Μεντβέντεφ: “Η πρόκληση χρεοκοπίας της Ρωσίας από την Ευρώπη θα φέρει τεράστια οικονομικά προβλήματα”
“H Ευρώπη στην πραγματικότητα θα προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στον εαυτό της εάν οδηγήσει το ρωσικό δημόσιο σε πτώχευση”. Αυτό τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος προειδοποίησε πως η Γηραιά Ήπειρος θα έχει πολλά ζητήματα.
«Η αφερεγγυότητα της Ρωσίας θα μπορούσε να μετατραπεί σε αφερεγγυότητα της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Μεντβέντεφ, που αυτή τη στιγμή είναι αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας.
Κατηγόρησε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιερ, ότι έχει σκοπό να οδηγήσει τη χώρα του σε πτώχευση, μιλώντας περί «κρυφής πρόθεσης των μαζοχιστών στις Βρυξέλλες».
Προειδοποίησε ακόμη τους Ευρωπαίους ότι μπορεί να βρεθούν μπροστά και σε άλλες απρόσμενες συνέπειες των κυρώσεων που επιβάλλονται στη Μόσχα, όπως υπερπληθωρισμό που «δεν θα μπορεί πλέον να αποδοθεί στους σατανικούς Ρώσους».
Άλλα προβλήματα μπορεί να είναι η έλλειψη βασικών διατροφικών προϊόντων και «κύμα βίαιων εγκλημάτων» λόγω της μαζικής μετανάστευσης από την Ουκρανία στην Ευρώπη, υποστήριξε ακόμη.
Οι κυρώσεις στη Ρωσία ίσως δημιουργήσουν στροφή στην αποπαγκοσμιοποίηση του εμπορίου
Ο πόλεμος στην Ουκρανία όπως είναι φυσικό έχει δημιουργήσει εκτός από το ανθρώπινο κομμάτι που είναι πολύ σημαντικό, πάρα πολλές επιπτώσεις, τόσο οικονομικές όσο και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Είναι πολύ πιθανό οι κυρώσεις στη Ρωσία σε συνδυασμό με τον εν εξελίξει πόλεμο να δημιουργήσουν μια στροφή στην αποπαγκοσμιοποίηση του εμπορίου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου μείωσε απότομα τις προοπτικές του για το παγκόσμιο εμπόριο φέτος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Οργανισμός προειδοποιεί, μάλιστα, ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για τις συνέπειες.
«Πλέον αναμένουμε αύξηση του όγκου του εμπορίου αγαθών κατά 3,0% το 2022 -μειωμένο συγκριτικά με την προηγούμενη πρόβλεψη για 4,7%- και 3,4% το 2023, αλλά αυτές οι εκτιμήσεις είναι λιγότερο βέβαιες από το συνηθισμένο λόγω της ρευστής φύσης της σύγκρουσης», δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) σε δελτίο τύπου. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι, δεδομένων των τρεχουσών εκτιμήσεων για το ΑΕΠ, «η αύξηση του όγκου του εμπορίου αγαθών το 2022 θα μπορούσε να είναι τόσο χαμηλή όσο 0,5% ή τόσο υψηλή έως και 5,5%.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας