Κόσμος

H συμφωνία Ιταλίας-Λιβύης έφερε αντιδράσεις από ΜΚΟ

Η ιταλική συνεργασία με τις παράκτιες αρχές της Λιβύης έφερε πολλές αντιδράσεις εντός των τειχών και η ΜΚΟ Mediterranea έσπευσε να καταδικάσει αυτήν την ενέργεια

Η ιταλική συνεργασία με τις παράκτιες αρχές της Λιβύης έφερε πολλές αντιδράσεις εντός των τειχών και η ΜΚΟ Mediterranea έσπευσε να καταδικάσει αυτήν την ενέργεια.

Η οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών, που καταγράφει τους μετανάστες στη θάλασσα, επέκρινε τις Αρχές της Ιταλίας ότι παρέδωσαν δύο ταχύπλοα στον διοικητή Youssef Bishi της Λιβυκής Γενικής Διοίκησης για την Παράκτια Ασφάλεια.

Δύο από τα έξι φουσκωτά σκάφη Rigid Hull παρασχέθηκαν στις αρχές της Τρίπολης από τους ιταλικούς αντιπροσώπους ασφαλείας στην ιταλική πρεσβεία στη Λιβύη, τη Δευτέρα (18 Απριλίου), για να υποστηρίξουν τους λιβυκούς φορείς που είναι υπεύθυνοι για την καταπολέμηση της μετανάστευσης δια θαλάσσης.

Οι φωτογραφίες της τελετής παράδοσης του σκάφους, που δημοσιεύτηκαν από την GACS, προκάλεσαν την αντίδραση της Mediterranea. «Ρίξτε μια ματιά σε αυτά [τα σκάφη], καθώς πρόκειται για τα ίδια σκάφη με τα οποία η λεγόμενη Λιβυκή Ακτοφυλακή συλλαμβάνει και απελαύνει παράνομα στη Λιβύη ανθρώπους που φεύγουν από την ίδια κόλαση. Είναι σαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να οργανώνουν την απέλαση των Ουκρανών προσφύγων από τα σύνορα πίσω σε εμπόλεμες ζώνες και πάλι», υποστήριξε η ΜΚΟ στο Twitter, χρησιμοποιώντας σκληρά λόγια.

Κατά μήκος της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου, χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να εισέλθουν στην ΕΕ δια θαλάσσης. Η Ιταλία και η Λιβύη υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για τη Μετανάστευση για να κρατήσουν τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο μακριά από τα ευρωπαϊκά ύδατα. Υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2017 και ανανεώθηκε το 2020 για άλλα τρία χρόνια.

Οι άνθρωποι που αναχαιτίστηκαν στη θάλασσα μεταφέρονται έτσι στη Λιβύη. Ένας τρόπος λειτουργίας που έχει δεχθεί σφοδρή κριτική όλα αυτά τα χρόνια από ναυτιλιακές-ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Παρόλο που οι παράτυπες αφίξεις μεταναστών κατά μήκος της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου μειώθηκαν κατά 17% φέτος, το πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν «το πιο έντονο όσον αφορά τις παράνομες διελεύσεις των συνόρων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από τη μεταναστευτική κρίση το 2016», ανέφερε η Frontex.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο