Διεθνή

Γκουτέρες: Έκκληση για “ανθρωπιστική εκεχειρία” για “ήρεμο” Ορθόδοξο Πάσχα

Γκουτέρες: Έκκληση για “ανθρωπιστική εκεχειρία” για “ήρεμο” Ορθόδοξο Πάσχα
Στην καταδίκη της ρωσικής εισβολή στην ανατολική Ουκρανία προχώρησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπου απηύθυνε έκκληση στα εμπλεκόμενα πολεμικά μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες

Στην καταδίκη της ρωσικής εισβολή στην ανατολική Ουκρανία προχώρησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπου απηύθυνε έκκληση στα εμπλεκόμενα πολεμικά μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, ώστε να υπάρξει μια «ανθρωπιστική εκεχειρία» διάρκειας 4 ημερών, με αφορμή των ορθόδοξο Πάσχα.

«Ζητάω μια ανθρωπιστική εκεχειρία διάρκειας 4 ημερών για τη Μεγάλη Εβδομάδα», από την Πέμπτη έως την Κυριακή, «προκειμένου να επιτραπεί το άνοιγμα μιας σειράς ανθρωπιστικών διαδρόμων» στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν υποβάλει λεπτομερή σχέδια στα εμπλεκόμενα μέρη και είναι έτοιμα να στείλουν κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη, τη Χερσώνα, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, αρχής γενομένης από τη Μεγάλη Πέμπτη και έως την Κυριακή του Πάσχα.

«Οι ανθρωπιστικές ανάγκες είναι επείγουσες. Ο κόσμος δεν έχει φαγητό, νερό, προμήθειες για να φροντίσουν τους αρρώστους ή τους τραυματίες ή απλά για να ζήσουν καθημερινά», επισήμανε ο Γκουτέρες, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην έδρα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, η μεγαλύτερη επίθεση εναντίον ενός ευρωπαϊκού κράτους από το 1945, έχει προκαλέσει τον θάνατο ή τον τραυματισμό χιλιάδων ανθρώπων. Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα σήμερα, είπε ο Γκουτέρες.

«Αντί του εορτασμού μιας νέας ζωής, αυτό το Πάσχα συμπίπτει με μια ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία. Η έντονη συγκέντρωση δυνάμεων και δύναμης πυρός καθιστά αυτήν τη μάχη αναπόφευκτα πιο βίαιη, πιο αιματηρή και πιο καταστροφική», τόνισε ο γ.γ του ΟΗΕ.

«Η εισβολή και ο φρικτός απολογισμός σε βάρος αμάχων, που έχουμε δει μέχρι στιγμής, θα μπορούσε να ωχριά σε σύγκριση με τον τρόμο που επίκειται».

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας σχεδιάζει η Δύση

Για πιο αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και ενίσχυση της βοήθειας προς την Ουκρανία έκανε λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν μετά την τηλεδιάσκεψη που συνεκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Οι παγκόσμιοι ηγέτες υποστηρίζουν σταθερά την Ουκρανία. Θα αυστηροποιήσουμε περαιτέρω τις κυρώσεις μας κατά της Ρωσίας και θα ενισχύσουμε την οικονομική βοήθεια και τη βοήθεια στην ασφάλεια προς την Ουκρανία. Ευχαριστούμε, πρόεδρε των ΗΠΑ, για τη σύγκληση αυτής της σημαντικής επικοινωνίας.

Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας» σημείωσε σε ανάρτησή της στο Twitter η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Εκτός του Μπάιντεν και της προέδρου της Κομισιόν, στη βιντεοκλήση μετείχαν ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, οι πρόεδροι της Πολωνίας και της Ρουμανίας, Αντρέι Ντούντα και Κλάους Γιοχάνις και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, οι Δυτικοί σύμμαχοι αποφάσισαν «να ενισχύσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία» απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, κυρίως υιοθετώντας «νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, εάν επιμείνει στον πόλεμο».

Συμφώνησαν επίσης ότι «είναι αναγκαίο να πειστούν οι εταίροι μας, των χωρών εκείνων που δεν μετέχουν στην G7 και την Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι αυτή η κρίση απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και δεν πρόκειται απλώς για μια περιφερειακή κρίση που δεν ενδιαφέρει παρά μόνο τους Δυτικούς», εξήγησε το Ελιζέ, παραπέμποντας εμμέσως στην Κίνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments