Διεθνή

Ουκρανία: Σκληραίνουν οι μάχες στο ανατολικό μέτωπο

Ουκρανία: Σκληραίνουν οι μάχες στο ανατολικό μέτωπο
Το θρίλερ στη Μαριούπολη συνεχίζεται, με τους Ουκρανούς να υπερασπίζονται μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματος τους την πόλη τους

Το θρίλερ στη Μαριούπολη συνεχίζεται, με τους Ουκρανούς να υπερασπίζονται μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματος τους την πόλη τους και τους Ρώσους να προσπαθούν να καταλάβουν την πόλη με κάθε κόστος.

Η Ρωσία έστειλε τελεσίγραφο προς τις ουκρανικές δυνάμεις να “καταθέσουν τα όπλα”, καθώς  τόνισαν πως πρέπει” να τερματίσουν τη χωρίς νόημα αντίστασή τους”, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εκδόθηκε.

Από την άλλη η Μόσχα φαίνεται να έχει ξεκινήσει τη μεγάλη της επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, ωστόσο οι πολίτες της χώρας συνεχίζουν να αντιστέκονται, ακόμα και στην πολιορκημένη Μαριούπολη.

Ο ρωσικός στρατός υποσχέθηκε σε Ουκρανούς μαχητές από τη Μαριούπολη που εξακολουθούν να καταλαμβάνουν τη βιομηχανική περιοχή του Azovstal, ότι «όσοι καταθέσουν τα όπλα τους έχουν εγγύηση ότι θα παραμείνουν ζωντανοί» εάν παραδοθούν σήμερα. Η Μόσχα πρότεινε μια κατάπαυση του πυρός στις 12.00 το μεσημέρι ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας-Κυπρου) έτσι ώστε μεταξύ «14:00 και 16:00 όλες ανεξαιρέτως οι ουκρανικές ένοπλες μονάδες και οι ξένοι μισθοφόροι να εγκαταλείψουν (σ.σ το Azovstal) καταθέτοντας όπλα ή πυρομαχικά».

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ζήτησε επίσης να ληφθούν μέτρα για την απελευθέρωση αμάχων, εάν υπάρχουν, από το Azovstal καθώς μια μέρα πριν οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν πως τουλάχιστον 1.000 άμαχοι κρύβονται σε υπόγεια καταφύγια στο Azovstal και πρόσθεσαν πως η Ρωσία ρίχνει βαριές βόμβες στο εργοστάσιο αυτό στη Μαριούπολη.

Θρίλερ με όσα συμβαίνουν στο Azovstal

Λίγες ώρες έπειτα από αυτό το αίτημα, ο ρωσικός στρατός ισχυρίστηκε ότι άνοιξε έναν διάδρομο από τις 14:00 ώρα Ελλάδας για να μπορέσουν να φύγουν οι Ουκρανοί στρατιώτες στο Azovstal που παραδόθηκαν. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι εφαρμόστηκε μια τοπική κατάπαυση του πυρός για να διασφαλιστεί η ασφαλής έξοδος. Δεν έγινε γνωστό ωστόσο αν πράγματι παραδόθηκαν Ουκρανοί στρατιώτες.

Ωστόσο το ρωσικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι περίπου 120 άμαχοι που είχαν καταφύγει στο εργοστάσιο χάλυβα εγκατέλειψαν το εργοστάσιο μεσώ των ανθρωπιστικών διαδρόμων. Η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από ουκρανικής πλευράς.

Αντίθετα, εικόνες που μετέδωσε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας την Τρίτη δείχνουν καπνό να σηκώνεται προς τον ουρανό από διάφορα σημεία της Μαριούπολης συμπεριλαμβανομένου του Azovstal, την ώρα που μαίνονται σφοδρές οι ρωσικές επιθέσεις για την κατάληψή της.

Μάλιστα, ο Ουκρανός βουλευτής Σεργκέι Ταρούτα έγραψε ότι ο ρωσικός στρατός έριξε μια ισχυρή βόμβα στο νοσοκομείο που βρίσκεται στην περιοχή της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, με αποτέλεσμα κάτω από ερείπια να βρίσκονται 300 άνθρωποι μαζί με παιδιά.

«Οι Ρώσοι φασίστες έριξαν μια ισχυρή βόμβα στο νοσοκομείο που βρίσκεται στην περιοχή της χαλυβουργίας Αζοφστάλ. Με βάση τις δικές μου πληροφορίες, κάτω από τα ερείπια βρίσκονται περίπου 300 άνθρωποι μεταξύ των οποίων και παιδιά. Στο τμήμα του νοσοκομείου που δεν καταστράφηκε υπήρχαν τραυματίες υπερασπιστές και κρυβόντουσαν κάτοικοι της Μαριούπολης με παιδιά. Επειδή στην κατεστραμμένη πόλη δεν έχει που να κρυφτείς!!» έγραψε ο Ταρούτα.

Λίγες ώρες αργότερα οι επίσημες ουκρανικές αρχές διέψευσαν πάντως την πληροφορία ότι στο νοσοκομείο υπήρχαν άμαχοι και παιδιά.

Ο Σεργκέι Ταρούτα ανέφερε ακόμα ότι σήμερα 19 Απριλίου, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) παρουσίασε συνομιλία που κατέγραψε ενός από τους Ρώσους κατακτητές, στην οποία αναφέρεται ότι στο εργοστάσιο του Azovstal θα ρίξουν βόμβες τριών τόνων. Όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακατορείο Ukrinform, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, κοινοποίησε συνομιλία στην οποία Ρώσος στρατιωτικός ακούγεται να λέει για την εντολή της ηγεσίας να «ισοπεδώσουν» το εργοστάσιο «Αζόφστάλ» στην Μαριούπολη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments