Κόσμος

Λε Πεν: Το όραμα της εθνικής εσωστρέφειας

Η  υποψήφια της Εθνικής Συσπείρωσης, οργανωτικής μετεξέλιξης του Εθνικού Μετώπου, υποστηρίζει τις διμερείς σχέσεις της Γαλλίας σε έναν κόσμο κυρίαρχων εθνών

Σε ελάχιστες ημέρες διεξάγεται ο δεύτερος και σημαντικότερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Από τη σκοπιά της εξωτερικής πολιτικής, το όραμα των παγκόσμιων υποθέσεων και της θέσης της Γαλλίας στη διεθνή σκηνή που ανέπτυξε η Μαρίν Λεπέν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας βρίσκεται σε προφανή συμφωνία με αυτό του Εμμανουέλ Μακρόν. Η  υποψήφια της Εθνικής Συσπείρωσης, οργανωτικής μετεξέλιξης του Εθνικού Μετώπου, υποστηρίζει τις διμερείς σχέσεις της Γαλλίας σε έναν κόσμο κυρίαρχων εθνών.

Δεν υπάρχει διεθνής κοινότητα, μόνο έθνη – κράτη.

Πριν και πάνω από όλα, η Λε Πεν  είναι επιφυλακτική με την έκφραση «διεθνής κοινότητα» . Υπεραμύνεται της επιστροφής σε έναν κόσμο απολύτως κυρίαρχων εθνικών κρατών και δεν κρύβει ότι εμμένει σε μια βεστφαλική αντίληψη των διπλωματικών σχέσεων, δηλαδή στη βάση της Συνθήκης της Βεστφαλίας του 1648 που κατοχύρωνε την κυριαρχία των κρατών και των συμφερόντων τους.

Η Λε Πεν στοχεύει σε μια  «εθνική» γαλλική διπλωματία  και, έτσι, επιδιώκει την απελευθέρωση της Γαλλίας από τον «πολυμερισμό», είτε σε ευρωπαϊκή κλίμακα είτε στο επίπεδο του ΟΗΕ, που, κατά τη γνώμη της, εξασθενεί την επιρροή και τα συμφέροντα της Γαλλίας στον κόσμο. Για αυτήν, το σημαντικό είναι η διμερής σχέση μεταξύ κυρίαρχων εθνών, βασισμένη στην αρχή της αμοιβαιότητας.

Ως εκ τούτου, απορρίπτει το «δικαίωμα της ανθρωπιστικής παρέμβασης» και προτιμά την αρχή της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών. «Θα αποκαταστήσω τη μυστική διπλωματία γιατί είναι η μόνη που είναι αποτελεσματική», διαβεβαιώνει η Λε Πεν, η οποία σκοπεύει να έρθει σε ρήξη με «τη φλύαρη διπλωματία του Μακρόν».

Έξοδος από την ολοκληρωμένη διοίκηση του ΝΑΤΟ

Η εκλεκτή της ακροδεξιάς θέλει να βασίσει την εξωτερική της πολιτική σε τρεις αρχές: «ανεξαρτησία, ισότητα και συνέπεια».

«Θέλω απλώς να επανασυνδεθώ με μια πολιτική που ήταν δική μας το 1966 και το 2009, η οποία σε καμία περίπτωση δεν συνεπαγόταν υποταγή στη Μόσχα», τονίζει η Λε Πεν. «Η πίστη της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ δεν διακυβεύτηκε ποτέ. Πρέπει όμως να πούμε “όχι” σε διοικητικές και γραφειοκρατικές δυνάμεις υπό διοίκηση που δεν σέβονται την εθνική κυριαρχία της Γαλλίας».

Προβλέποντας το τέλος της σύγκρουσης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, η Λε Πεν ζητά «μια στρατηγική προσέγγιση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας» , η οποία, σύμφωνα με αυτήν, είναι «προς το συμφέρον της Γαλλίας και της Ευρώπης, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες δεν ενδιαφέρεται να δει την εμφάνιση μιας στενής σινο-ρωσικής ένωσης».

Τέλος στη στρατιωτική συνεργασία Γαλλίας – Γερμανίας

Στο στρατηγικό και στρατιωτικό της όραμα για την ευρωπαϊκή ήπειρο, η υποψήφια για τη γαλλική Προεδρία παρατηρεί ότι το Παρίσι και το Βερολίνο δεν έχουν κανένα κοινό συμφέρον. Το γαλλικό μοντέλο πρέπει να «βασίζεται στην ανεξαρτησία, την αποτροπή και ένα πλήρες στρατιωτικό και βιομηχανικό μοντέλο παγκόσμιας κλίμακας».

«Η Γερμανία έχει συμφέροντα που διαφέρουν από τα δικά μας», εξηγεί η Λε Πεν στους Γάλλους ψηφοφόρους. .Με βάση αυτή την παρατήρηση, θέλει να τερματιστεί κάθε στρατιωτική συνεργασία με το Βερολίνο, είτε πρόκειται για μαχητικά αεροσκάφη, είτε για τα άρματα μάχης του μέλλοντος. « Η γαλλογερμανική κινητήρια δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σχεδόν μια μυθοπλασία», διακηρύσσει εν όψει του δεύτερου γύρου και του κρίσιμου debate με τον φιλελεύθερο Μακρόν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο