Νεχάμερ: “Υπάρχει ένα μικρό περιθώριο ευκαιρίας για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας”
Πηγή Φωτογραφίας: EURONEWS
“Υπάρχει ακόμη ένα μικρό περιθώριο ευκαιρίας για διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία”, ανέφερε ο Καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ, ο οποίος συναντήθηκε με τους ηγέτες και των δύο χωρών προσφάτως εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά σημείωσε ότι οι συγκρούσεις είναι πιθανόν να επιδεινωθούν προτού οι δύο χώρες μπορέσουν να φτάσουν εκεί.
“Και οι δύο βρίσκονται σε εμπόλεμη διάθεση”, δήλωσε ο Νεχάμερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στα πρακτορεία ειδήσεων dpa και APA. “Ωστόσο και οι δύο γνωρίζουν ότι αυτό πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή”, πρόσθεσε.
Όμως, συνέχισε, φοβάται ότι πρώτα θα υπάρξει κλιμάκωση στις μάχες στην ανατολική περιφέρεια Ντονμπάς της Ουκρανίας. “Και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για μια πολύ έντονη και, από ανθρώπινη άποψη, καταστροφική μάχη”.
Ο Νεχάμερ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, επισκέφθηκε το Κίεβο το Σάββατο για να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στη συνέχεια ταξίδεψε στη Μόσχα τη Δευτέρα για να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ήταν ο πρώτος επικεφαλής κυβέρνησης που συναντήθηκε με τον Πούτιν από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Και οι δύο συναντήσεις του επικεντρώθηκαν στις συνομιλίες που διεξάγουν οι δύο χώρες για την επίτευξη εκεχειρίας. Ωστόσο παρά την όποια αισιοδοξία υπάρχει για τις διαπραγματεύσεις, αυτές δεν αρκούν για να σταματήσουν την επερχόμενη μάχη για το Ντονμπάς, το οποίο ελέγχεται ήδη εν μέρει από ρωσόφωνους αυτονομιστές και διοικείται σχεδόν αυτόνομα από την Ουκρανία από το 2014.
Ωστόσο ο Νεχάμερ σημείωσε ότι αυτό δείχνει πως δεν είναι κλειστές όλες οι πόρτες σε ένα τέλος κατόπιν διαπραγμάτευσης.
“Το μεγάλο ερώτημα θα είναι: Είναι δυνατό ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο που θα σώζει το γόητρο και των δύο πλευρών;”, διερωτήθηκε ο Αυστριακός καγκελάριος μιλώντας στο dpa και το APA.
Ο Νεχάμερ σημείωσε ότι οι πιο πρόσφατες κυρώσεις της ΕΕ στις εξαγωγές ηλεκτρονικών συστημάτων άμυνας θα αποδυναμώσουν την στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας μεσοπρόθεσμα. “Γι’αυτό δεν θα συμβάλουν αμέσως στον τερματισμό του πολέμου από τον Πούτιν”, είπε.
Ωστόσο, πρόσθεσε, ο Ρώσος πρόεδρος γνωρίζει ότι ο πόλεμος προκαλεί οικονομική ζημιά στη χώρα του. Σύμφωνα με τον Νεχάμερ, ο Πούτιν είπε: “Το ξέρω”, όταν αυτός του το επισήμανε.
Το θέμα του εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο από τη Ρωσία ήταν επίσης ένα κεντρικό σημείο των συνομιλιών τους. Ο Νεχάμερ δήλωσε ότι η προμήθεια αυτή κάθε άλλο παρά ασφαλής είναι, ανεξαρτήτως του καθεστώτος των κυρώσεων. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να ανατιναχθούν αγωγοί ή κάπως να υποστούν ζημιές εν μέσω του πολέμου.
“Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να συμβεί αυτό, ακόμη κι αν η Αυστρία και η Γερμανία και άλλοι μιλούν κατά ενός εμπάργκο στο φυσικό αέριο”, τόνισε.
Πολλές χώρες της ΕΕ θέλουν να σταματήσει η αγορά ρωσικού αερίου για να τιμωρηθεί η Μόσχα για την εισβολή. Ωστόσο χώρες, όπως η Αυστρία και η Γερμανία, δηλώνουν ότι αυτό θα ζημιώσει τις ίδιες περισσότερο απ’ό,τι τη Ρωσία. Ωστόσο η Ουκρανία σημειώνει ότι όποια χρήματα δαπανώνται σε αέριο της Ρωσίας βοηθούν μόνο στην χρηματοδότηση των πολεμικών της προσπαθειών.
Ωστόσο ο Νεχάμερ επισήμανε ότι ο Πούτιν τον διαβεβαίωσε ότι ο εφοδιασμός της Ευρώπης σε φυσικό αέριο είναι εξασφαλισμένος, ότι θα συνεχίσει η ροή των συμφωνημένων ποσοτήτων και ότι οι πληρωμές μπορούν ακόμη να γίνονται σε ευρώ.
Ο Πούτιν προκάλεσε ανησυχία στην υπόλοιπη Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες αξιώνοντας οι πληρωμές να γίνονται σε ρούβλια, κάτι το οποίο πολλοί είδαν ως μια προσπάθεια να ενισχύσει το ρωσικό νόμισμα, το οποίο έχει πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις.
Το θέμα της συνέχισης της ουδετερότητας της Αυστρίας θίχτηκε επίσης κατά τη διάρκεια του ουκρανικού σκέλους της περιοδείας του. Όπως η Φινλανδία και η Σουηδία, η Αυστρία έχει επιλέξει να μείνει εκτός NATO για δεκαετίες. Ωστόσο η ρωσική εισβολή έκανε τις δύο σκανδιναβικές χώρες να σκέφτονται μια αλλαγή πολιτικής.
Παρά ταύτα ο Νεχάμερ σημείωσε ότι είπε στους Ουκρανούς πως η Αυστρία δεν έχει σχέδια να εγκαταλείψει την ουδετερότητά της προς το παρόν. Μολονότι δεν είναι κράτος μέλος του NATO, η Αυστρία διατηρεί τις δικές της ένοπλες δυνάμεις.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας