Κόσμος

ΔΝΤ: “Οι συνέπειες του πολέμου έχουν ως αποτέλεσμα να αναθεωρείται η πρόβλεψη επί τα χείρω”

ΔΝΤ: “Οι συνέπειες του πολέμου έχουν ως αποτέλεσμα να αναθεωρείται η πρόβλεψη επί τα χείρω”
Όσο διαρκεί ο πόλεμος στη Ουκρανία και δε γίνεται η κατάπαυση του πυρός από τη Ρωσία, οι αναταράξεις στην οικονομία, αλλά και την πανδημία, έχουν φέρει τεράστια προβλήματα παγκοσμίως.

Όσο διαρκεί ο πόλεμος στη Ουκρανία και δε γίνεται η κατάπαυση του πυρός από τη Ρωσία, οι αναταράξεις στην οικονομία, αλλά και την πανδημία, έχουν φέρει τεράστια προβλήματα παγκοσμίως.

Οι αύξηση των τιμών στην ενέργεια, ελλείψεις τροφίμων και πρώτων υλών, προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, πληθωριστικές πιέσεις, έχουν φέρεις μεγάλη αβεβαιότητα στους πάντες, καθώς μετά από δύο χρόνια του κορονοϊού, προστέθηκε και ο πόλεμος σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα και οι συνέπειες μεγέθυναν σε τεράστιο βαθμό το πρόβλημα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όπως έχει προαναγγείλει, να δημοσιεύσει τις νέες προτάσεις για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, όπου -κατά πάσα πιθανότητα- θα είναι ακόμη πιο απαισιόδοξες, από αυτές που ήδη υπάρχουν και έχουν τεθεί σε ισχύ.

Αυτό προκύπτει από όσα ανέφερε η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργίεβα, στο προοίμιο της συνόδου, μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κάρνετζι στην Ουάσιγκτον. «Υπολογίζουμε ότι η πρόγνωση για την ανάπτυξη θα αναθεωρηθεί επί τα χείρω για το 2022 και το 2023», τονίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ και συνεχίζει:

«Ευτυχώς για τις περισσότερες χώρες, ο δείκτης ανάπτυξης διατηρεί θετικό πρόσημο. Ωστόσο, οι συνέπειες του πολέμου έχουν ως αποτέλεσμα να αναθεωρείται η πρόβλεψη επί τα χείρω σε 143 χώρες, οι οποίες εκπροσωπούν το 86% της παγκόσμιας οικονομίας». Για τις αναδυόμενες οικονομίες επισημαίνεται ο κίνδυνος να αντιμετωπίσουν, επιπροσθέτως, τις αποκαλούμενες «δευτερογενείς επιπτώσεις» (spillover effects) μίας διεθνούς κρίσης, δηλαδή το αυξανόμενο κόστος δανεισμού για την αναχρηματοδότηση των χρεών τους, καθώς και τον κίνδυνο διαφυγής κεφαλαίων που αναζητούν ασφαλέστερους επενδυτικούς προορισμούς.

Επιπλέον η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποιεί για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, οι οποίες ήδη επιβαρύνονται με τις συνέπειες της ξηρασίας που πλήττει πολλές περιοχές του πλανήτη και ιδιαίτερα το Κέρας της Αφρικής. ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα απευθύνουν έκκληση στη διεθνή κοινότητα για παροχή έκτακτης οικονομικής βοήθειας στις δοκιμαζόμενες χώρες στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Μία κοινή απειλή για πλούσιους και φτωχούς είναι βέβαια το συνεχώς αυξανόμενο χρέος. «Το 2020 ο δανεισμός σε όλον τον κόσμο ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν σήμερα το χρέος φτάνει στο 256% της παγκόσμιας οικονομίας, προφανώς θα πρέπει να αναλογιστούμε τις συνέπειες», προειδοποιεί η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Οικονομική βοήθεια θα χρειαστεί και η ίδια η Ουκρανία, στην οποία η ρωσική εισβολή έχει προκαλέσει ζημιές ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις. Το ζήτημα θα απασχολήσει την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στο τελευταίο διάγγελμά του, την Κυριακή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι είχε ήδη επικοινωνία με την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για «την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον πόλεμο», χωρίς όμως να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments