Διεθνή

Ντιμπέιτ ισόπαλο αλλά με το ίδιο εκλογικό φαβορί

Ντιμπέιτ ισόπαλο αλλά με το ίδιο εκλογικό φαβορί

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Μανώλης Σταυρουλάκης γράφει στο pagenews.gr για το πρώτο κεφάλαιο της συζήτησης έδωσε τον τόνο της τηλεοπτικής βραδιάς.

Πέντε χρόνια μετά την ατυχή εμφάνισή της, η Μαρίν Λε Πεν είχε την ευκαιρία να πάρει, χθες βράδυ, την πολιτική εκδίκησή της από τον Εμμανουέλ Μακρόν, μπροστά σε περίπου 16,5 εκατομμύρια Γάλλους τηλεθεατές.

Ιδιαίτερη βαρύτητα επιχειρήθηκε να δοθεί στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, μια θεματική που δεν κουράζεται να αναδεικνύει η Λε Πεν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οποίας επτά στους δέκα Γάλλους έχουν χάσει την αγοραστική τους δύναμη. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, προτείνει ιδίως τη μείωση των περιορισμένων δαπανών και τη βοήθεια των ευάλωτων ατόμων, σε απόκλιση από τον Μακρόν, ο οποίος υποστηρίζει, από την πλευρά του, να δημιουργηθεί ένα είδος αναχαίτισης των τιμών σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.

Το πρώτο κεφάλαιο της συζήτησης έδωσε τον τόνο της τηλεοπτικής βραδιάς.  Ο Μακρόν προσπάθησε επιδέξια να ωθήσει την αντίπαλό του στα άκρα και στον εκνευρισμό, χωρίς, ωστόσο, να καταφέρει να επαναληφθούν τα πολιτικά νοκ – άουτ χτυπήματα που είχαν σημειωθεί το 2017.

Οι ευγενικοί τόνοι υποχώρησαν όταν ο διάλογος μετατοπίσθηκε στη διεθνή κατάσταση, που συζητήθηκε λίγο αργότερα. «Εξαρτάσθε από τη ρωσική δύναμη, συνομιλείτε με την Ρωσία όταν συνδιαλέγεσθε με τράπεζα της Ρωσίας», σφυροκόπησε προς στιγμήν ο υποψήφιος του φιλελεύθερου κέντρου, αναφερόμενος στο δάνειο που έλαβε η Λε Πεν από ρωσική τράπεζα. Η υποψήφια της Εθνικής Συσπείρωσης δεν αιφνιδιάσθηκε αλλά εμφανίσθηκε προετοιμασμένη για αυτή την τροπή της συζήτησης και προτίμησε να περάσει στην αντεπίθεση: «Υποδεχθήκατε τον κ. Πουτίν με μεγαλοπρέπεια στις Βερσαλλίες, τον δεxθήκατε στο σημείο των διακοπών σας, στο Μπρεγκανσόν. Κι αυτό δεν μπορεί να ξεχαστεί».

Η Λε Πεν δεν μπόρεσε να φανεί πειστική όταν ο διάλογος επικεντρώθηκε στο περιβάλλον και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Μακρόν, καίτοι δεν κατάφερε να ξεκόψει αποτελεσματικά από το μάλλον ελιτιστικό ύφος του, κατηγόρησε τον Λε Πεν για σκεπτικισμό τόσο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όσο και σε σχέση με τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η Λε Πεν δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις θεματικές αυτές της πολιτικής ατζέντας. Είναι χαρακτηριστικό της υπεροχής Μακρόν στο σημείο αυτό ότι η υποψήφια της ακροδεξιάς επανέλαβε την επιθυμία της να απαγορεύσει τη χρήση πέπλου σε δημόσιους χώρους, γεγονός που ήγειρε τι διαμαρτυρίες Μακρόν, ο οποίος τόνισε: «Θα δημιουργήσετε εμφύλιο πόλεμο αν το κάνετε αυτό».

Τέλος, η υποψήφια της Εθνικής Συσπείρωσης δεν αξιοποίησε ουσιαστικά τις αδυναμίες που παρουσιάζει ο απολογισμός της προεδρικής θητείας σε κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα. Η Λε Πεν δεν ανέδειξε επαρκώς, όπως αναμενόταν, τα αιτήματα του κινήματος των κίτρινων γιλέκων, τη διόγκωση του εμπορικού ελλείμματος ή την αύξηση του δημοσίου χρέους.

Έτσι όμως, ο Μακρόν κατάφερε να παραμείνει κατ’ ουσίαν αλώβητος από τον φόβο που αιωρείτο όλο το τελευταίο διάστημα για επικοινωνιακά αποτελεσματική αντεπίθεση της Λε Πεν.

Με αυτήν την έννοια, ο  Μακρόν μπορεί να είναι ήσυχος. Είναι περισσότερο από ποτέ το φαβορί για την επανεκλογή του, η οποία κρίνεται σε τέσσερις μόλις μέρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments