Debate Μακρόν – Λεπέν: Η τηλεοπτική μονομαχία και η αγωνία της Ευρώπης
Πηγή Φωτογραφίας: Vox/moroccoworldnews
Με το “βλέμμα” στραμμένο στο Παρίσι, είναι οι Βρυξέλλες, όπου την Τετάρτη, αναμένεται η τηλεοπτική αντιπαράθεση των δυο υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα της Γαλλίας, ενόψει του β’ γύρου των εκλογών.
Μία “εκλογική” αναμέτρηση την οποία ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτηρίζει ως «δημοψήφισμα για την Ευρώπη», ενώ η Λε Πεν θέλει να μετατρέψει την εκλογή σε ένα δημοψήφισμα κατά του Μακρόν.
Δύο διαφορετικές φιλοσοφίες διακυβέρνησης της Γαλλίας, θα αντιπαρατεθούν το βράδυ της Τετάρτης, και ενόψει του τηλεοπτικού “ντέρμπι” οι δύο μονομάχοι βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες.
Πώς προετοιμάζονται ενόψει της “τηλεμαχίας” οι υποψήφιοι
Η Μαρίν Λε Πεν, που θέλει τη ρεβάνς ώστε να “εξαφανίσει” την τραυματική αποτυχία της πριν από 5 χρόνια, απέναντι στον άπειρο τότε Μακρόν, έχει ήδη από χθες αποσυρθεί, σε κάποιο παρισινό προάστιο, ώστε να “προπονηθεί” με συμβούλους και εκπαιδευτές.
Για την εξάσκηση, η προσομοίωση για την αντιπαράθεση με τον Μακρόν είναι τέτοια, ώστε επελέγη άτομο μεγάλης ομοιότητας με τον υποψήφιο πρόεδρο.
Οι δεύτερης βαθμίδας σύμβουλοι, κλήθηκαν να στείλουν τα θέματά τους σε μία και μόνο καρτέλα, μπροστά και πίσω ώστε να μην υπάρξουν εκ νέου εικόνες μιας Λε Πέν χαμένης μέσα στα χαρτιά της.
Σε αντίθεση, ο Εμανουέλ Μακρόν τρέχει για να κερδίσει τον χαμένο χρόνο. Τρέχει με ανοιχτό ή κλειστό πουκάμισο, για να πείσει τους αναποφάσιστους και κυρίως μια νεολαία, η οποία φαίνεται να προτίμησε τον Μελανσόν.
Οι Βρυξέλλες αγωνιούν
Κάποιοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ωστόσο «βλέπουν» τις προεδρικές εκλογές ως μάχη για το μέλλον της ΕΕ.
Παρότι η υποψήφια της ακροδεξιάς, Μαρίν Λε Πέν, επιμένει ότι δεν έχει μυστική ατζέντα για το «Frexit», οι αντίπαλοί της ισχυρίζονται ότι οι πολιτικές της θα έβαζαν σε κίνδυνο τη θέση της Γαλλίας στην ΕΕ.
Η Λε Πεν άμβλυνε πολλά από τα στοιχεία που περιείχε το μανιφέστο της το 2017, αλλά σύμφωνα με Γάλλο υπουργό, «εξακολουθεί να αμφισβητεί ορισμένα θεμελιώδη στοιχεία της ΕΕ».
Αυτό που δεν αμφισβητείται είναι ότι μια νίκη της Λε Πεν θα προκαλέσει σοκ στις Βρυξέλλες.
Σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία ήταν ιδρυτικό μέλος αυτού που τελικά έγινε Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός υποστηρικτής της.
Η Μαρίν Λεπέν θέλει να περικόψει τις συνεισφορές της Γαλλίας στην ΕΕ, να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα και να διεξαγάγει δημοψήφισμα για τον τερματισμό της «ανεξέλεγκτης» μετανάστευσης.
Αυτό θα περιλάμβανε να δοθεί προτεραιότητα στην πρόσβαση των Γάλλων σε πρόνοια, κοινωνική στέγαση και θέσεις εργασίας.
Τέτοιες πολιτικές φαίνεται να έρχονται σε άμεση αντίθεση με την ελεύθερη κυκλοφορία και την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ.
Είναι η αναζήτηση μιας ιδιότητας μέλους “αλά καρτ”, λέει ο Jonathan Eyal, Αναπληρωτής Διευθυντής στο think tank Royal United Services Institute (Rusi).
Τα σχέδιά της θα μπορούσαν να οδηγήσουν, λέει, σε «παράλυση» της ΕΕ εάν άλλα κράτη μέλη, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, ενώσουν τις δυνάμεις τους με τη Γαλλία προσπαθώντας να περιορίσουν τις εξουσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μια νίκη της Μαρίν Λεπέν θα ήταν πράγματι «σεισμός» για την ΕΕ, λέει η Sylvie Kauffmann, διευθύντρια σύνταξης της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.
Ωστόσο, επισημαίνει το επίμονο προβάδισμα του Μακρόν στις δημοσκοπήσεις και το γεγονός ότι, αν η Μαρίν Λεπέν αψηφούσε τις τρέχουσες πιθανότητες, θα είχε επίσης την πρόκληση να κερδίσει την πλειοψηφία στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.
Με πληροφορίες από dw/bbc
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας