Τι θα συμβεί αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά ή χημικά όπλα;
Πηγή Φωτογραφίας: hindustannewshub.com
Το ενδεχόμενο θεωρείται ακραίο. Το σενάριο αυτό συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες και αντιμετωπίζεται από τη διεθνή κοινότητα περισσότερο ως μια απειλή εκ μέρους του Πούτιν παρά ως ένας υπαρκτός κίνδυνος. Η αναφορά, όμως, σε αυτό έγινε από επίσημους κρατικούς αξιωματούχους της Μόσχας και γεννά σίγουρα προβληματισμούς.
Αρχικά, οι Ρώσοι υποστήριξαν είπαν ότι θα χρησιμοποιούσαν όπλα μαζικής καταστροφής σε περίπτωση που διαπιστωνόταν «υπαρξιακή απειλή» για τη Ρωσία. Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ τόνισε ότι η υπαρξιακή απειλή δεν σχετίζεται με την Ουκρανία. Πλέον, το ρωσικό καθεστώς μιλά ανοιχτά για πυρηνική ανάπτυξη στη Βαλτική Θάλασσα εάν η Φινλανδία και η Σουηδία αποφασίσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Ο Πεσκόφ προειδοποίησε στις 22 Μαρτίου ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί να αναπτύξει τα τακτικά πυρηνικά της όπλα σε περίπτωση υπαρξιακής απειλής για τη Ρωσία. Αυτά τα σχόλια αναβλήθηκαν μέσα σε λίγες μέρες όταν ο Πεσκόφ δήλωσε σε δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι η ιδέα μιας «υπαρξιακής απειλής» για τη Ρωσία ήταν ξεχωριστή από τη σύγκρουση στην Ουκρανία και ότι δεν περίμενε η Ρωσική Ομοσπονδία να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.
Αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι εάν η Φινλανδία και το ΝΑΤΟ ανακοινώσουν τις επόμενες εβδομάδες την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα στη Βαλτική Θάλασσα.
Η πρόσφατη απόφαση του Πούτιν να διορίσει τον στρατηγό Ντβόρνικοφ ως επικεφαλής της επιχείρησης του στρατού του στην Ουκρανία σηματοδότησε για τη διεθνή κοινή γνώμη την απειλή, ότι το Κρεμλίνο μπορεί να είναι διατεθειμένο να κλιμακώσει αποφασιστικά τη στρατιωτική ένταση στην Ουκρανία, μετά από μια σειρά από ήττες που υπέστη. Ο Ντβόρνικοφ αποκαλείται συχνά ως «χασάπης της Συρίας», λόγω της χρήσης βαρέων όπλων εναντίον άμαχου πληθυσμού στη Συρία.
Ο όρος «όπλο μαζικής καταστροφής» μπορεί να αναφέρεται σε πολλά διαφορετικά είδη όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών, χημικών, βιολογικών και ραδιολογικών. Γενικά, ένα τέτοιο όπλο έχει σχεδιαστεί για να βλάψει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι υπερβαίνει τα κανονικά πυρομαχικά και εκρηκτικά.
Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ εκτιμούν ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα ως μέρος της στρατιωτικής της επίθεσης στην Ουκρανία. Σε περίπτωση πραγματοποίησης της πυρηνικής απειλής, οι Ουκρανοί δεν είναι τελείως απροστάτευτοι, όπως πιστεύεται από ορισμένους κύκλους. Στο τελευταίο πακέτο βοήθειας ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τον Λευκό Οίκο, οι Ουκρανοί στρατιώτες έλαβαν μια σειρά από προστατευτικό εξοπλισμό που βοηθά τους στρατιώτες και τους πολίτες να επιβιώσουν σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα. Δεν πρόκειται βέβαια για επίλυση του προβλήματος, αλλά αυτός ο εξοπλισμός δεν παύει να συνιστά μια ουσιαστική αρωγή της Δύσης για την αρτιότερη προστασία των Ουκρανών στρατιωτών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας