Διεθνή

Ντονμπάς: Η τελευταία πολεμοχαρής ζαριά του Πούτιν

Ντονμπάς: Η τελευταία πολεμοχαρής ζαριά του Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: Sky news

Η τελευταία μεγάλη ρωσική ώθηση στον πόλεμο της Ουκρανίας έχει αρχίσει. Ο ρωσικός στρατός έχει ανασυνταχθεί μετά τις προηγούμενες επιθέσεις του σε όλη την Ουκρανία

Η τελευταία μεγάλη ρωσική ώθηση στον πόλεμο της Ουκρανίας έχει αρχίσει. Ο ρωσικός στρατός έχει ανασυνταχθεί μετά τις προηγούμενες επιθέσεις του σε όλη την Ουκρανία. Τώρα, επικεντρώνεται στο Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Μετά την ήττα της γύρω από το Κίεβο, αυτή είναι πιθανώς η τελευταία ευκαιρία της Ρωσίας να σπάσει τις ουκρανικές γραμμές σε έναν πόλεμο ελιγμών. 

 Ο Πούτιν έχει επανειλημμένως ισχυριστεί ότι η Ουκρανία είναι μια «χώρα κατασκεύασμα», μια «ψεύτικη χώρα». Το 2014 προσάρτησε την Κριμαία. Ο πιθανός στόχος του σε αυτόν τον πόλεμο τώρα είναι να διασπάσει ένα άλλο κομμάτι στο Ντονμπάς σε κρατίδια εξαρτώμενα από τη Ρωσία.

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, είναι ένας αντίπαλος με ισχυρά κίνητρα, όλο και πιο καλά εξοπλισμένος. Η τιμωρία των δυτικών κυρώσεων θα υπονομεύσει σταδιακά την ικανότητα της ρωσικής οικονομίας να υποστηρίξει την πολεμική προσπάθειά της. Το παράθυρο για μια γρήγορη ρωσική νίκη, που θα μπορούσε να επιτρέψει ένα γρήγορο τέλος στις απώλειες του πολέμου και ένα γρήγορο τέλος των κυρώσεων, κλείνει οριστικά. 

Η επίθεση στον Ντονμπάς είναι η τελευταία ευκαιρία της Ρωσίας να το ολοκληρώσει σύντομα και να αποφύγει μια μακρά τιμωρητική περίοδο.

Το Ντονμπάς είναι, αναμφίβολα, μια ενδεδειγμένη περιοχή για ρωσική επίθεση. Είναι ένας καλός στόχος για ένα τελευταίο ρωσικό στοίχημα.  Η περιοχή είναι πιο επίπεδη και πιο ανοιχτή συγκριτικά με αστικές περιοχές, όπου ο Πούτιν επιχείρησε στρατιωτικά αλλά απέτυχε. 

Εντούτοις, η Ουκρανία επέζησε τις τελευταίες εξήντα ημέρες, όταν πολλοί αναλυτές, ακόμη και από τον δυτικό κόσμο, εκτιμούσαν ότι δεν θα τα κατάφερνε. Εάν η Ουκρανία καταφέρει να καθυστερήσει και αυτήν την στρατιωτική επίθεση για αρκετό καιρό, ο ρωσο – ουκρανικός πόλεμος κινδυνεύει να εκφυλιστεί, οδηγείται, στην πράξη, σε αδιέξοδο για την Ρωσία. 

 Ο Πούτιν μπορεί να υποκύψει στον πυρηνικό πειρασμό και να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής. Το σχετικό κόστος θα είναι, όμως, τεράστιο και απρόβλεπτο.

Πολύ πιο πιθανό είναι, λοιπόν, ότι, μετά την επίθεση στον Ντονμπάς, η εισβολή γίνεται μια μάχη φθοράς, την οποία η Ρωσία φαίνεται ότι μάλλον θα αρχίσει να χάνει αργά με τον καιρό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments