Ανατομία του κρίσιμου ντιμπέιτ
Απόψε αναμετρώνται ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λε Πεν κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συζήτησης, ελάχιστες ημέρες πριν από τον δεύτερο και αποφασιστικότερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Μια τηλεοπτική αναμέτρηση που έχει καταστεί άτυπος πολιτικός θεσμός της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.
Η αρχή των τηλεοπτικών αναμετρήσεων εντοπίζεται στο μακρινό 1974 και η πιο πρόσφατη το 2017, όταν πρωταγωνίστησαν και πάλι οι δύο σημερινοί υποψήφιοι.
Από το καταστατικό 1974 στην επιθετική Λε Πεν του 2017
Πριν από πέντε χρόνια, η Λε Πεν ακολούθησε μια επιθετική επικοινωνιακή τακτική απέναντι στον Μακρόν, ο οποίος προτίμησε να ακολουθήσει την εικόνα της ήρεμης πολιτικής δύναμης. «Ήμουν πολύ προσβλητική, υποθέτω Δεν ψάχνω για καμία δικαιολογία», είχε υποστηρίξει, τότε, η εμφανώς μετανιωμένη Λε Πεν.
Το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ είχε διεξαχθεί με αφορμή τις προεδρικές εκλογές του 1974. Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Φρανσουά Μιτεράν. Η διανομή του πλούτου είναι «θέμα ευφυΐας», υποστήριξε ο σοσιαλιστής υποψήφιος αλλά «και θέμα καρδιάς» . «Μα, κύριε Μιτεράν, δεν έχετε το μονοπώλιο της καρδιάς!», απάντησε άμεσα ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς, ο οποίος κέρδισε τις εντυπώσεις και επικράτησε λίγε ημέρες αργότερα, συγκεντρώνοντας το οριακό αλλά επαρκές 50,8% των ψήφων.
Το 2002, ο γκωλικός υποψήφιος Ζακ Σιράκ αρνήθηκε να αναμετρηθεί με τον ακροδεξιό Ζαν –Μαρί Λεπέν. Ο δεξιός υποψήφιος αρνήθηκε με αυτόν τον τρόπο να «νομιμοποιήσει» ως συνομιλητή του τον επικεφαλής του ακροδεξιού μετώπου, παρά το ότι το 69% των Γάλλων είχε εκφραστεί υπέρ της τηλεοπτικής αναμέτρησης μεταξύ των δύο ανδρών.
Το 2007, η συζήτηση μεταξύ του κεντροδεξιού Νικολά Σαρκοζί και της υποψήφιας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεγκολέν Ρουαγιάλ ρηγμάτωσε την εκλογική και πολιτική δυναμική της Ρουαγιάλ λόγω της επικοινωνιακής άνεσης που επέδειξε ο γκωλικός υποψήφιος.
Κρισιμότητα του αποψινού ντιμπέιτ
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες σφυγμομετρήσεις κοινής γνώμης, ο Μακρόν εμφανίζεται να προηγείται με ένα ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 53 – 54 %. Η Λε Πεν έχει επίγνωση αυτής της τάσης του εκλογικού σώματος και, συνεπώς, της ιδιαίτερης κρισιμότητας που παρουσιάζει για αυτήν το αποψινό ντιμπέιτ.
Η επικεφαλής της «Εθνικής Συσπείρωσης» θα προσπαθήσει να αποκομίσει τα περισσότερα δυνατά πολιτικά οφέλη από τη σημερινή τηλεοπτική συζήτηση. Η ίδια έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να είναι και πάλι υποψήφια για τη Γαλλική Προεδρία. Αναμένεται να είναι πιο συγκεκριμένη, αποφεύγοντας τα γενικόλογα σχήματα. Το πιθανότερο είναι ότι θα προσπαθήσει να κινηθεί προς δύο κατευθύνσεις.
Η πρώτη έχει να κάνει με την ανάδειξη οικονομικών ζητημάτων, με πρώτο τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων, και των σχετικών αστοχιών του οικονομικού επιτελείου του Μακρόν. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιχειρήσει να συσπειρώσει ακόμη περισσότερους ψηφοφόρους που φαίνονται να διάκεινται ευμενώς προς την υποψηφιότητά της, ανεξαρτήτως της κομματικής τους προτίμησης στον πρώτο γύρο.
Η δεύτερη κατεύθυνση συνδέεται περισσότερο με θέματα μετανάστευσης και εξωτερικής πολιτικής. Η Λε Πεν θα προσπαθήσει να ανακόψει το ρεύμα των δεξιών και κεντροδεξιών ψηφοφόρων προς τον κεντρώο Μακρόν. Η πλειοψηφία τω ψηφοφόρων της γκωλικής Πεκρές κινούνται προς την πλευρά Μακρόν και η Λε Πεν θεωρείται σίγουρο ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να αφυπνίσει τα πατριωτικά – εθνικά αντανακλαστικά τους απέναντι σε έναν υποψήφιο που δεν κουράζεται να αναφέρεται πολιτικά και ιδεολογικά στον φιλελεύθερο διεθνισμό.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας