Κόσμος

Πόλεμος στη Ουκρανία: Επικοινωνίες ηγετών της Δύσης για κατάπαυση του πυρός

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα μιλήσει με τους Τζο Μπάιντεν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, Γενς Στόλτενμπεργκ και τους ηγέτες πολλών συμμαχικών κρατών και θα συζητήσουν τη βοήθεια στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τους ηγέτες πολλών συμμαχικών κρατών, ανακοίνωσε στο Παρίσι ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ.

Μάλιστα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα συζητηθούν η βοήθεια στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα ότι σχεδιάζεται ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο σε επίπεδο ΕΕ και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο.

“Ευελπιστώ ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας να σταματήσουν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο”, δήλωσε ο Λεμέρ στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Η Βρετανία δεν εξετάζει τρόπους βοήθειας στην Ρωσία

Η Βρετανία δεν εξετάζει τρόπους να βοηθήσει τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική ανταλλαγής του φιλορώσου πολιτικού Βίκτορ Μεντβεντσούκ με δύο Βρετανούς αιχμαλώτους που συνελήφθησαν στην Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις.

Στην ρωσική κρατική τηλεόραση προβλήθηκε χθες, Δευτέρα, βίντεο των Βρετανών στο οποίο αυτοί ζητούν να τους ανταλλάξουν με τον Μεντβεντσούκ, Ουκρανό σύμμαχο του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος κρατείται από τις ουκρανικές αρχές.

Ερωτηθείς από το Sky News αν μια πιθανή ανταλλαγή είναι κάτι στο οποίο θα εμπλακεί η κυβέρνηση, ο υπουργός που είναι αρμόδιος για θέματα Βόρειας Ιρλανδίας Μπράντον Λιούις δήλωσε: “Αυτήν την περίοδο βρισκόμαστε σε μια διαδικασία επιβολής κυρώσεων στους ανθρώπους που πρόσκεινται στο καθεστώς Πούτιν, δεν πρόκειται να εξετάσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τη Ρωσία”.

Ο Λιούις σημείωσε ότι δεν θέλει να σχολιάσει την συγκεκριμένη κατάσταση όσον αφορά τους δύο Βρετανούς αιχμαλώτους, τον Σον Πίνερ και τον Άιντεν Άσλιν.

“Έχουμε πάντα ευθύνη για τους Βρετανούς πολίτες, το οποίο είναι κάτι που λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας. Πρέπει να βρούμε την ισορροπία στην Ουκρανία και γι’ αυτό λέω σε όλους: μην ταξιδεύετε παράνομα στην Ουκρανία”, σημείωσε ο Λιούις.

Ο βρετανικός νόμος περί στρατολόγησης στο εξωτερικό απαγορεύει στους πολίτες να εντάσσονται σε ξένους στρατούς που πολεμούν σε χώρες που έχουν ειρήνη με την Βρετανία και οι Βρετανοί υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας προειδοποίησαν κατά μιας συμμετοχής Βρετανών στη σύγκρουση στην Ουκρανία από τότε που άρχισε ο πόλεμος στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρας, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει “ειδική επιχείρηση”, βρίσκεται τώρα στη δεύτερη φάση της, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την αναμενόμενη επίθεσή τους στην ανατολική Ουκρανία.

“Οι ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία έχουν την υποστήριξη της Βρετανίας”, σημείωσε εξάλλου ο Λιούις. “Συνεχίζουμε να προσφέρουμε αυτήν την υποστήριξη και αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να το κάνουμε”, κατέληξε.

Μάλιστα η κυβέρνηση της Βρετανίας σχεδιάζει να στείλει σύντομα στην Ουκρανία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Stormer, τεθωρακισμένα εφοδιασμένα με εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας για την κατάληψη του Ντονμπάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο