικά, περισσότερα από 2.500 κρούσματα καταγράφηκαν μόνο στις 27 Μαρτίου. Η πόλη αποφάσισε να ανακοινώσει ένα σταδιακό lockdown, πρώτα στην ανατολική συνοικία της και στη συνέχεια στη δυτική της περιφέρεια λίγες μέρες αργότερα.
Αλλά καθώς τα κρούσματα συνέχιζαν να αυξάνονται, οι αξιωματούχοι στη Σαγκάη εγκατέλειψαν την ιδέα να κρατήσουν ανοιχτή τη μισή πόλη. Έτσι, στις 3 Απριλίου, οι ειδικοί εισηγήθηκαν την επιβολή ενός καθολικού lockdown. Σύμφωνα με τον καθηγητή στη σχολή υγιεινής και τροπικής ιατρικής του Λονδίνου, Μάρτιν Χάιμπερντ, η προηγούμενη προσέγγιση της Σαγκάης δεν χαρακτηρίζεται ως η πλέον κατάλληλη για την παραλλαγή Omicron, η οποία είναι άκρως μεταδοτική.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας