Διεθνή

Κατάληψη της Μαριούπολης: Τι σημαίνει για την έκβαση του πολέμου

Κατάληψη της Μαριούπολης: Τι σημαίνει για την έκβαση του πολέμου
Αυτοί είναι οι λόγοι που η Ρωσία ήθελαν πάση θυσία τη Μαριούπολη, καθώς ήταν το μοναδικό στρατηγικό σημείο που πολιορκούσαν τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα

Υπό ρωσική κυριαρχία βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης [21/4] η Μαριόπολη, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την οποία μετέδωσε το πρακτορείο Reuters αναφέρει τα εξής: «Η Ρωσία κατέλαβε την Μαριούπολη. Η κατάσταση είναι ήρεμη και σχεδιάζεται η επιστροφή των πολιτών». tank-gc19541ae9_1920-1-768x432-1

Μάλιστα ο  Υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, τόνισε πως η Μαριούπολη εκκενώθηκε από 142.00 αμάχους, ενώ υποστήριξε πως 1.478 Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν. Παράλληλα ακόμη 2.000 έχουν παραμείνει στη χαλυβουργία του Azovstal, η οποία είναι περικυκλωμένη.

Πόυτιν: “Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το έργο της απελευθέρωσης της Μαριούπολης”

“Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το έργο της απελευθέρωσης της Μαριούπολης”, δήλωσε ο Πούτιν στον υπουργό Άμυνας της κυβέρνησής του Σεργκέι Σοϊγκού σε συνάντησή τους που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης στον υπουργό του ότι θέλει να πολιορκηθούν οι τελευταίοι Ουκρανοί πολεμιστές που έχουν οχυρωθεί στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Azovstal, διότι μια επίθεση θα είχε μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, καθώς η ζώνη αυτή αποτελείται κυρίως από ένα εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων στοών.

“Θεωρώ ότι δεν είναι αρμόζουσα η προτεινόμενη επίθεση στην βιομηχανική ζώνη. Διατάσσω να ακυρωθεί”, δήλωσε ο Πούτιν.

“Θα πρέπει να σκεφτούμε τη ζωή και την υγεία των στρατιωτών μας και των αξιωματικών μας, δεν θα πρέπει να διεισδύσουμε σε αυτές τις κατακόμβες και να συρθούμε κάτω από τη γη”, συνέχισε. “Αποκλείστε όλη αυτήν την ζώνη κατά τρόπο που να μην μπορεί να περάσει ούτε μύγα”.

Όμως τι σημαίνει αυτό για την έκβαση του πολέμου;

Η Μαριούπολη βρίσκεται σε ένα αρκετά σημαντικό στρατηγικό σημείο καθώς βρίσκεται στο λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας και αυτός είναι ο λόγος που οι Ουκρανοί είχαν θέσει όλες τις στρατιωτικές τους δυνάμεις.

Όμως για να δούμε τι κερδίζουν οι Ρώσοι:

1. Χερσαία σύνδεση με την Κριμαία και το Ντονμπάς

Η Ρωσία έχει ήδη τον έλεγχο της χερσονήσου της Κριμαίας την οποία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014. Η Μαριούπολη είναι μια μεγάλη πόλη που βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές τις δύο περιοχές.

Μετά την κατάληψή της, οι δυνάμεις της στην Κριμαία και το Ντονμπάς θα αποκτήσουν μεγαλύτερη σύνδεση μεταξύ τους. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο για να οργανώσει η Ρωσία τις επιθέσεις της βαθύτερα στην Ουκρανία.

2. Έλεγχος στην οικονομία της Ουκρανίας

Η Μαριούπολη είναι ένα σημαντικό λιμάνι της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα. Ο ρωσικός έλεγχος θα στερούσε το Κίεβο απο το ζωτικής σημασίας διεθνές εμπόριο που διακινούνταν πριν από τον πόλεμο από το λιμάνι.

Θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα για την ουκρανική οικονομία, επηρεάζοντας δυνητικά την ικανότητα της χώρας να αντισταθεί στη ρωσική επιρροή στο μέλλον. Η απώλεια της Μαριούπολης θα σήμαινε ότι η Ουκρανία θα έχανε επαρκή πρόσβαση στο 80% της ακτογραμμής της στη Μαύρη Θάλασσα.

3. Η αξία των δημοσίων σχέσεων

Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου πολλοί θεωρούσαν βέβαιο ότι οι δυνάμεις της θα μπορούσαν να καταγράψουν μια γρήγορη νίκη.

Ωστόσο, μετά από σχεδόν δύο μήνες, οι ρωσικές δυνάμεις δεν είχαν καταφέρει να καταλάβουν μια μεγάλη πόλη. Αν και εξαπέλυσαν επιθέσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, οι στρατιώτες μετακινήθηκαν σύντομα σε άλλες περιοχές.

Η νίκη στη Μαριούπολη θα δώσει μεγάλη ώθηση δημοσίων σχέσεων στη Ρωσία, καθώς έχει καταλάβει μια μεγάλη αστική περιοχή, μεγάλης γεωστρατηγικής και οικονομικής σημασίας.

4. Ενίσχυση ηθικού

Η κατάληψη της Μαριούπολης μπορεί να τονώσει το ηθικό για τα ρωσικά στρατεύματα και τους πολίτες. Οι αναφορές στα μέσα ενημέρωσης υπαινίσσονταν χαμηλό ηθικό των ρωσικών δυνάμεων σε μια σύγκρουση που δεν είχε αποφέρει σημαντική νίκη μέχρι τώρα.

Το Κρεμλίνο μπορεί να δημοσιοποιήσει τη νίκη ως ένδειξη ότι οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν τους στόχους της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία. w21-64454UKRAINETerritorialDefenseForces10

Ντανίλοφ: “Η έφοδος της Ρωσίας στο Ντονμπάς δεν έχει αρχίσει ακόμη”

Ο γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ουκρανίας, ο Ολεξίι Ντανίλοφ, δήλωσε ότι η αναμενόμενη ευρείας κλίμακας έφοδος της Ρωσίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας δεν έχει αρχίσει ακόμη.

Επιθέσεις πράγματι καταγράφονται σε όλες τις γραμμές των μετώπων στο Ντανιέτσκ, το Λουγκάνσκ και το Χάρκοβο από το πρωί της Τρίτης, είπε ο κ. Ντανίλοφ στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε σε ουκρανικό ραδιοφωνικό σταθμό χθες Τετάρτη, όμως είναι πιθανόν «δοκιμαστικές».

Ο ίδιος είπε πως η Μόσχα πιθανόν θα συνεχίσει τη συγκέντρωση δυνάμεων, εφοδίων και εφεδρειών τις επόμενες δύο ως τέσσερις εβδομάδες.

Ο κ. Ντανίλοφ προειδοποίησε εξάλλου εναντίον της σκέψης ότι η μάχη για το Ντονμπάς θα είναι η τελευταία και αποφασιστική σε αυτόν τον πόλεμο. «Δεν θα ήμουν τόσο αισιόδοξος, μπορεί να έχουμε πολλά και διάφορα πράγματα μπροστά μας», δήλωσε ο αξιωματούχος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments