Διεθνή

Τουρκία: Η «ροζ λίμνη» αλλάζει χρώμα

Τουρκία: Η «ροζ λίμνη» αλλάζει χρώμα

Πηγή Φωτογραφίας: hurriyetdailynews

Φόβο και ανησυχία έχει προκαλέσει στους κατοίκους της κεντρικής Ανατολίας στην Τουρκία, το χρώμα της λίμνης που αντί για ροζ, μετατράπηκε σε καφέ

Μία από τις δύο « ροζ λίμνες» της Τουρκίας που βρίσκεται στην επαρχία Ικόνιο της Κεντρικής Ανατολίας, έχει γίνει καφέ φέτος, προκαλώντας φόβο και ανησυχία στους ντόπιους.

Η λίμνη Küçük (Μικρή) του Ικονίου γίνεται ροζ στο τέλος κάθε άνοιξης λόγω της παραγωγής βακτηρίων που ονομάζονται «artemia salina».

Ωστόσο, το χρώμα της λίμνης άλλαξε νωρίς φέτος, όχι σε ροζ ,αλλά καφέ αυτή τη φορά.

«Αυτή η αλλαγή χρώματος είναι εποχιακή», είπε ο Cengiz Akköz, καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Selçuk. «Αυτά τα βακτήρια είναι οζίδια από την οικογένεια των ειδών nostocales. Μόλις αυξηθούν τα επίπεδα αζώτου και φωσφόρου στο νερό, αυτά τα οζίδια αναπαράγονται».

Σύμφωνα με τον ειδικό, αυτή η μαζική αναπαραγωγή προκαλεί ένα στρώμα στο επιφανειακό νερό, αλλάζοντας το χρώμα.

Ο Akköz άφησε να εννοηθεί ότι η λίμνη θα έπαιρνε το ροζ χρώμα της κάποια στιγμή αργότερα.

Η άλλη «ροζ λίμνη» στη χώρα βρίσκεται στο χωριό Dalyan της βορειοδυτικής επαρχίας Τσανάκκαλε. Λόγω του σχήματος καρδιάς, αποκαλείται από τους ντόπιους ως «Καρδιά της λίμνης».

Υπάρχουν περίπου 10 «ροζ λίμνες» σε όλο τον κόσμο, με τη λίμνη Hillier στην Αυστραλία περισσότερο γνωστή για το πλάτος της 250 μέτρα και το βάθος της τα 600 μέτρα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments