Έλον Μασκ: Αναστάτωση προκάλεσε στο Twitter
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Ένα tweet του Έλον Μασκ νωρίς την Πέμπτη ήταν αρκετό για να φέρει αναστάτωση στη Wall Street, και νέο πονοκέφαλο στο διοικητικό συμβούλιο της Twitter.
«Έκανα μία προσφορά έγραψε» και παρέθεσε την πρόσφορά που έκανε για τη εξαγορά της Twitter, ύψους περίπου 43 δισ. δολαρίων.
I made an offer https://t.co/VvreuPMeLu
— Elon Musk (@elonmusk) April 14, 2022
H είδηση έγινε λίγα 24ωρα μετά την γνωστοποίηση, πάλι από τον ίδιον και πάλι μέσω twitter ότι έχει αποκτήσει ποσοστό άνω του 9% στη διαδικτυακή πλατφόρμα.
Τα επόμενα 24ωρα μετά την αποκάλυψη, ο Μασκ αναρτούσε διαρκώς στον λογαριασμό του στο Twitter ιδέες, ακόμα και αμφιλεγόμενα αστεία, για το πώς θα μπορούσε να μεταμορφώσει τη δημοφιλή πλατφόρμα. Την επόμενη εβδομάδα, ο Μασκ θα δεχόταν πρόταση να ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, την οποίαν αρχικά αποδέχτηκε. Όμως πέντε ημέρες αργότερα ξαφνικά υπαναχώρησε, αφήνοντας τη διοίκηση της εταιρείας, τους εργαζόμενους, τους επενδυτές και τους ενδιαφερόμενους να προσπαθούν να μαντέψουν τα σχέδιά του – μέχρι τη σημερινή ανακοίνωση της πρότασης-μαμούθ για εξαγορά της πλατφόρμας.
Η Twitter είπε ότι μελετά την πρόταση Μασκ… και η μετοχή κατέγραψε μεγάλη πτώση.
Συνεχίζοντας τα παιχνίδια
Λίγες μόλις ώρες μετά την αποκάλυψη της προσφοράς ύψους 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά του Twitter, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, παραδέχθηκε ότι «δεν είναι σίγουρος» ότι θα μπορέσει πραγματικά να αγοράσει την πλατφόρμα.
Οι δηλώσεις του έγιναν στο πλαίσιο του συνεδρίου TED2022 στο Βανκούβερ, ωστόσο ερωτηθείς αν έχει εναλλακτικό σχέδιο αν η πρότασή του απορριφθεί, ο Έλον Μασκ υπογράμμισε ότι έχει «plan B»
Στο ίδιο συνέδριο είπε ότι πιστεύει ότι ο αλγόριθμος του Twitter πρέπει να είναι ανοιχτού κώδικα και να είναι διαθέσιμος στο Github, μια πλατφόρμα που ανήκει στη Microsoft για κοινή χρήση κώδικα για ανάπτυξη λογισμικού.
«Η ύπαρξη μιας δημόσιας πλατφόρμας που είναι μαζικά αξιόπιστη και ευρέως περιεκτική είναι εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον του πολιτισμού», είπε ο Μασκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με τον Κρις Άντερσον, επιμελητή του Ted Conferences και πρώην συντάκτη του Wired.
«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια αρένα χωρίς αποκλεισμούς για την ελευθερία του λόγου», είπε, παρομοιάζοντας το Twitter με μια «de facto πλατεία της πόλης».
Ο Άντερσον ρώτησε αν ο Μασκ είχε «διασφαλίσει τη χρηματοδότηση» για να λάβει την απάντηση «έχω επαρκή περιουσιακά στοιχεία», είπε ο Μασκ. «Μπορώ να το κάνω αν είναι δυνατόν».
Κριτική στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ο Μασκ πρόσθεσε, αναφερόμενος στην διαμάχη με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) σχετικά με τα tweet που έχει κάνει για την Tesla, τονίζοντας ότι η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς δεν πράττει σωστά, και μάλιστα δεν δίστασε να αποκαλέσει κάποια από τα μέλη της «καθάρματα».
«Δεν θέλω να κατηγορήσω τους πάντες στην SEC, αλλά σίγουρα το γραφείο του Σαν Φρανσίσκο», είπε ο Μασκ.
Αγορά περισσότερων μετοχών
Σύμφωνα με το Bloomberg, μία πιθανή επόμενη κίνηση του Μασκ θα μπορούσε να είναι να συνεχίσει να αγοράζει μετοχές του Twitter, σε τιμές αγοράς, μόνος ή σε συνεργασία με κάποιον ακόμη επενδυτή ή ήδη υπάρχοντα μέτοχο της εταιρείας, με απώτερο στόχο να αποκτήσει μερίδιο τέτοιο που θα του δώσει τον έλεγχο της πλατφόρμας.
Από τη στιγμή που ο Μασκ αποτελεί για τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές τον βασικό μέτοχο του Twitter, μία τέτοια κίνηση δεν θα μπορούσε να γίνει εν κρυπτώ. Θα πρέπει κάθε φορά που αγοράζει ή πουλά μετοχές της Twitter να υποβάλλει νέο φάκελο.
Σε αυτή την περίπτωση και η σημερινή διοίκηση του Twitter θα έχει το χρόνο να θέσει εμπόδια στην προσπάθεια του βασικού μετόχου να συγκεντρώσει ένα τεράστιο μερίδιο στην εταιρεία χωρίς υποστήριξη του διοικητικού συμβουλίου. Αυτά τα τακτικά εμπόδια θεωρούνται κοινά μεταξύ εταιρειών που δέχονται πυρά από ακτιβιστές επενδυτές ή σε εχθρικές καταστάσεις εξαγοράς.
Προφανώς το διοικητικό συμβούλιο του Twitter θα αναμένει να δει ποια είναι η επόμενη κίνηση του Μασκ προτού αποφασίσει εάν θα εφαρμόσει τακτικές καθυστέρησης, πιθανώς σε μια προσπάθεια να διατηρήσει εγκάρδιες τις σχέσεις με τον δισεκατομμυριούχο για όσο το δυνατόν περισσότερο.
Η δεύτερη επιλογή
Μία δεύτερη επιλογή για τον Μασκ θα μπορούσε να είναι η αγορά μετοχών από άλλους επενδυτές του Twitter, πιθανότατα προσφέροντάς τους ένα premium στο σημείο όπου διαπραγματεύεται η μετοχή. Θα επρόκειτο για μια ακριβή επιλογή με δεδομένο ότι η τιμή της μετοχής έχει αυξηθεί κατά 20%, ήδη πριν αποκαλυφθεί το μερίδιο του Μασκ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι δημοπρασίες συχνά συνοδεύονται από την απαίτηση ότι ένα ορισμένο ποσοστό μετόχων θα παραιτηθεί από τις μετοχές του προς πώληση, επομένως όσο υψηλότερη είναι η προσφορά τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας. Σε αντίθεση με πολλές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, το Twitter δεν έχει δομή μετοχών διπλής κατηγορίας, επομένως υπάρχουν πολλοί θεσμικοί επενδυτές με μερίδια αρκετά μεγάλα ώστε να κινήσουν τη βελόνα υπέρ του Μασκ, αν αυτός είναι ο δρόμος που επιλέγει.
Η επιλογή του συνεργάτη
Μια πραγματική εξαγορά του Twitter θα απαιτούσε χρηματοδότηση και τραπεζίτες για να φέρουν την εταιρεία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μέσω των εταιρειών του, Tesla και Space Exploration Technologies Corp., ο Μασκ έχει έναν κατάλογο τραπεζών που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν σε μια συμφωνία, αν και οι τραπεζίτες μπορεί να είναι επιφυλακτικοί.
Ο Μασκ έχει επίσης «τσακωθεί» με την JPMorgan Chase. Ωστόσο, η Tesla έχει ακόμα μια σειρά δανειστών – από την Goldman Sachs Group Inc., η οποία την πήρε δημόσια το 2010, μέχρι τις Barclays Plc, Citigroup Inc. και Credit Suisse Group AG, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg. Οποιοσδήποτε από αυτούς θα μπορούσε θεωρητικά να βοηθήσει.
Η πώληση των πάντων
Υπάρχει, τέλος, πάντα η πιθανότητα να μην υπάρξει συμφωνία και ο Μασκ αποφασίσει να πουλήσει τις μετοχές του και να συγκεντρώσει τα κέρδη του. Εάν συμβεί αυτό, πιθανότατα θα χρησιμοποιούσε μια τράπεζα για να πουλήσει τις μετοχές σε μια συναλλαγή μπλοκ. Θα ήταν ένα ήσυχο τέλος σε έναν κύκλο άγριων ειδήσεων, τουλάχιστον μέχρι ο Μασκ να προχωρήσει στον επόμενο στόχο.
Πώς ο Ίλον Μασκ έφτασε στην πρόταση των 41,39 δισ. για εξαγορά
Τις τελευταίες ημέρες το Twitter έχει βρεθεί ξαφνικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που μέχρι προσφάτως μονοπωλούσε ο όμιλος Meta του Μαρκ Ζάκεμπεργκ.
Ο λόγος, το «ξαφνικό» ενδιαφέρον του πλουσιότερου ανθρώπου στη Γη, του Ίλον Μασκ, για το εν λόγω μέσο – που όπως αποδείχτηκε μόνο ξαφνικό δεν ήταν. Αιφνιδιαστική υπήρξε μόνο η αποκάλυψη από τον Μασκ, στις 4 Απριλίου, ότι ο ίδιος κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του 9% των μετοχών της Twitter – κάτι που τον μετέτρεπε στον μεγαλύτερο μεμονωμένο μέτοχο της εταιρείας.
Τα επόμενα 24ωρα μετά την αποκάλυψη, ο Μασκ αναρτούσε διαρκώς στον λογαριασμό του στο Twitter ιδέες, ακόμα και αμφιλεγόμενα αστεία, για το πώς θα μπορούσε να μεταμορφώσει τη δημοφιλή πλατφόρμα. Την επόμενη εβδομάδα, ο Μασκ θα δεχόταν πρόταση να ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, την οποίαν αρχικά αποδέχτηκε. Όμως πέντε ημέρες αργότερα ξαφνικά υπαναχώρησε, αφήνοντας τη διοίκηση της εταιρείας, τους εργαζόμενους, τους επενδυτές και τους ενδιαφερόμενους να προσπαθούν να μαντέψουν τα σχέδιά του – μέχρι τη σημερινή ανακοίνωση της πρότασης-μαμούθ για εξαγορά της πλατφόρμας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας