Ελλάδα

Μεγάλη Τρίτη τι γιορτάζουμε: Οι δύο παραβολές

Μεγάλη Τρίτη τι γιορτάζουμε: Η παραβολή των Δέκα Παρθένων και η παραβολή των Ταλάντων είναι αυτές που αφορούν τη σημερινή μέρα. Το νόημά τους.

Η Μεγάλη Τρίτη είναι η δεύτερη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, τι, όμως, γιορτάζουμε σήμερα. Θυμηθείτε τι συμβόλιζε η χθεσινή μέρα, η Μεγάλη Δευτέρα. Να σημειώοσυμε ότι φέτος το Πάσχα είναι και πάλι διαφορετικό αφού δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε στα χωριά μας λόγω του κορωνοϊού.

Τη Μεγάλη Τρίτη θυμόμαστε δύο παραβολές: των Δέκα Παρθένων (Ματθ. 25,1-13) που μας διδάσκει να είμαστε έτοιμοι και γεμάτοι από πίστη και φιλανθρωπία και των Ταλάντων (Ματθ. 25,14-30), η οποία μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και πρέπει να καλλιεργούμε και να αυξήσουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα. Έτσι, η Μεγάλη Τρίτη στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αφιερωμένη στη μνεία του ιερού ευαγγελίου που αναφέρεται στην καταγγελία του Ιησού κατά των θρησκευτικών αρχηγών του Ισραήλ, των Γραμματέων και των Φαρισαίων, αλλά και στην παραβολή των δέκα παρθένων.

Tι συμβολίζει η παραβολή των Δέκα Παρθένων

Η πρώτη είναι η παραβολή των Δέκα Παρθένων. «Πέντε εξ αυτών ήσαν φρόνιμοι» και είχαν πάρει μαζί με τα λυχνάρια τους και αρκετό λάδι, «πέντε ήσαν μωραί», τα λυχνάρια τους έσβησαν και δεν έγιναν δεκτές στο γαμήλιο δείπνο. Η παραβολή αυτή μας διδάσκει να είμαστε έτοιμοι και γεμάτοι από πίστη και φιλανθρωπία.

Μεγάλη Τρίτη τι γιορτάζουμε: Τι συμβολίζει η παραβολή των Ταλάντων

Η άλλη παραβολή είναι των Ταλάντων που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και να καλλιεργούμε και να αυξήσουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα.  Τη Μεγάλη Τρίτη το βράδυ ψάλλεται ο όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης που είναι ημέρα αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα (Λουκ. 7,47) που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο, και συγχωρήθηκε για τα αμαρτήματά της, γιατί έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη στον Κύριο, ενώ ψάλλεται ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή τροπάρια της θρησκευτικής υμνολογίας, το τροπάριο της Κασσιανής.

H μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στο καθάρισμα του σπιτιού. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, τη Μεγάλη Τρίτη φτιάχνονται τα κουλουράκια και τα τσουρέκια, έθιμο ωστόσο, που συνήθως γίνεται τη Μεγάλη Πέμπτη. Στη Θάσο αναβιώνει το πανάρχαιο έθιμο «Για βρεξ’ Απρίλη μ’», όπου χορεύονται παραδοσιακοί χοροί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο